ENACHE JIRU, MFP: "Vom emite obligaţiuni pe pieţele externe în următoarele două luni"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 august 2012

"Vom emite obligaţiuni pe pieţele externe în următoarele două luni"

România va vinde obligaţiuni pe pieţele externe, în următoarele două luni, pentru a finanţa deficitul bugetar, după ce trei emisiuni de titluri pe piaţa locală s-au încheiat fără succes în luna august, pentru că tensiunile politice au dus la majorarea costurilor de finanţare, potrivit Bloomberg.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) urmăreşte săptămânal evoluţiile de pe pieţele externe, pentru a determina momentul oportun ca să vândă obligaţiuni denominate în euro, a declarat secretarul de stat în MFP Enache Jiru.

Domnia sa a adăugat: "Cu o anumită marjă de siguranţă, aş spune că vom emite sigur eurobonduri în următoarele două luni. Monitorizăm pieţele săptămânal şi discutăm constant cu investitorii, care manifestă tot mai mult interes".

La licitaţia de obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016, de joia trecută, Finanţele au res-pins ofertele băncilor, considerând că randamentul cerut este prea ridicat.

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 200 milioane de lei, iar băncile au subscris titluri de 513,8 milioane lei.

Enache Jiru a explicat că respingerea ofertelor băncilor nu afectează finanţarea deficitului bugetar sau a datoriei publice.

"Continuăm să dispunem de un tampon adecvat de finanţare şi suntem decişi să îl menţinem în viitorul apropiat", potrivit domniei sale.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat României să cedeze presiunilor din piaţă şi să accepte plata unor randamente mai ridicate, pentru a reconstrui rezervele-tampon în zona finanţelor publice, a declarat şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, la sfârşitul vizitei de evaluare a ţării noastre.

Guvernul ar trebui să evite să respingă oferte la licitaţiile de obligaţiuni de pe piaţa internă şi ar trebui să încerce să vândă titluri pe plan internaţioanl în acest an, dacă vor permite condiţiile de pe pieţe şi dacă statul nu va deraia de la programul economic convenit în acordul de precauţie de 5 miliarde euro, potrivit oficialului FMI.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru august vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din sumă fiind planificată să fie atrasă prin certificate de trezorerie.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 38,93 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa americană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb