"Enel": În ciuda creşterii lichidităţii, piaţa de energie încă se "împiedică" în contractele negociate direct

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 ianuarie 2008

"Enel": În ciuda creşterii lichidităţii, piaţa de energie încă se "împiedică" în contractele negociate direct

Conducerea "Enel" România apreciază că, în 2007, s-au înregistrat progrese importante în privinţa dezvoltării pieţei de energie din ţara noastră. În sectorul de producţie, autorităţile au derulat o bună parte din procedura de selecţie a investitorilor pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă şi există şi proiecte greenfield în curs de analiză de către mai mulţi investitori.

În privinţa pieţei de energie în ansamblu, reprezentanţii "Enel" ne-au declarat că au remarcat procesul continuu de dezvoltare, cu cantităţi de energie din ce în ce mai mari vândute pe piaţa liberă şi prin intermediul pieţelor operate de OPCOM. Oficialii companiei italiene apreciază: "Acesta este un pas în direcţia bună. Dar, în ciuda creşterii lichidităţii, este cert că există încă un volum semnificativ de electricitate angro care a fost alocată în trecut, prin contracte negociate direct, înainte de liberalizarea pieţei".

Printre evenimentele pozitive specifice cu impact direct asupra operaţiunilor companiei italiene în România, reprezentanţii "Enel" ne-au menţionat semnarea Contractului de Privatizare al "Electrica Muntenia Sud", aprobarea noi strategii energetice de către Guvern şi începerea operaţiunilor comerciale pentru Unitatea 2 de la Cernavodă.

ANRE trebuie să aibă grijă ca şi consumatorii rezidenţiali să beneficieze de energie ieftină

Există domenii ce necesită îmbunătăţiri pentru a ajunge la o piaţă de energie cu adevărat liberalizată. Este vorba despre continuarea privatizărilor în sectorul de producţie, respectiv complexurile energetice şi activele hidro, pentru a permite fluxul de investiţii şi a creşte competitivitatea în acest sector. "Enel" mai solicită şi o alocare corectă, din partea ANRE (reglementatorul pieţei) în alocarea cotelor de energie de la producători pentru consumatorii captivi: "Considerăm că este important ca această alocare să fie corectă, pentru ca şi clienţii rezidenţiali să beneficieze de sursele de energie ieftină".

Creşte consumul, dar şi eficienţa energetică

Conducerea "Enel" au subliniat că evoluţia pieţei de energie este legată de creşterea economică a ţării noas-tre. Astfel, în termeni generali, oficialii companiei italiene anticipează o creştere a pieţei de furnizare de electricitate în concordanţă cu ritmul de dezvoltare economică a României: "Consumul de electricitate la nivel global este în creştere şi ne aşteptăm ca şi România să urmeze aceeaşi tendinţă. Totuşi, acest trend general de creştere poate fi parţial contrabalansat de o creştere a eficienţei energetice la nivelul consumatorilor".

Investiţii de 2 miliarde de euro în distribuţia de energie

Planul de investiţii pe termen lung al "Enel" Româ-nia prevede cheltuirea a 2 miliarde de euro, pentru următorii 15 ani, în filialele de distribuţie şi furnizare Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, preluate prin privatizare de la "Electrica" SA. Potrivit reprezentanţilor companiei italiene, iInvestiţiile viitoare vor fi direcţionate atât către modernizarea, îmbunătăţirea condiţiilor şi a nivelului de siguranţă a reţelei de distribuţie, cât şi către creşterea calităţii serviciilor comerciale şi oferirea de noi servicii pentru a veni în întâmpinarea nevoilor şi aşteptărilor clienţilor.

În 2007, "Enel" a continuat programele de investiţii începute în 2005, îndreptate în special asupra îmbunătăţirii condiţiilor de funcţionare a reţelei electrice din Banat şi Dobrogea. Astfel, proiectele de investiţii s-au concentrat mai ales către modernizarea reţelei, înlocuirea echipamentelor învechite, implementarea de noi tehnologii - precum sistemul Telecontrol - cu scopul de a creşte calitatea serviciilor şi de a reduce durata şi numărul întreruperilor în furnizarea energiei electrice. Lucrările de modernizare au fost dezvoltate atât pentru reţele de înaltă tensiune, cât şi pentru cele de medie şi joasă tensiune.

Conducerea "Enel" ne-a declarat: "Suntem încrezători că vom îndeplini planul de investiţii pentru perioa-da de trei ani, respectiv 2005 - 2007, în urma privatizării, recuperând întârzierile în ceea ce priveşte investiţiile, care au fost acumulate în perioada de dinaintea privatizării.

Proiecte greenfield în sectorul de producţie

Urmând modelul de afaceri al unei companii integrate (care se ocupă de producţie, distribuţie şi furnizare de electricitate), "Enel" plănuieşte să-şi construiască şi în România o poziţie puternică în sectorul de producţie, cu un portofoliu care să includă un mix echilibrat de combustibili (nuclear, cărbune, regenerabile). Reprezentanţii "Enel" ne-au precizat: "Urmărim mai multe oportunităţi în sectorul de producţie, însă toate acestea se află în faze iniţiale de dezvoltare. Mai precis, suntem în faza de desfăşurare a studiului de fezabilitate pentru proiectul de termocentrală pe cărbune de la Galaţi şi pentru proiectele eoliene din portfoliul . Participăm în continuare la licitaţia pentru realizarea de investiţii în noi capacităţi pe bază de cărbune la Brăila şi noile reactoare nucleare de la Cernavodă". Aceştia au adăugat că, de fapt, sunt interesaţi de proiecte greenfield, având în vedere faptul că, în prezent, nu se desfăşoară procese de privatizare pentru activele existente din producţia de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb