"Energică" încleştare între Vosganian şi Atanasiu

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iulie 2008

"Energică" încleştare între Vosganian şi Atanasiu

Sindicatele din sectorul energetic sunt nemulţumite de amânarea deciziei privind compania energetică naţională. Surse sindicale susţin că proiectul este tergiversat de dis­puta dintre preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, şi ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian. Cei doi politicieni, deşi amândoi liberali, nu au aceeaşi viziune cu privire la formarea viitorului campion energetic. Iar minis­trul Vosganian găseşte motive de amânare, precum lipsa aprobării Parlamentului pentru ordonanţa care aprobă trecerea din subordinea Ministerului Economiei în cea a AVAS a complexurilor energetice. Sau necesitatea ca Parlamentul să dezbată şi să aprobe înfiinţarea companiei energetice naţionale.

Aceleaşi surse mai susţin că mărul discordiei este controlul asupra "Hidroelectrica", acum în subordinea Ministerului Economiei şi care va trebui să treacă la AVAS după înfiinţarea companiei naţionale.

În şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Economiei, s-au conturat clar două tabere, afirmă surse sindicale. AVAS are de partea sa Blocul Naţional Sindical (BNS), iar Ministerul Economiei a atras sindicatele din Cartel Alfa şi CNSRL Frăţia. BNS are în componenţă angajaţii "Electrica", iar celelalte două federaţii sindicale pe cei de la complexurile energetice, Hidroelectrica şi minerii reprezentanţi de Marin Condes­cu.

Tot surse sindicale susţin că BNS a fost atras de partea AVAS prin promisiunea aprobării vânzării de acţiuni de la filialele privatizate ale "Electrica" SA către salariaţi. Sindicaliştii din "Hidroelectrica", ar fi, potrivit aceloraşi surse, interesaţi să nu-şi piardă salariile foar­te mari. Ei ar fi influenţaţi, susţin sursele citate, de directorul general Traian Oprea, care nu are niciun interes să dezvăluie contractele încheiate cu "băieţii deştepţi".

Unii sindicalişti mai susţin că Marin Condescu are firmă care căpuşează complexurile energetice. Iar angajaţii acestora nu vor să treacă prin noi restructurări.

Conducerea BNS a cerut, ieri, Guvernului înfiinţarea campionului energetic naţional în regim de urgenţă. În caz contrar, liderii sindicali au solicitat AVAS să utilizeze resursele disponibile din privatizarea distribuţiilor pentru modernizarea "Electrica" SA şi filialele sale.

BNS nu este în totalitate de acord cu varianta propusă de AVAS. Sindicatele au cerut autorităţilor să menţină autonomia financiară şi juridică a tuturor filialelor care intră în

componen a viitoarei companii ("Hidroelectrica", "Turceni", "Rovinari", filialele "Electrica"). Mai este necesară revizuirea modului în care producătorii din cadrul viitoarei companii valorifică energia electrică în piaţă, astfel încât contracte încheiate între aceştia cu aşa zişii "băieţi deştep i" să nu mai existe.

Sindicatele mai solicită alocarea unor cantităţi mai mari de energie electrică produsă de către campionul naţional pentru consumatorii casnici, IMM şi menţinerea tarifelor egale la aceşti consumatori pe tot teritoriul ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb