Energie din vânt - o nouă companie naţională

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 august 2010

Energie din vânt - o nouă companie naţională

În timp ce proiectele de înfiinţare a celor doi campioni energetici - Electra şi Hidroenergetica - sunt blocate, Guvernul analizează posibilitatea să-l înfiinţeze pe cel de-al treilea în domeniul energiei regenerabile: Compania Naţională a Resurselor Regenerabile.

"Pentru asigurarea de resurse regenerabile care să permită atingerea obiectivelor de producţie şi după 2010, guvernul român poate crea o companie naţională a resurselor regenerabile", se arată în proiectul strategiei "Reindustrializarea României", document aflat, momentan, în dezbatere publică.

Înfiinţarea unei companii de stat în domeniul energiei regenerabile este una dintre soluţiile recomandate Executivului de către economişti, pentru dezvoltarea durabilă a sectorului energetic, în conformitate cu exigenţele Uniunii Europene.

Celelalte două soluţii propuse Guvernului în proiectul de reindustrializare a ţării sunt sprijinirea companiilor private în achiziţia de licenţe de explorare şi exploatare a resurselor regenerabile în alte ţări, sau achiziţia de companii străine care explorează sau utilizează energiile regenerabile - hidroenergie, energie geotermală, eoliană, solară, biomasă etc.

Uniunea Europeană solicită ţării noastre ca, până în 2020, 38% din energia electrică produsă să fie din surse regenerabile, iar posibilitatea înfiinţării unei societăţi de stat pentru îndeplinirea acestui obiectiv stârneşte, deja, o serie de controverse printre specialişti.

Unul dintre aceştia, Nicolae Ungar, preşedintele Patronatului Energiilor Regenerabile "RENERG", ne-a declarat: "Consider că ideea înfiinţării Companiei Naţionale a Resurselor Regenerabile este bună, dar rămâne de văzut câtă liberate şi ce responsabilităţi va avea această societate, pentru că proiecte şi strategii am tot văzut în ultimii 15 ani". Ungar susţine că Guvernul ar trebui să vină rapid şi cu alte detalii despre acest proiect deoarece, de multe ori, după spusele sale, în domeniul energiei regenerabile "s-a vorbit mult, dar s-au făcut paşi prea puţini".

Preşedintele "RENERG" consideră că această societate ar trebui să rezolve problemele de alimentare cu energie în zonele cu potenţial de utilizare a resurselor regenerabile: "Spre exemplu, pe litoral, în zona de sud a Dobrogei, zonă cu potenţial eolian şi solar, această companie ar putea să valorifice sursele neconvenţionale de energie şi să rezolve problemele de alimentare pe care le-au întâmpinat chiar şi unele hoteluri sau unităţi de cazare în plin sezon estival".

De asemenea, avem sate în zonele de munte care nici până astăzi nu sunt alimentate cu energie electrică".

Ideea de alimentare a satelor montane cu energie electrică produse din resurse regenerabile, avansată de preşedintele "RENERG", vine în contextul în care Guvernul a anunţat, deja, că intenţionează ca, până în 2012, toate localităţile din ţară să fie electrificate.

Şi Adrian Florea, director executiv al "RENERG", consideră că în loc să înfiinţeze o companie de stat pentru resursele regenerabile, Guvernul ar trebui să se concentreze să rezolve problemele birocratice pe care le întâmpină îndeosebi IMM-urile private din domeniu. Aces­tea au dificultăţi la eliberarea autorizaţiilor din cauză că acest proces poate să dureze şi până la şase luni, mai spune Florea.

Domnia sa a precizat că ideea înfiinţării unei companii în domeniu poate să fie una bună, însă totul depinde de modul în care va fi implementat acest proiect.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu de companii si patronate avem nevoie dlor ci de masuri reale., Probabil nu s-au inteles la pret privind numeroasele firme straine care vor sa investeasca in eoliene Pe bani europeni si plata romaneasca! Pe dl Videanu nu-l mai cred nici cand, poate, spune un adevar. S-a jurat ca va reindustrializa tara. Si si-a facut vila cu turnulete ,in Bucuresti. Pe un teren concesionat de la o biserica! Bravo dle ministru! Asa industriualizam tara! Cu lohn, cu vanzarea rezervelor minerale ce au mai ramas, cu atentii date rusilor, cu teren cumparat pe sest inTeleormanprin interpusi, pacaliti cu un post de subprefect. Dupa ce au contribuit serios la partid! Avem dosarul interpusilor dle ministru! Luat de site-uri bine informate! In legatura cu dnii de la patronate: lasati-o mai moalke cu structurile preconcepute pentru activitati neorganizate . Sau activitati fara personal! Pentru zonele nefavorizate se vor elabora solutii optime. Fara hiperbiroctatia unor intermediari ca ptronatele respective. Mai stati pe acasa si ocupati-va de altceva dlor de la RENERG. Va asiguram ca veti avea mai multe surprize cand activitatile dvs de import de tehnologii regenerabile straine se vor dovedi caduce . Si Falimentare ! Sa nu spuneti ca nu v-am atras atentia!

    1. Cu scuzele de rigoare privind ortografia textului ! A.L.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb