ENERGIE: FONDUL PROPRIETATEA ÎŞI VINDE PARTICIPAŢII LA COMPANIILE NELISTATE DIN ENERGIE Mircea Ursache: Statul poate să interzică aceste vânzări

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 martie 2012

Mircea Ursache: Statul poate să interzică aceste vânzări

Decizia Fondului Proprietatea să vândă acţiuni la companiile naţionale din domeniul energetic reprezintă o iniţiativă antinaţională cu efecte profunde asupra siguranţei energetice a ţării noastre, consideră Mircea Ursache, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea (FP) în perioada 2007-2010. Domnia sa cere instituţiilor statului să ia măsurile pe care legislaţia noastră le permite, inclusiv în ceea ce priveşte contractul de management. "Mă refer la faptul că statul român poate, printr-un act normativ, să interzică aceste vânzări", ne-a declarat Mircea Ursache, adăugând: "Vreau să atrag atenţia tuturor celor interesaţi de viitorul Româ-niei să verifice că această acţiune nu este o coincidenţă, ci o acţiune concertată cu intenţia Guvernului de a vinde participaţii la aceleaşi companii. Vor fi create astfel, în aceste companii, nuclee de acţionari privaţi care vor acţiona altfel decât interesul statului român". Fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al FP consideră că este vizibil pentru orice om de afaceri implicat în ţara noastră că această etapă nu reprezintă o etapă de vânzare, având în vedere că sumele ce urmează să fie obţinute vor fi influenţate de condiţiile economice actuale.

Analistul economic Ionel Blănculescu este, de asemenea, de părere că acţiunile fondului reprezintă un act de ostilitate îndreptat împotriva economiei ţării noastre.

Pentru companiile energetice, această veste este una negativă, pentru că, pe lângă faptul că vânzările ar avea loc la preţuri mult mai mici decât cele care ar putea fi obţinute după liberalizarea pieţei, există ris-cul ca în acţionariatul acestora să intre companii competitoare, care să le afecteze buna funcţionare, ne-a declarat domnia sa. "Aceste companii sunt strategice, deoarece au milioane de consumatori captivi, iar vânzarea lor înainte de liberalizare este inadecvată", potrivit lui Ionel Blănculescu.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni al "Estinvest", consideră că sumele încasate în urma vânzării de participaţiuni la companiile nelistate din portofoliul FP depind foarte mult de momentul în care aceste vânzări urmează să aibă loc. Domnia sa ne-a declarat că nu ştie în ce măsură evaluarea valorii actualizate nete (VAN) a fondului ia în calcul un orizont de timp mai îndelungat, precum şi o posibilă reacţie negativă din partea pieţei, factori care pot să influenţeze preţul tranzacţiilor. În cazul în care FP va reuşi să vândă participaţiile, acest lucru va reprezenta un plus pentru fond, deoarece va arăta în ce măsura acesta poate să iasă dintr-o afacere şi să intre în alta, potrivit lui Marcel Murgoci. Directorul de operaţiuni al "Estinvest" vede drept un element pozitiv încercarea FP de a lichidiza companii aflate în portofoliul său, în condiţiile în care companiile nelistate sunt mai dificil de vândut. Intermediarul foarte cunoscut pe care administratorul fondului l-a desemnat să faciliteze tranzacţiile poate să aducă o contraparte importantă într-un interval scurt de timp, ne-a declarat domnia sa.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Ursache vrea de fapt lefalizarea firmelor capuse .Statul nu are nici un drept asupra actiunilor FP. Ursache plange de mila poporului? Dar cand Lulache a furat jumatate de milion de dolar nu a vazut ca poporul este jecmanit de fapt furat ? In perioada cat a fost pres. com. de supraveghere a FP trebuia sa urmareasca interesul poporului. Acum ca poporul este corect informat de marlaniile si hotiile care au fost acoperite de ei ( Ursache si acolitii lui) Ursache vrea sa intoarca din nou la era comunista prezidata de el.

    1. lui ursache nu ii ajunge cat a furat? incompetentul naibii! duca-se pe pustii!

    ursache =un comunist care a facut numai rau fp.....du te ursache in comunism inapoi de unde ai venit ca esti depasit baiete.....franklin face foarte bine ca vinde pentru ca oricum sunt detineri minoritare si are bnevoie de cash pentru a multumii actionarii fp si de alte investitii mai rentabile pentru fp iar tu comunistule ursache nu intelegi nimic nici acum .....pentru tine era bine sa ramai tu si gasca ta la conducerea fp o suta de ani sa iei 50.000 de euro salariu lunar si sa nu faci nimic......du -teeeeeeeeeeeeeee ursache inapoi la pcr !!!

    1. prin vanzarea activelor FP va disparea .

      Sunt interese majore iar cei care cumpara si sunt in spatele Elliott au interese in a pune mana pe energie.

      Are f mare dreptate Ursache, degeaba il blamati ! 

      pai ursache vrea sa isi protejeze interesele pe banii mei? adica eu sa fiu privat de uzufruct? doar asa ca actiunile sa ramana captive statului roman? sa puna mana sa le listeze sau SA CUMPERE STATUL activele respective si sa se stearga cu ele la posterior!

    Are dreptate , statul trebuie sa intervina !! In decizia FT de a vinde este ceva ce pute ..in loc sa creasca FP il vinde, destructureaza !!! E ceva putred aici si miroase f f rau ..

    1. problema nu e ca puti tu ci ca emani mirosul in public...

      Dragii mei (dan popesc si ana pop). Cei care investesc in fonduri de investitii (fie ca-s retaileri, fie ca-s institutionali, fie ca investesc sume mici, fie uriase) au ca scop sa faca profit (ca ORICE investitor pe bursa de altfel). Binenteles ca este BENEFICA vanzarea activelor nelistate, unde practic FP este captiv, lichidizarea portofoliului si reinvestirea banilor sau impartirea lor catre actionari.

      Daca va imaginati ca investitia in FP este o investitie pentru...pensie, va inselati. cautati un fond de pensii si investiti acolo, e mult mai comod (desi...n-as jura ca va veti primi banii la vremea pensiei).  

      Franklin Templeton procedeaza corect si IN INTERESUL actionarilor sai. Ca Ursache ar vrea altceva...e problema lui personala.

      Cu stima 

      Iertati-ma de ce nu se astepata LISTAREA LOR PE BURSA? Mi se pare o GRABA cel putin suspecta . Asa s-a procedat si cu CEZ-ul ..mare greseala s-a facut atunci //FP poate fi dezvoltat de ce s-ar vrea desfintarea lui ? Este considerat un TUN de catre unii //RASPUNDETI LA INTREBARE : DE CE ATATA GRABA???

      Ce cautati pe acest site? Cu acest limbaj probabil v-ati incadra in site-uri

      xxx sau de acelasi gen . Fiecare om are dreptul la o opinie si nu trebuie jignit mitocaneste pentru asta ! PAREREA MEA ESTE CA VANZAREA ACTIV DE ACTIV ESTE ,,MANARIE ,, -CA SA FIE PE INTELESUL DVS ! 

      sa ASTEPTE? de ce sa nu se grabeasca statul sa le listeze pe bursa? mereu pretentii DE LA ALTII, dar statul sa nu miste niciun deget?

      Asa spune un proverb batrinesc. Ce poti face azi nu lasa pe maine. Ursache mai vrea ca cei pusi de PSD si PNL in scaune de directori sa mai poata suge ceva din ceeace a ramas. Cu ce bani sa-l trimita pe Sova la Washington la scolarizare sau cu ce bani sa mearga Tonta la concursuri auto? Banii nostri nu au miros. Numai ceeace spune Ursache pute, si pute rau. Daca statul ar trebui sa interzica ceva este sa-i interzica lui Ursache sa mai scoata ochii in lume sau sa-l trimita undeva dupa gratii.pentru subminarea economiei de pe vremea cand fura FP impreuna cu prietena si colaboaratoarea lui Lulache.

      etse o greseala . FT actioneaza in favoarea Elliott si nu a actionarilor care au primit actiuni pentru a fi DESPAGUBITI de stat. Sigur, ,,actionarii,,c are au cumparat actiuni cu 0.2-0.5 si care poate vor castiga 0.1 sau 0.2 pe actiune vor fi incantati. Noi cei care dorim nu mai mult decat 1 leu pe actiune nu avem cum sa fim incantati de devalizarea intentionata a a acestui fond !

      daca FP asteapta listarea pe bursa, are toate sansele sa o si vada. asa...in 15-20 de ani...! Pentru ca asa merg treburile in romania: lipsa completa de transparentza care sa acopere hotzia statului (vezi contractele cu baietii destepti din energie, donatia romgaz catre stat, etc).

      Iata, am raspuns.

      Cu stima 

      FP da vrabia din mana pe cioara de pe gard. Parerea mea mi-o mentin - este o mare greseala sa vanda din energie .

      Pastreaza numai ciurucuri. Cat s-ar putea castiga din vanzarea lor - 0.1 ?

      nu va dati seama ca ce ramane nu mai valoareaza nimic ?? Eu nu pricep ce ,,socoteli,, va faceti ??!?!!? 

    "Mă refer la faptul că statul român poate, printr-un act normativ, să interzică aceste vânzări", ne-a declarat Mircea Ursache, da statul poate prin act normativ nationaliza tot in tara asta, problema ta e ca te-ai nascut prea tarziu pentru ca altfel in ani comunismului ai fi facut o cariera stralucitoare in partid.

    Nu va e rusine porcilor sa va amestecati in strategia unei firme private? Eu MA AMESTEC IN srl-URILE VOASTRE CAPUSE?

    SUNTETI NISTE NERUSINATI! 

    Ce treaba aveti voi , ma, cu fp? Sunteti actionari? Veniti la AGA!

    Daca nu, mergeti acasa si spalati geamuri! 

    1. Jigodiile astea comuniste, precum umflatul ursache, nu au idee ce inseamna sa fi actionar al unei firme, in lumea libera. Pentru ursache si lulache, FP era o vaca de muls, nu faceau nimic, decit sa intirziie alegerea managerului Franklyn Templeton si listarea la bursa. ursache e un hot nemernic, ce merita puscarie.

    FP a fost creeat pentru a despagubi nu pentru a imogati speculatorii pe bursa !

    Eu am primit actiuni cu valoarea nominala de 1 leu si orice primesc mai putin de valoarea nominala mi se pare furt acum nu din partea statului ci din partea Franklin Templeton si Eliott !!!

    FP isi pierde sensul pentru care a fost creeat . Pe mine ma fura si eu vreau statul sa intervina si sa-mi garanteze valoarea nominala !!!!!!!!!!!1 

    1. niciodata nu va va garanta statul valoarea nominala a actiunilor. pentru simplul fapt ca fiind tranzactionabila pe bursa FP, nimeni nu va poate da nici o garantie...asa ca va aflati in alt film. Foarte foarte amuzanta sunteti...

      Stimate Domn , daca acest FP prin dividende s-ar apropia de 1 leu pe actiune , atunci nu au decat sa-l desfinzteze . Darcum vor sa vanda f repede, exact ce este mai valoros in acest fond, castigand..01 -0.2 pe actiune , scuzati-ma mi s epare o prostie colosala si de ce sa nu fiu sincera furt din partea Franklin Templeton si restul !! Eu nu speculez pe Bursa !!! Nu am intrat in aceasta ,,asociere,, decat fortata prin lege ..nu eu am cerut actiuni la FP ! Dar am pretentia ca STATUL sa ma protejeze de speculatori si jefuitori !!

      si vor sa le ,,rascumpere,, f ieftin..sa scape de participatia FP care-i deranjeaza..scapa f ieftin ..in spatele ELIOTT SI FT se afla adevaratii ,,speculatori,, care vor sa scape de actionarii FP ..f ieftin . CHIAR NU REALIZATI ASTA??? VOI ASTIA CARE VA DATI MARI DESTEPTI???

      E de inteles pozitia despagubitilor - ei au primit in schimbul unei valori fixe o valoare variabila si pentru moment e sub valoarea ce trebuia primita. Asta e greseala (hotia) statului si trebuie abordata ca atare prin actionarea in judecata. Pe de alta parte FT nu e raspunzator pentru asta, si are ca mandat maximizarea valorii. Daca acest maxim va fi 1 RON, 2 RON sau 0.3 RON, ramane de vazut. Masura de fata nu vine in contradictie cu maximizarea valorii, ci dimpotriva. Obiectivul dumneavoastra e sa primiti 1 RON pe actiune. Acum NAV-ul e p 1.129 RON, dar puteti vinde doar cu circa 0.6, deci piata vede un discount de circa 50% - pe motivul influentei statului in companiile detinute de FP. Daca FT reuseste sa vanda toate companiile detinute la voaloarea din NAV si va da maine 1.129, e vreo problema ca se desfiinteaza? Obiectivul nu e sa existe vesnic ci sa maximizeze valoarea. Asta se poate realiza incercand obtinerea unui pret cat mai bun, nu pastrarea pe veci in portofoliu.Ce se incearca acum e un pas in directia respectiva, de reducere a discountului prin transformarea unor companii in bani care pot fi distribuiti actionarilor. GRABA e data de principiul foarte sanatos ca 1 leu azi valoreaza mai mult decat 1 leu peste 1 an (pentru ca daca il pun intr-un depozit azi peste un an o sa am circa 1.06 lei). Deci nu e problema ca se vand, ci la cat se vand. Interesul FT e sa vanda cat mai sus si sa distribuie banii, deci aceleasi interese cu actionarii.

      Am niste nedumeriri: cum ati ajuns la concluzia ca se vinde acum ce e mai valoros in FP? si cum a-ti calculat castigul 0.1 sau 0.2> 

      FT nu are ca obiectiv sa va dea 1 RON, ci sa maximizeze actiunea, in masura posibilitatilor. Nu poate nimeni sa produca bani din nimic, si contractul cu ei nu zice nimic de valorea de 1 RON. Intereselel lor sunt aliniate cu ale dumneavostra, dupa cum am explicat mai sus, ceea ce ar trebui sa va dea confortul ca vor face ce e mai bine. Nu FT va fura, v-a furat deja statul, deci nu are rost sa incercati sa va recuperati paguba de la FT. Puteti incerca, dar nu cred ca sunt ei atat de fraieri. 

      Ursache si Blanculescu - producatori de fumigene. ma surprinde Blanculescu, am auzit si opinii pertinente de la el, dar probail ca are si el licuricii lui pe care trebuie sa-i satisfaca. 

      problema este ca vinde ,,ieftin,, ptr ca repet, interesele celor care sunt in spatele Elliott si FT sunt sa scape de participatia FP f ieftin !!! Oare de ce nu vreti sa intelegeti asta???

      vreau sa inteleg, dar cu argumente :) cu cat se vinde si cu cat ar trebui sa se vanda? ieftin e in general un adjectiv/adverb care are nevoie de un termen de comparatie si as vrea sa-l stiu pe cel folosit de dumneavostra ca sa sa putem avea o discutie logica. Evident ca intodeuna ca si vanzatori vrem cat mai mult, dar exista niste limite de rezonabilitate.

      pai dumneata poti sa crezi ca actiunile valoreaza si 1 miliard, nu te obliga NIMENI sa le vinzi pe mai putin. asteptare placuta!

      si eu pots a cred ca marul pe care il am in buzunar valoreaza 1 milion de euro. si sa astept ziua in care unul imi va oferi 1 milion de euro pe el. 

      daca si-a batut cineva joc de despagubiti, acela nu este FT, ci statul roman. cand le-a vandut niste ciururcuir la pretul de 1 leu pe actiune. 

      dumneavoastra continuatis a visati. apropo, ati vazut ca pretul la FP s-a dres dupa anuntul cu vanzarea? in loc sa va bucurati ca ati mai recuperat din discount, mai faceti si garagara. 

      suntei un om prost, cu tot respectul. 

      dnul/dna care scrie sub numele oana, daca cititi atent, a primit actiuni la valoarea de 1 leu, si priveste jucaria cu fp ca o investitie pentru pensie. Cea ce este de inteles. Dansul/dansa nu face insa diferenta intre dividend si valoarea actiunii pe piata, amesteca rolul statului cu cel al administratorului de fond (FT) si isi indreapta frustrarile impotriva cui ii este la indemana., in loc sa dea in judecata statul pt ca a fost degpagubit la val de 1leu/actiune. Daca veniti la AGA o sa vedeti ca exista si o asociatie a celor de genul doamnei/ domnului, din pacate nu imi amintesc cum se numeste asociatia, care...e destul de vocala si care nu vrea ceva exact, ci doar e impotriva a orice inseamna iesirea din incremenire a fp. Asa ca....prevad o aga foarte distractiva in 4 aprilie.

      ca Dvs ati fi altfel decat ma credeti pe mine. Si mai cred ceva- daca sunteti multumit de valoare de pe bursa a actiunilor - de ce nu le vindeti ??? Credeti ca veti lua mai mult pe ele daca se vand participatiile la energie? Sau credeti ca dividendele vor fi suficient de mari ca sa ,,castigati,,c eva ?

      dar din pacate nu pot da in judecata statul ..sigur Dvs care ati cumparat la negru sau bursa nu aveti d eunde sa stiti faptul ca actionarii semeneaza ca nu vor avea pretentii ulterioare asupra statului ca sa primeasca certificatul de la depozitar. Vindeti dar veti vedea ca nu este o solutie care va aduce castiguri- pe moment ..sper sa nu am dreptate dar vom vedea..Eliott are o reputatie f f proasta pe plan international .mai cititi si voi- documentati-va ! :)))

      ia uitati ce spun altzii mai destepti de cat mine..si pare-se si decat dvs !!

      Fondul Proprietatea nu poate să vândă deţinerile sale decât către investitorii strategici din aceste companii, este de părere analistul "BCR", care a adăugat: "Este destul de greu de crezut că ar putea fi găsiţi alţi investitori care să vină parteneri pe un pachet minoritar cu aceşti investitori strategici care au propria strategie. Ca atare forţa de negociere a Franklin Templeton este relativ limitată. Pe de altă parte şansele realizării unui exit ar creşte simţitor dacă şi statul român care deţine pachete mai mari decât FP în aceste companii ar vrea să iasă împreună cu fondul de investiţii din aceste monopoluri reglementate".  

      În cazul celor trei companii de distribuţie a curentului electric unde pachetul majoritar este controlat de stat, opţiunea de vânzare nu prea face sens atât timp cât există în vigoare o lege care obligă Guvernul să le listeze, este de părere Mihai Căruntu. Acesta ar fi şi interesul FP şi nu să vândă într-o trazacţie unde cumpărător nu ar putea să fie probabil decât statul român, în condiţiile în care o astfel de intenţie a oficialităţilor este puţin probabilă în viitor, potrivit domniei sale. Interesul FP este să mărească ponderea acţiunilor listate, opţiunea naturală în cazul celor trei companii fiind listarea, precum în cazul "Romgaz", "Hidroelectrica" sau "Nuclearelectrica", ne-a declarat Mihai Căruntu. (ALEXANDRU SÂRBU) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb