E.ON: Nu este un moment bun ca Petrom să crească preţurile

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 octombrie 2011

Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat că nu este un moment bun pentru creşterea preţului gazelor naturale din producţia internă de către OMV Petrom, întrucât oricum "există suficientă presiune pe preţ". "Nu este un moment bun pentru creşterea de către OMV Petrom cu 6% a preţului gazelor naturale. OMV Petrom încă nu a luat decizia finală în această privinţă, iar discuţiile cu compania şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei continuă", a afirmat Hajdinjak, după o întrevedere la sediul ANRE cu reprezentanţii OMV, informează Mediafax.

OMV Petrom a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că vrea să majoreze cu circa 6% preţul gazelor din producţia internă furnizate clienţilor, de la 495 lei la 525 lei pe 1.000 metri cubi, ceea ce ar avea un impact de sub 1% în tarifele plătite de consumatorii industriali şi nu va afecta populaţia.

Totodată, OMV Petrom a arătat că preţul gazelor din producţia internă nu a mai fost modificat din luna februarie 2008, "nici măcar pentru a compensa inflaţia cumulată".

Pe de altă parte, consumatorii industriali de gaze s-au confruntat în acest an cu două majorări ale preţului gazelor, cu aproape 10% în luna iulie şi cu 8% la 1 octombrie. Preţul gazelor plătit de populaţie şi de producătorii de energie termică a rămas însă constant şi va fi menţinut până la 31 martie 2012, conform unei decizii a ANRE.

OMV Petrom benficiază, într-o măsură redusă, de creşterile preţurilor din iulie şi octombrie, având în vedere că distribuie gaze prin intermediul subsidiarei Petrom Distribuţie Gaze, înfiinţată în 2007, cu circa 14.000 de clienţi, în special în mediul rural.

Consumatorii de gaze, atât cei industriali, cât şi cei casnici, sunt alimentaţi prin intermediul aşa-numitului coş de gaze. Structura acestui coş este diferenţiată pe tipul de consumator.

Astfel, pentru un consumator industrial, coşul este format într-o măsură mai mare din gaze de import, mai scumpe decât cele din producţia internă. Pentru consumatorii casnici coşul conţine mai multe gaze produse în România.

De asemenea, consumatorii din România sunt alimentaţi cu gaze în regim reglementat, adică la preţuri stabilite de ANRE, şi la preţuri negociate, asupra cărora ANRE nu poate interveni.

Dacă OMV Petrom va decide să scumpească gazele cu 6%, măsura îi va afecta pe distribuitori şi furnizori, împreună cu clienţii industrilali ai acestora, dar nu şi populaţia, care beneficiază de un tarif stabil până la 31 martie 2012, conform deciziei ANRE.

Decizia de majorare a preţului de către OMV Petrom nu poate fi contestată de ANRE, instituţie care are rolul de supraveghere a pieţei, deoarece preţul la care compania vinde gazele nu este impus de ANRE, ci este unul stabilit prin negociere.

Totodată, preţul gazelor produse intern este unul recomandat de către ANRE, astel încât companiile care produc gaze în România le pot vinde la orice preţ doresc, atâta timp cât găsesc cumpărători.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţurile pentru consumatorii industriali în două etape, res-pectiv iunie-iulie şi trimestrul IV al acestui an, fără să fie specificate procentajele de majorare în scrisoarea de intenţie.

Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb