Epavă romană, plină cu amfore, descoperită în Mediterană

Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 decembrie 2019

Istoricii au motive de satisfacţie, în curând vor primi informaţii importante graţie unei descoperiri de senzaţie. O epavă a unui vas roman, încărcat cu amfore folosite pentru transportarea vinului şi a uleiului de măsline, a fost descoperită în estul Mării Mediterane şi este considerată cea mai mare de acest fel găsită până acum în zonă. Ea a fost datată de arheologi 100 î.e.n. - 100 e.n. şi clasificată ca cea mai mare ambarcaţiune din această perioadă găsită în estul Mării Mediterane.

Epava are 35 de metri lungime şi ducea 6.000 de amfore. A fost găsită la o adâncime de 60 de metri, în timpul unui studiu întreprins de-a lungul coastei insulei Kefalonia, aflată în vestul Greciei, în Marea Ionică, informează news.ro. Studiul, finanţat printr-un program al Uniunii Europene, a fost făcut de reţeaua Oceanus de la Universitatea din Patras, folosindu-se tehnici de inteligenţă artificială. Aceasta este a patra cea mai mare epavă din perioada romană găsită în Marea Mediterană şi are o "importanţă arheologică semnificativă", potrivit lui George Ferentinos de la Universitatea din Patras, care a publicat informaţii despre descoperire împreună cu nouă colegi în Journal of Archeological Science. "Cargo-ul cu amfore se află în stare bună şi epava are potenţialul de a livra multe informaţii despre rutele vaselor, comerţ, păstrarea amforelor şi construcţia navelor în perioada respectivă".

Cele mai multe dintre vasele din acea vreme aveau o lungime pe jumătatea acestuia. Ambarcaţiunea - a cărei reproducere se află în Ionian Aquarium din Lixouri (Kefalonia) - este al patrulea vas roman găsit în zonă. Potrivit arheologilor, Fiskardo - port aflat în apropierea locului în care a fost descoperită şi singurul sat al insulei care nu a fost distrus în Al Doilea Război Mondial - era o oprire importantă în rutele comerciale romane. Ferentinos a declarat pentru CNN că extragerea epavei este "foarte dificilă şi costisitoare". Astfel, cercetătorii au în plan să recupereze o amforă şi, folosind tehnicile ADN, să afle dacă a conţinut vin, ulei de măsline, nuci, grâu sau orz. Apoi, vor căuta finanţare pentru a include epava într-un circuit de scufundări. În timpul studiului realizat în 2013 şi 2014, în zonă au fost găsite şi trei epave "aproape intacte" din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb