EPIDEMIOLOGUL OCTAVIAN JURMA:  "Este recomandabil să cumpărăm produsele de panificaţie preambalate"

Julia Pandi
Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 16 decembrie 2020

 "Este recomandabil să cumpărăm produsele de panificaţie preambalate"

Octavian Jurma: "Cel mai sigur este ca pâinea să fie ambalată direct de pe bandă prin mijloace mecanice"

Octavian Jurma: "Cel mai sigur este ca pâinea să fie ambalată direct de pe bandă prin mijloace mecanice"

Orice produs poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus dacă regulile elementare de igienă nu sunt respectate, dar mai ales pâinea, care, prin natura ei, este un produs ce se consumă cu tot cu coajă, este de părere Octavian Jurma, medic şi cercetător în Timişoara. În opinia domniei sale, trebuie să fim atenţi dacă vedem produse de panificaţie expuse la liber într-un spaţiu în care lumea se plimbă şi pune mâna pe ele şi să alegem să cumpărăm produsele preambalate.

Octavian Jurma ne-a declarat: "Orice produs poate fi o sursă de infectare dacă nu îl mânuim cum trebuie, dar mai ales pâinea, care prin natura ei, este un produs ce se consumă cu tot cu coajă. Dacă pâinea este cumpărată din brutării în care angajaţii ambalează produsul înainte să pună mâna consumatorii pe el, riscul nu este atât de mare, dar în mod evident cel mai sigur este ca pâinea să fie ambalată direct de pe bandă, prin mijloace mecanice. Aici facem referire mai ales în zona unde produsele sunt expuse, nu sunt ambalate, iar lumea vine să le ia în mână, apoi le lasă din mână, nu poartă masca corespunzător şi mai strănută peste ele - aici există un risc ridicat de infecţie. Genul acesta de nişă din marketuri ar putea renunţa la produsele care nu sunt ambalate. Lanţurile care distribuie în mod specializat pâinea, din câte am observat, au grijă şi le ambalează înainte să le pună în mână, astfel clienţii nu apucă să pună mâna pe produs. Din acest motiv merită făcută distincţia că nu toate produsele proaspete de panificaţie şi nu produsul proaspăt de panificaţie în sine este problema, cât felul în care este expus în magazin. Trebuie să fim atenţi dacă vedem produse de panificaţie expuse la liber într-un spaţiu în care lumea se plimbă şi pune mâna pe ele sau nu respectă regulile. Este recomandabil să luam produse preambalate sau să apelăm la lanţurile specializate de distribuţie a produselor de panificaţie".

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că ambalarea pâinii şi alte măsuri de igienă elementară ar trebui să rămănă valabile şi în afara contextului actual.

"Realitatea e că am putea să învăţăm din aceste măsuri pe care le aplicăm în această perioadă şi să vedem, spre exemplu, că nu am avut practic sezon de gripă din cauza asta. Gripa, evident, ucide mai puţini oameni decât mor zilnic din cauza covidului la ora actuală, dar sunt vieţi care pot fi salvate şi, la fel, există şi alte boli serioase care pot fi evitate printr-o creştere a nivelului de igienă. Deci, din acest punct de vedere, putem să şi invăţăm ceva, putem să şi beneficiem de tot efortul pe care il facem acum", a adăugat epidemiologul.

Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a realizat un studiu din care reiese că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 la nivelul României ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate.

Rezultatele obţinute în urma studiului arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).

Studiul de la Politehnica Bucureşti vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat în septembrie 2020 de către Universitatea din Bucureşti, care a aratat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb