EPPO acuză patru români de legături cu grupările mafiote italiene

F.D.
Miscellanea / 30 iulie

EPPO acuză patru români de legături cu grupările mafiote italiene

Parchetul European (EPPO) din Bucureşti (România) a introdus acuzaţii împotriva a patru suspecţi, despre care se presupune că fac parte dintr-un circuit criminal cu legături cu grupuri mafiote italiene, pentru fraudă subvenţionată de 4,3 milioane de euro implicând fonduri UE şi naţionale, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, se susţine că inculpaţii au format un grup infracţional cu alţi suspecţi pentru a furniza scrisori de garanţie false beneficiarilor de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune. În schimbul emiterii scrisorilor, suspecţii se înţelege că au încasat sume mari de bani.

"Se crede că aceştia au efectuat această schemă frauduloasă în numele unor companii înregistrate în Cehia şi Letonia, care nu aveau dreptul de a emite scrisori de garanţie şi nici resursele financiare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Se înţelege că utilizarea acestor documente a avut ca rezultat un câştig ilicit de aproximativ 4,3 milioane de euro, majoritatea din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional Regional.

Aceste rechizitori sunt rezultatul mai multor investigaţii privind scheme criminale care folosesc acelaşi modus operandi, în urma percheziţiilor domiciliare în România şi Franţa în mai 2023 . Anterior, în 2023, alţi suspecţi au fost acuzaţi şi în prezent aşteaptă judecarea . Anterior, au fost confiscate bunuri de 450 000 de euro", se arată în comunicat.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă între patru şi 15 ani de închisoare.

"Pe baza principiului cooperării loiale, EPPO a alertat Ministerul Investiţiilor şi proiectele europene din România despre existenţa unor posibile vulnerabilităţi în gestionarea fondurilor europene, care au ca rezultat un nivel de protecţie semnificativ redus al intereselor financiare ale UE în România. Potrivit tipologiilor identificate în mai multe cazuri, elementele care au generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanţare europeană au constat în utilizarea scrisorilor de garanţie emise de entităţi fictive, sau care nu aveau dreptul de a emite astfel de documente. În consecinţă, pe baza unor astfel de documente false au fost câştigate o serie de proceduri publice şi au fost deschise mai multe anchete de către EPPO.

Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăţiei în instanţele judecătoreşti române competente", se mai arată în comunicat.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb