Erdogan: "Grecia şi Turcia trebuie să-şi întărească încrederea reciprocă"

S.B.
Internaţional / 6 decembrie 2023

Erdogan: "Grecia şi Turcia trebuie să-şi întărească încrederea reciprocă"

Grecia şi Turcia trebuie să-şi întărească încrederea reciprocă şi să-şi aprofundeze cooperarea în privinţa provocărilor comune, în efortul de a-şi rezolva divergenţele, a afirmat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, înaintea vizitei sale la Atena, informează Agerpres.

"Nu există nicio problemă pe care să nu o putem reglementa prin dialog pe bază de bunăvoinţă reciprocă", a declarat Erdogan într-un interviu acordat cotidianului Kathimerini, cu o zi înainte de cea de-a cincea reuniune a Consiliului de cooperare la nivel înalt de la Atena.

Turcia şi Grecia, state vecine şi aliate în NATO, au de câteva decenii dispute legate de delimitarea platoului continental, resursele energetice, survolul Mării Egee şi insula divizată Cipru, în anii 1990 ajungând chiar în pragul de război.

În iulie, Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au convenit asupra reluării negocierilor şi asupra unor măsuri de întărire a încrederii, salutând un nou "climat pozitiv" în relaţiile lor, după peste un an de tensiuni legate de resursele de energie şi chestiuni militare.

Erdogan, care joi are prevăzută o întâlnire cu Mitsotakis, a mai spus că Turcia încearcă sincer să-şi rezolve divergenţele cu Grecia, iar Grecia a înţeles că Turcia nu va respinge niciodată o mână întinsă prieteneşte.

"Îi voi spune, Kyriakos, prietene, nu vă ameninţăm dacă voi nu ne ameninţaţi pe noi", a declarat Erdogan pentru Kathimerini, adăugând că Atena şi Ankara îşi pot rezolva problemele fără intervenţie externă.

El a mai explicat că Grecia şi Turcia îşi pot spori cooperarea în sectoare cum sunt economia, transportul, energia şi migraţia, în privinţa căreia Turcia are nevoie de sprijinul UE, şi a apreciat că noile mandate electorale primite de liderii celor două state în acest an pot contribui la un progres constructiv în acest sens.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cred ca asta are tulburare bipolara.Pana acum ne povestea despre razboiul dintre semiluna,,spurcata,,(citez din clasici)si cruce.

    1. ... petrolul din mediterana ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb