Investiţiile străine directe ar putea reveni în România odată cu relansarea economiei globale, îndeosebi în sectoare precum bunurile industriale, agricultura şi indus-tria alimentară, domeniul IT&C şi energia regenerabilă, potrivit unui raport Erste Group.
"Înainte de 2009, principalul aport de capital străin în România a constat în investiţii străine directe (...) în timp ce investiţiile de portofoliu au fost în general scăzute. După debutul crizei financiare globale, aportul investiţiilor străine directe s-a redus, în pofida faptului că Româ-nia a rămas o destinaţie de afaceri atractivă. Productivitatea muncii în industria prelucrătoare a crescut cu mai mult de 12% atât în 2009, cât şi în 2010, iar creşterea reală a salariilor s-a diminuat", notează analiştii Erste.
Investiţiile străine directe au totalizat în ianuarie 240 de milioane de euro, comparativ cu valoarea de 31 de milioane de euro din prima lună a anului trecut, reprezentând în principal credite intra-grup, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Investiţiile străine directe au finanţat integral deficitul contului curent din ianuarie, de 15 milioane euro.
Anul trecut, investiţiile străine directe au totalizat 2,596 miliarde de euro, în scădere cu 25,57% faţă cele din 2009, când s-a înregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro. Inves-tiţiile străine directe au fost realizate în cea mai mare parte din participaţii la capital, care au însumat 2,04 miliarde de euro, restul intrărilor, de 556 milioane de euro, reprezentând credite intra-grup.