"Erste" - prima acţiune străină la Bursa de Valori Bucureşti

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie 2008

"Erste" - prima acţiune străină la Bursa de Valori Bucureşti

Stere Farmache: "BCR, KBC Securities şi Wood&Co vor forma piaţa acţiunilor "

Oferta Bursei de Valori Bucureşti cuprinde, înce­pând de astăzi, acţiunile "Erste Bank", primele titluri ale unui emitent străin tranzacţionate pe piaţa de capital autohtonă.

Începerea tranzacţionării Erste la Bucureşti este aşteptată să confere un plus de lichiditate pieţei şi să sporească vizibilitatea BVB în regiune.

"Listarea de acţiuni emise de o companie străină la cota internaţională a Bursei de Valori Bucureşti reprezintă o premieră pentru noi", ne-a declarat Stere Farmache, preşedinte - director general al BVB. Domnia sa a mai adăugat că aducerea titlurilor băncii austriece la Bucureşti este primul proiect european al BVB, proiect care demonstrează că Bursa noastră are o infrastructură şi reguli recunoscute de jucătorii internaţionali.

"Odată cu listarea Erste, BVB introduce şi noi mecanisme de tranzacţionare, precum instituţia market makerilor (n.r. - formatori de piaţă). Primii formatori de piaţă pentru acţiunile sunt BCR, KBC Securities şi Wood & Co", ne-a spus domul Farmache. Acesta a mai adăugat: "În plus, am adus unele modificări sistemului de tranzacţionare, care conferă mai multă flexibilitate brokerilor, respectiv introducerea conturilor globale".

Mircea Botta, membru în Consiliul de Administraţie al BVB, ne-a declarat că prima listare a unei acţiuni străine reprezintă o realizare pentru Bursa bucureşteană. "Ţinând cont de rezultatele bune ale companiei şi de preţul mic al acţiunilor, constituie o oportunitate de investire", a mai precizat Mircea Botta.

"Erste" - alternativă suplimentară de plasament pentru SIF-uri

Pentru societăţile de investiţii financiare, listarea "Erste" va reprezenta o alternativă de plasament la acţiunile româneşti.

Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", consideră că este greu de spus ce va însemna listarea Erste la BVB: "Toată lumea se aşteaptă la o revigorare a Bursei, însă nu ştiu dacă acest lucru se va întâmpla. Oricum, începerea transferării acţiunilor Erste la Bucureşti înmulţeşte tipurile de plasament pe care le avem la îndemână. Din punctul meu de vedere listarea Erste este un lucru pozitiv pentru investitorii de pe piaţa de captal autohtonă. Nu cred că preţul acţiunilor va evolua diferit faţă de cel de la Bursele din Viena sau Praga întrucât investitorii români vor urmări şi acele cotaţii". Potrivit domniei sale, până acum, "Erste" nu a mai propus SIF-urilor schimbul acţiunilor BCR deţinute de acestea cu acţiuni Erste, după ce în momentul privatizării această intenţie a fost refuzată.

Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia", vede în listarea "Erste" o oportunitate de investire în titluri străine. Indirect, acest eveniment ar putea înviora Bursa, potrivit domnului Szel. Acesta ne-a spus că SIF "Muntenia" va fi cu ochii pe cursul Erste şi va decide ulterior dacă va cumpăra aceste titluri.

Brokerii au păreri contradictorii

Majoritatea brokerilor văd cu ochi buni faptul că vor avea acces la acţiunile "Erste" prin BVB. Aceşti speră ca piaţa să fie impulsionată de introducerea acţiunilor internaţionale la cota bursei.

Cristian Sima, preşedintele "WBS România", însă, este de părere că listarea Erste nu va aduce nimic fabulos pe piaţa autohtonă. "Este mai uşor să cumperi la Viena deoarece acolo ai posibilitatea vânzării în marjă, ai produse precum CFD-urile (n.r. contracte pe diferenţele de preţ) şi un program mai lung de tranzacţionare", ne-a explicat domnul Sima.

Acţiunile "Erste Bank" vor fi listate la categoria Acţiuni Internaţionale sub simbolul EBS. Capitalul social al emitentului este de 632.577.890 euro, fiind divizat în 316.288.945 de acţiuni. Preţul de referinţă pentru titlurile "Erste" va fi cel al Wiener Börse AG (piaţa principală a acţiunilor EBS) din data de 13 februarie 2008. Profitul net al companiei în primele nouă luni ale anului 2007 se ridică la 837,9 milioane de euro, mai mare cu 27,9 % decât în aceeaşi perioadă a anului 2006.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca tot se face atata caz, pe buna dreptate, dealtfel, de ce nu se fac niste articole care sa ne informeze cum se vor impzita dividendele, cat va costa transferul fodurilor la o eventuala majorare de capital si alte aspecte ce tin de noutatile aparute ca urmare a listarii EBS. Ce este un cont global?Ce presupune faptul ca actiunile nu au valoare nominala?Exista prima de emisiune la o majorare? ETC

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb