ERSTE REIA PLEDOARIA FRANKLIN TEMPLETON: "Nelistatele din portofoliu scad atractivitatea Fondului Proprietatea"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2012

"Nelistatele din portofoliu scad atractivitatea Fondului Proprietatea"

Fondul Proprietatea (FP) este departe să fie un "chilipir" pentru investitori, sunt de părere analiştii "Erste Group Research", care au redus cu 30% preţul ţintă pentru acţiunile fondului, la 0,51 lei/unitate. Totuşi, estimarea "Erste" este cu 18% peste cotaţia actuală de la Bursa de Valori Bucureşti, iar analiştii recomandă acumularea de titluri.

Analiştii precizează că au aplicat un discount de 48% la valoarea unitară a activului net corectă ("fair") a Fondului de 0,98 lei/acţiune (derivată din metodologia aplicată), în linie cu discountul la activul net la care sunt tranzacţionate un grup selectat de fonduri de private equity.

Motivul pentru care discountul aplicat FP este mai mare este că fondul are în portofoliu foarte multe companii nelistate, unde acţionar majoritar este statul român.

"Listarea Romgaz, Hidroelectrica şi, într-o măsură mai mică, Nuclearelectrica, este factorul cheie pentru o îngustare sustenabilă a dis-countului la tranzacţionare", se arată în raportul citat. Oferta publică iniţială a Romgaz este programată pentru mijlocul anului, în timp ce Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cel puţin probabile să aibă loc până în 2013. "Noi am estimat orientativ că alinierea preţului gazului intern la preţul gazului de import ar putea întârzia cu circa trei ani, dar chiar şi în această situaţie, apreciem că profilul Romgaz este îndeajuns de atractiv şi ca atare producătorul de gaze ar fi interesant pentru investitori", potrivit analiştilor "Erste", care adaugă: "Cu alte cuvinte, ar exista condiţii bune pentru lansarea IPO-ului pentru Romgaz. Din păcate, acelaşi lucru nu este valabil pentru Hidroelectrica unde este nevoie de semnale clare privind vânzarea unui procent rezonabil de electricitate pe bursa de energie OPCOM înainte de lansarea unei oferte publice iniţiale (IPO)".

Creşterea pachetului deţinut de investitorii instituţionali (la 52%, de la 19%, înainte de listare) este încurajatoare pentru profilul "corporate" al fondului, potrivit raportului citat.

Totodată, analiştii estimează că Fondul ar putea distribui pentru 2011 un dividend cu minim 10% mai mare decât cel de anul trecut, valoarea urmând să ajungă la aproximativ 0,0346 lei/acţiune. Astfel, randamentul dividendului ar fi de circa 8%.

Comparativ cu alte fonduri similare, Fondul Proprietatea nu este chiar un chilipir, în acest moment, opinează analiştii "Erste": "Aceste fonduri, cu minim 50% din active în companii nelistate, se tranzacţionează, în medie, cu un discount peste 40% faţă de valoarea activului net. A se nota că restul portofoliului fondurilor selectate este repezentat de cash sau active echivalente. În contextul lichidităţii mai scăzute a portofoliului FP, este dificil de acceptat că discountul de 60% faţă de valoarea activului net la care se tranzacţionează acţiunile FP este exagerat".

Analiştii mai precizează că listarea Romgaz şi Hidroelectrica ar reduce la 35% proporţia acţiunilor nelistate în portofoliul FP.

"Erste": Acţiunile "Petrom" pot fi considerate ieftine

Sentimentul pieţei faţă de acţiunile "Petrom" (SNP) este crucial pentru evaluarea Fondului Proprietatea, având în vedre că acestea au o pondere de 25% în activele FP. Analiştii consideră că "Petrom" va raporta rezultate foarte bune pentru 2011, beneficiind de cotaţiile ridicate la petrol, în timp ce, pe viitor, liberalizarea preţurilor la gaze şi energie este un factor care va impulsiona profitabilitatea.

Raportul analiştilor "Erste" nu pomeneşte nimic, însă, despre decizia Tribunalului Bucureşti din 21 decembrie 2011. Tribunalul a dis-pus atunci anularea unei hotărâri AGA Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, pentru ca ulterior compania Franklin Templeton să fie numită administrator al FP. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Mihai Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital Direcţia Strategie Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică, ne-a explicat: "În conformitate cu anunţul Franklin Templeton din data de 22 decembrie 2011, administratorul Fondului Proprietatea nu consideră un risc material efectiv în ceea ce priveşte exercitarea contractului de management al fondului ce ar decurge drept efect concret al litigiului privind organizarea AGA în data de 6 septembrie 2010.

În consecinţă, cel puţin la acest moment, nu vedem un efect negativ asupra Fondului Proprietatea ce ar pune în discuţie în mod formal contractul de management al Franklin Templeton. Evoluţia preţului acţiunilor FP ulterior anunţului privind acest litigiu confirmă că piaţa mizează pe un astfel de scenariu.

În concluzie, credem că încrederea manifestată de Franklin Templeton privind administrarea aces-tui risc cu privire la îndeplinirea formalităţilor privind convocarea AGA din 2010 reprezintă un argument important pentru investitori în privinţa evaluării riscurilor investiţionale în acţiunile FP".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu asemenea birfe, bagam lumea in panica. Asa se face ca cei ce mai detin actiuni la FP dau spre vanzare la pret ridicol, scazand astfel pretul. In acelas timp "baietii destepti"cumpara si ofera un pret ridicol. Suntem considerati naivi, daca nu prosti. Asa cel putin a spus un asa zis broker ca sa nu il numesc tepar. Caci asta sunt TEPARI. Fratilor care vreti sa vindeti puneti oferta cu 15% mai mare decat inchiderea din ziua precedenta. Nu va lasati inselati de TEPARI. Dividendul nu poate fi in nici un caz numai cu 10% mai mare decat cel din 2010. Numai pe primele 9 luni din 2011 profitul din dividendele companiilor listate este de doua ori mai mare decat profitul din dividendele anului 2010. Deci trageti singuri concluzia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb