Moţiunea de cenzură iniţiată de 163 de senatori şi deputaţi ai opoziţiei nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru ca Guvernul Dăncilă să fie demis.
În urma dezbaterilor furtunoase, de ieri, din plenul Parlamentului, moţiunea a primit 161 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă", în condiţiile în care erau necesare 233 de voturi "pentru", ca guvernul să pice.
Două grupuri parlamentare s-au abţinut de la vot: UDMR şi minorităţile naţionale. De altfel, UDMR, prin preşedintele Kelemen Hunor anunţase, încă de miercuri, că nu vor vota nici pentru, nici împotriva moţiunii de cenzură, considerând că, în cazul căderii cabinetului Dăncilă, PNL, PMP, USR şi Pro România nu au un program de guvernare şi nicio propunere privind numele viitorului prim-ministru.
Dezbaterile din cadrul plenului Parlamentului au debutat furtunos, cu dis-cursul deputatului Raluca Turcan, şefa grupului PNL din Camera Deptutaţilor. Domnia sa a spus: "PNL condamnă aservirea României unui grup de corupţi. Dacă ar pica acest guvern, am putea sta la masă cu demnitate cu Comisia Europeană şi Parlamentul European pentru a atrage fonduri europene. Am chema investitorii şi le-am spune că nu mai punem biciul pe ei. (...) Mi se pare devastator pentru tânăra generaţie să aibă un prim minis-tru care este subiect de bancuri pe whatsapp. Un preşedinte al celui mai important partid de guvernare care este personaj principal în jocul de-a spânzurătoarea sau pe Florin Iordache care este subiect de glume pentru copilaşii care învaţă în clasele primare înjurături cu degetele. Aceasta este ţara în care ne-aţi adus dumneavoastră(n.r.- majoritatea parlamentară PSD-ALDE) cu acest Guvern".
La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a menţionat că fiecare zi în care ţara noastră este condusă de cuplul Dragnea-Dăncilă reprezintă o ameninţare pentru cetăţeni. Barna a spus: "Prioritatea zero a Guvernului este cum să scape penalii de puşcărie. Moţiunea nu este despre lupta politică, ci despre viitorul copiilor voştri".
• Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, acuzat de prăbuşirea pieţei de capital
Deputatul liberal Florin Roman le-a acuzat pe Viorica Dăncilă şi pe Carmen Dan de intervenţia violentă a Jandarmeriei la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi a susţinut că reprezentantele PSD au pe mâini sângele protestatarilor paşnici bătuţi de organele de ordine.
Colegul său Florin Cîţu a precizat că, după măsurile iniţiate de ministrul Finanţelor, care au dus la prăbuşirea pieţei de capital, Eugen Teodorovici va rămâne în istorie drept groparul economiei româneşti.
Liderul Pro România, Victor Ponta, a menţionat că actualele politici ale PSD nu au adus bunăstare pentru cetăţeni. Ponta a spus: "Cei care ne-au votat pe noi vor fi cei mai afectaţi de aceste măsuri. De la 1 ianuarie pensiile sunt îngheţate. Salariile noastre, ale deputaţilor, vor creşte. Să îngheţi pensiile crescând salariile aleşilor, este ceva ce nu pot susţine."
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a precizat că opoziţia a ratat mai multe ocazii favorabile depunerii moţiunii de cenzură în această sesiune. Cu toate acestea, el a criticat guvernul Dăncilă: "Bugetul pe anul 2019 nu este gata. Vă întrebăm şi noi: de ce? Ce aşteptaţi? De ce lăsaţi ţara şi autorităţile locale, cu câteva zile înainte de anul nou, să nu aibă posibilitatea de a implementa proiectele pentru anul viitor? Şi încă ceva: acest proiect de ordonanţă de urgenţă, care, la modul general, vrea să reglementeze câteva chestiuni fiscale şi nu numai, iarăşi cu câteva zile înainte de sfârşitul anului, schimbă multe prevederi fiscale, inventează noi taxe, pune la colţ un sistem întreg din economie, aruncă în aer bursa de valori, economia şi mai ales aruncă în aer speranţa. Fără consultare, fără explicaţii, fără pregătire. Îmi este greu să înţeleg ce raţionament vă conduce. Aţi creat un şoc şi un haos uriaş cu riscuri imense".
Kelemen Hunor a precizat că UDMR se va abţine de la vot şi că va pregăti textul unei moţiuni de cenzură pentru prima sesiune parlamentară din 2019, cu şanse mari de a fi votată, va întocmi un program de guvernare şi va furniza şi propunerea de prim-minis-tru, dacă PNL, PMP şi USR nu sunt în stare să facă acest lucru.
Reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE au susţinut că textul moţiunii este o înşiruire de minciuni, care nu au nimic de a face cu realitatea, iar prim-ministrul Viorica Dăncilă a încercat să demonteze fiecare paragraf din documentul respectiv, prezentând realizările Guvernului pe fiecare domeniu de activitate.
După votul de ieri, opoziţia parlamentară contabilizează încă un eşec în lupta cu coaliţia PSD-ALDE, aşa cum de altfel s-a întâmplat pe tot parcursul acestui an, inclusiv la moţiunile simple îndreptate împotriva mai multor miniştri ai cabinetului Dăncilă.
Puterea politică se pregăteşte în linişte de preluarea, de la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în timp ce liberalilor conduşi de Ludovic Orban nu le rămâne decât să strângă rândurile, să îşi numere aliaţii şi să spere că alegerile europarlamentare din mai 2019 şi cele prezidenţiale, din toamna anului viitor, vor da câştig de cauză actualei opoziţii parlamentare.
1. "biciul pe ei"
(mesaj trimis de A politic în data de 21.12.2018, 04:45)
Doamna de la PNL putem considera ca firmele nu plătesc impozit salarii decente în țară?
"Președintele bogaților" după Teodorivici dacă analizăm după spusele doamnei Turcan ii dăm dreptate?
Cat de "pe lângă" a fost ediția de luni a Bursa?
Rmdsz spune că opoziția vine la putere la Pastele Cailor în următorii 2 ani?
De ce s-ar alinea Udmr cu cei care au făcut -25 la sută salar peste noapte + creșterea euro+scumpire , care s-a resimțit cu -40 la sută?
Dacă DRAGNEA a făcut ca Bursa să scadă, ca acțiunile Este să scadă (Ebs) putem să îl felicităm?
Deci Dragnea ne-a arătat că firmele private stau din "pix"-ul lui?
Deci Viena se cutremură că stărpește "vaca de muls"?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2018, 12:39)
Behehe?