"Este clar că se doreşte intimidarea SRI-ului şi denigrarea sa"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 6 februarie 2015

"Este clar că se doreşte intimidarea SRI-ului şi denigrarea sa"

(Interviu cu domnul Iulian Fota, fost consilier prezidenţial)

"Ne confruntăm deja cu propaganda rusă ce are ca obiectiv sădirea neîncrederii în apartenenţa noastră la NATO şi UE"

"Prin confruntarea cu Occidentul, Dughin speră în renaşterea Rusiei, ca imperiu"

Reporter: Cum comentaţi afirmaţiile domnului Aleksandr Dughin, potrivit cărora Ungaria, România, Austria, Serbia şi Slovacia ar putea fi absorbite într-un "bloc eurasiatic" mai mare? Pot fi considerate o ameninţare reală pentru ţara noastră?

Iulian Fota: Un potenţial program politic, o posibilă nouă mare strategie a Rusiei, pe măsura vremurilor care vin. Sunt declaraţii foarte îngrijorătoare. Altfel, ştim că, încă din anii 30 ai secolului trecut, exponenţii de bază ai mişcării eurasiatice, de la Paris, ruşii albi, emigraţi în Occident după revoluţia bolşevică, au afirmat că Eurasia se întinde pînă la Carpaţi. Prin confruntarea cu Occidentul, Dughin speră în renaşterea Rusiei ca imperiu, ca şi în reluarea expansiunii imperiale prin recuperarea, măcar parţial, a teritoriilor pierdute.

Reporter: Potrivit lui George Friedman, şeful companiei de analize Stratfor, generalul american Hodges, comandantul Armatei SUA în Europa, a anunţat că Statele Unite intenţionează să aducă vehicule blindate americane, artilerie şi alte mijloace în statele baltice, Polonia şi România. Analistul mai spune că asemenea acţiuni nu sunt pe placul Rusiei, adăugând că probabilitatea declanşării unor operaţiuni militare cu armate regulate în regiune este foarte mare, dar nu neapărat vor implica trupele americane. Care este opinia dumneavoastră cu privire la aceste declaraţii?

Iulian Fota: Prezenţa militară sporită a Occidentului, în special a SUA, pe teritoriul statelor din istmul ponto-baltic nu numai că aduce un plus de Securitate naţională, dar şi consolidează statutul acestor ţări de entităţi occidentale, de membre ale NATO. Declanşînd o nouă competiţie strategică cu Occidentul, raportându-se ostil la deciziile NATO, este normal ca Rusia să nu fie fericită cu aceste decizii.

De aceea încearcă să intimideze, prin tot felul de declaraţii sforăitoare sau folosirea soft a forţei sale militare, de exemplu intensificarea zborurilor militare de antrenament. O influenţă mai mare a Vestului în state precum România sau Polonia înseamnă o capacitate mai scăzută de influenţă a Rusiei, mai ales în condiţiile în care Moscova vede din nou relaţia cu NATO ca una de sumă zero.

Reporter: Ce repercusiuni va avea conflictul Rusia-Ucraina asupra României? Suntem pregătiţi pentru un eventual atac militar?

Iulian Fota: Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi generarea conflictului din estul Ucrainei, pe modelul Transnistria, generează multă incertitudine şi instabilitate cu multiple consecinţe pentru noi, strategice, politice, economice. Noua Rusie, iredentistă şi revizionistă, se află acum la doar 250 de km de graniţele noastre. Suntem deja în raza de acţiune a unora dintre armele lor tactice, amplasate în Crimeea. Ne confruntăm deja cu propaganda rusă, ce are ca obiectiv sădirea în sufletul românilor a neîncrederii în apartenenţa noastră la NATO şi UE, a neîncrederii în justeţea procesului de europenizare. Pot apărea la orizont probleme serioase de ordin economic, apetitul investiţional în zone de conflict fiind mult mai scăzut. S-ar putea să fim hărţuiţi în dorinţa noastră legitimă de a ne exploata resursele energetice din Marea Neagră. Psihologic, suntem pregătiţi pentru un eventual atac militar, indiferent de unde ar veni el. Dar mă tem că mulţi dintre curajoşii noştri soldaţi români ar muri cu mâinile goale, neavând cu ce să lupte. Ne lipsesc capabilităţi importante.

Reporter: Suntem o posibilă ţintă pentru Rusia?

Iulian Fota: Eu sper totuşi că nu, cum nici noi nu vrem să transformăm Rusia într-un stat inamic. De aceea, oricâte neînţelegeri avem, România întotdeauna va păstra deschise canalele de negocieri, va dori menţinerea relaţiilor diplomatice. Ca ţară rezonabilă, echilibrată, întotdeauna am încercat să înţelegem şi interesele celuilalt, să ne punem în pielea lui. Pe de altă parte, nu pot să mă fac că nu văd, să ignor decizii strategice recente ale Rusiei, schimbări unilaterale de frontiere prin folosirea forţei militare, rescrierea istoriei sau tendinţele recente de subordonare a unor state, uneori brutal, intereselor ruseşti. Sunt unul din cei care chiar au încercat să contribuie la dezvoltarea relaţiilor cu Rusia, la creşterea încrederii cu această importantă ţară a Europei. Nu uitaţi că împreună cu generalul Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, am semnat un acord de cooperare bilaterală. Din păcate, actualele acţiuni ale Rusiei în estul continentului european fac foarte dificile orice tentative de reluare a dialogului pe zona de Securitate naţională.

Reporter: Încetul cu încetul, Rusia începe să-şi adune aliaţi în zonă - Ungaria, Serbia, Grecia, Austria. Ce şanse are România să nu fie absorbită de un astfel de val de simpatie?

Iulian Fota: Să nu ne grăbim. Este prea mult să definim Ungaria sau Austria drept aliaţi ai Rusiei. Sunt state cu un vădit comportament oportunist, datorat în special ambiţiilor exagerate sau incompetenţei propriilor lideri politici. Eu cred că evaluările lor sunt greşite. Occidentul, chiar şi aşa, cu actualele şi complicatele sale probleme economice sau sociale, încă nerezolvate, este departe de a fi în declin. Poate fi contestat, dar este departe de a fi învins. Forţa idealurilor sale este încă puternică, liberalismul este mai tare decât iliberalismul. Se vede deja cu ochiul liber că, în unele din aceste state, popoarele nu-şi urmează liderii într-o riscantă şi extravagantă strategie antioccidentală.

Veţi vedea că şi grecii vor înţelege şi nu vor călca în capcana demagogiei şi a populismului înspre care sunt împinşi.

Reporter: Analiştii susţin că, până acum, Occidentul a avut reacţii palide la agresiunea Rusiei. Care este opinia dumneavoastră?

Iulian Fota: Este adevărat în linii mari. Rusia joacă inteligent şi mai ales hotărît, în optica lor Ucraina şi controlul rusesc asupra ei fiind pentru Moscova o chestiune vitală, ce transformă posibila aderare a acestei ţări la NATO într-o ameninţare existenţială.

În termenii Rusiei, bineînţeles.

Pentru Occident, ce se întîmplă în Ucraina variază de la existenţial pînă la indiferent. Polonia, România, ţările baltice văd situaţia de acolo într-un fel. Alte state din NATO sau UE, fiind geografic la distanţă mult mai mare, sunt mult mai relaxate în analiză şi înţelegerea situaţiei din estul continentului european. De aici reacţia târzie şi fragmentată, uneori chiar incompetenţa Vestului, mai ales a Europei. Pe de altă parte, vestea bună este că uşor, uşor Rusia convinge pe toată lumea că ceva trebuie făcut, că nu avem dreptul în Vest să-i "vindem " pe ucraineni de dragul unei iluzorii deja înţelegeri strategice cu Rusia. Decizii importante s-au luat pe timpul sumitului NATO de la Newport şi decizii importante vor mai urma. Ucraina trebuie ajutată.

Reporter: S-a tot speculat că Vladimir Putin are în vedere şi alipirea Transnistriei la Rusia, visul său fiind reconstruirea influenţei Uniunii Sovietice din anii ei de glorie. Cum comentaţi?

Iulian Fota: Sunt mai degrabă contrariat de relaţiile Rusiei cu Transnistria. Pentru prima dată după mulţi ani, Moscova a refuzat ajutorul financiar de 100 milioane de dolari necesar autorităţilor transnistrene pentru plata salariilor şi a pensiilor. Avem oare aici o oportunitate pentru Occident? Sau pentru Chişinău? O vede cineva, o va valorifica cineva? Altfel Transnistria, cel puţin pentru moment, este prea departe. Mariupol este mult mai aproape, atractiv, necesar.

Reporter: Credeţi că în 16 noiembrie a fost un vot anti-Ponta sau pro-Iohannis?

Iulian Fota: A fost în primul rând un vot împotriva demagogiei şi a populismului, împotriva minciunii şi a manipulării media, împotriva ruperii românilor în două, dinlăuntru şi din afară, dar şi un vot în favoarea unei Românii Occidentale, în favoarea combaterii în continuare a corupţiei şi a continuării dezvoltării economice de dreapta. Un vot foarte important, care a arătat maturitatea şi inteligenţa poporului român, un vot care ne arată calea pentru următorii 25 de ani.

Reporter: De ce credeţi că nu a fost păstrat în funcţie George Maior, care avea o imagine destul de bună, mai ales în exterior? Consideraţi că domnul Maior a gestionat bine recenta dispută CCR-SRI?

Iulian Fota: Consider nefericită în primul rînd maniera în care a fost făcută schimbarea lui George Maior.

A avut un mandat foarte bun, a fost un om vizionar şi curajos, care şi-a făcut treaba foarte bine.

Şi-a asumat multe riscuri, angajându-se onest în lupta anticorupţie. Schimbarea lui, pripită, prea puţin pregătită, a trimis o undă de recul în interiorul instituţiei, o instituţie cu un puternic spirit de corp.

Clasa politică trebuie să aibă grijă, prin intensificarea luptei politice, dar şi a ostilităţii în creştere faţă de Campania anticorupţie, riscând să sape o prăpastie între ea şi unele instituţii din zona de Securitate naţională. Instituţiile astea nu sunt proprietatea lor, ele sunt ale ţării, iar clasa politică are doar obligaţia de a le administra dedicat şi competent.

Reporter: Cum apreciaţi decizia recentă a CCR (neconstituţională) cu privire la aşa-zisele Legi Big Brother?

Iulian Fota: Ca obligatorie din punct de vedere al legii, dar şi mai greu de înţeles în anumite prevederi. SRI este responsabil naţional de Securitate cibernetică încă din 2008, fără că asta să deranjeze pe cineva. Iniţiatorul legii, MSI, trebuia să acorde mult mai mult timp prezentării publice a legii şi dezbaterii ei, inclusiv cu reprezentanţi ai Curţii Constituţionale.

Opinia publică din România are nevoie de mai multe informaţii, chiar de educaţie, asupra a ceea ce este astăzi securitatea cibernetică. Sper că procesul de aprobare a legii să fie reluat cât mai rapid, cu remedierea deficienţelor de până acum.

România are nevoie de o astfel de lege, constituţională în totalitatea ei, dar şi funcţională.

Reporter: Cum comentaţi declaraţia fostului preşedinte Traian Băsescu potrivit căreia serviciile de informaţii sunt incontrolabile?

Iulian Fota: O supărare de moment, justificată faţă de activitatea unuia din directorii unuia dintre serviciile de informaţii. Şi, de altfel, nu a spus că serviciile de informaţii sunt incontrolabile, ci că au acumulat prea multă putere.

Dacă este adevărat, personal am dubii că aceste instituţii au acumulat o astfel de putere, ea nu este rezultatul unei strategii secrete, ci a iresponsabilităţii clasei politice care, datorită lăcomiei, şi-a pierdut măsura, echilibrul.

Reporter: Activitatea febrilă a DNA şi DIICOT din ultima perioadă a arătat cetăţenilor că România este cuprinsă de flagelul corupţiei. Ce şanse avem pentru curăţarea acestui sistem?

Iulian Fota: Suntem pe drumul cel bun. Instituţiile sunt dedicate şi avem foarte mult sprijin de la aliaţi. Rămâne ca şi clasa politică să ducă treaba la capăt. Chiar dacă asta poate însemna sinuciderea ei politică. Va avea mulţumirea că astfel a salvat ţara. Nu aşteaptă nimeni ca politicienii să-şi sacrifice viaţa în beneficiul Patriei, cum au făcut unii dintre militarii sau ofiţerii de informaţii români. Dar responsabili pot fi. Am încredere.

Reporter: Elena Udrea susţine că generalul Coldea conducea, de fapt, SRI. Care este opinia dvs?

Iulian Fota: SRI a avut întotdeauna o conducere colectivă, directorul George Maior făcând o echipă foarte bună cu adjuncţii săi. Asta este una din explicaţiile succesului său.

Reporter: Este SRI în acest moment într-o criză de imagine?

Iulian Fota: Este clar că se doreşte intimidarea SRI-ului şi denigrarea sa. Problema este că oamenii care lucrează acolo, şi care îşi fac treaba cinstit şi de multe ori în condiţii grele, nu merită un astfel de tratament, o astfel de falsă imagine publică. Sunt oameni de onoare şi ar trebui trataţi onorabil. În acest moment, deşi ei sunt oameni puternici, se simt cam ai nimănui. Mă tem că au început să se încrunte, neînţelegînd ce se joacă şi ce se aşteaptă de la ei. Ordinele lor au fost foarte clare, corupţia a fost definită ca o problemă de Securitate naţională. Li s-a cerut să-şi facă treaba şi şi-au făcut-o foarte bine. De ce sunt pedepsiţi acum? Chiar nu se găseşte nimeni să le mulţumească şi să-i apere? Oare "Patria a priori" este numai pentru ei?

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Ce propaganda voalata Fota baga...Deci SRI trebuie sa fie puternica si desigur am uitat ca puterea absoluta corupe deci ei vor totul in numele patriei. De acord ca trebuie arestati tpti politicienii deci inclusiv cei care sint de partea SRI-ului.

    Deci pentru dl.Fota: poporul nu e prost tine minte iar vrajeala cu de ce am votat cu Johanis nu tine. 

    Am votat contra la toti si la sfirsit sa ne duca cu vrajeala si noul presedinte dar o sa avem grija sa plateasca daca face asta.

    Gata cu abureala, poporul s-a sculat exact cum e coloana infinitului lui Brincusi. 

    Adica moştenitorii Securităţii sunt sfinţii gardieni ai...liberalismului?!

    Iar pt. asta trebuie să le dăm SRI dreptul de a urmări pe oricine pt. că ei NE apără libertatea?!  

    1. Numele tău este foarte nostim. Articolul și personajul nu fac doi bani.

      O! DA

    Toata saptamana am asistat la o propaganda comunisto-securista de protejare a securistilor prin transferul presiunii de pe coldea si camarila sa pe SRI si Stat.

    Vrem adevarul nu gargara comandata cu apa chioara. 

    Cum si-au facut treaba ?

    Cine-i pedepseste udrea ? 

    In toate tarile din lume, serviciile secrete fac operatiuni la limita luminii reflectoarelor. Asta este si va fi de mii de ani pentru alte mii de ani. O sa aiba acoperiti in Parlament, in presa, in armata in spitale, in invatamant si oriunde vor exista domenii de interes national. Eu personal prefer acoperitii SRI-ului acoperitilor serviciilor straine din care avem deasemenea.

    1. Ma ingrijoreaza declaratia doamnei Bica in legatura cuTender.Sa fie scapat sa-l faca domnul Coldea spion .De cand S.R.I-ul a subordonat S.I.E? Tender are afaceri mari In afara tarii.Acolo este aria S.I E.Lucrurile sunt foarte necurate in ROMANIA.Securitatea este inca printre noi.cu un singur centru de comanda.

      De acord, mai bine infiltrarii SRI-ului decat ai altora. Asta e rolul secretilor, sa speram ca lucreaza in folosul tarii nu al lor personal, ca atunci avem de-a face cu tradare.

      Impresia mea este că SRI-ul s-a făcut stăpân peste corupția din țară. De ce Coldea i-a cerut lui Cocoș o sacoșă de bani pentru RTV? Pentru că acest Cocoș obținuse ilegal, prin corupție, contracte cu statul. SRI-ul, în loc să îl dea DNA-ului, i-a extorcat bani pentru "acoperiții" săi din presă (să mănânce și gura lor ceva și să te dezinformeze în continuare, să fie partizanii cuiva, etc).

       

      La fel cu Niro, la fel cu casa de sondaje, etc. 

      Ăsta este SRI-ul la care visezi? Eu spun că este coșmarul democrației. SRI-ul nu este un "acoperit" pasiv care scrie doar rapoarte, ci bagă mâna în borcanul cu miere și toarnă dezinformare în agenda publică. Jos SRI-ul ăsta corupt. 

      Cristi C iti respect si apreciez opiniile si comentariile intotedeauna insa daca vreau sa fiu impotriva SRI trebuie sa ma sui in aceeasi barca cu Vantu, Voiculescu, Sarbu, Udrea etc. Nici Cocos, Sima, Bostina si altii nu imi sunt dragi. Daca o sa fie in dezbatere o propunere pentru a obliga toti SRI-stii sa poarte fustite roz si cordelute cu floricele voi fi suporter, pana atunci nu am a alege altceva.

    Domnule,stiti bine ca aici totul este o cacealma,nu zic ca doamna Udrea nu o fi vinovata insa cred ca afacerile in SRI sunt de miliarde de euro ,acesti asa zisi oameni de afaceri erau obligati sa plateasca sume impresionante pentru capii SRI,in favoarea unor dosare .Cum D-n Bica nu a putut vorbi nimic,pentru ca ii iau gatul altii,asa si Udrea-o scalpeaza si ca sa scape de adevarurile spuse de dansa o baga la puscarie.Sa intelegem ca este mai rau ca pe vremea lui Stalin .Nu mai vorbim ca toate astea sunt cu acordul media.-televiziunile care sunt platite sa spuna diverse lucruri in favoarea sau contra cuiva .Ce face Ghita ofiterul care are zeci de dosare si sta linistit.Probabil plateste acolo sus pe toata lumea.Aceasta propaganda stalinista este de un real pericol.Iohanis este cred deja o marioneta in mana acestor oameni superputernici.Pericol maxim.,Cica Doamna Udrea-dosar pentru castigare de capital electoral-l-a bagat in dulap .Nu mai vorbim de turnatorii Pescariu etc -se gaseste sa spuna orice .Are dosar ,toarna ,ramane cu banii si sta acasa linistit.Asa te poate turna oricine,Este mai rau ca pe timpul lui Stalin.Ma intreb daca SRI avea informatii despre D-na Udrea ca a facut si a dres diverse fapte -DE CE nu a trimis sesizarea la DNA atuinci.Vii acum dupa ani de zile si spui etc.....??????????

    "Ne confruntăm deja cu propaganda rusă ce are ca obiectiv sădirea neîncrederii în apartenenţa noastră la NATO şi UE" - cind am fost de incredere? Cind fiind in pactul de la Varsovia am "penetrat" KGB-ul? Cind am trecut Nistrul pina la Don si Volga in loc sa facem precum Finlanda? Cind am tradat de atitea ori de nici noi nu mai stim cu cine "votam"? "Prezenţa militară sporită a Occidentului, în special a SUA, pe teritoriul statelor din istmul ponto-baltic nu numai că a-duce un plus de Securitate naţională" - dar in-duce si multa neincredere a "partenerului" de dialog, caruia una i se promite (la reunificarea Germaniei s-a promis ne-extinderea catre Est) iar realitatea (ca si-n 1941!) arata altfel! "Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia" - de ce iligala? Un referendum poate fi validat numai de SUA, ca-n Pristina in ex Yugoslavia sau in alta parte? Daca populatia, covirsitor rusofona, filo rusa si chiar rusa, s-a exprimat in a se re-alipi Rusiei (teritoriu istoric) ei considerind cele intimplate la Kiev drept amenintare directa pentru ei, inseamna ca "Noua Rusie, iredentistă şi revizionistă" (va suna cunoscuta expresia? da...uzual exprimare romanesca cu privire la Ungaria)? "Suntem o posibilă ţintă pentru Rusia?" - daca ne comportam cum gindesc altii strategic, s-ar putea sa fim considerati inamici agresori, iar atunci nici aliniatul 5 nu ne mai scapa "de pumn" - poate ne trezeste! "serviciile de informaţii sunt incontrolabile?" - pai altfel cum sa se ajunga la "DNA şi DIICOT din ultima perioadă a arătat cetăţenilor că România este cuprinsă de flagelul corupţiei." - adica nu se face nimic, decit politica si santaj politic! "SRI a avut întotdeauna o conducere colectivă" - gasca de smecheri si prieteni din politica! "oamenii care lucrează acolo, şi care îşi fac treaba cinstit şi de multe ori în condiţii grele" - pai daca sunt la ordin, dar ideea si telul pentru care se da ordinul nu coincide cu telul si statutul de functionare a "firmei"?! Cu alte cuvinte acest articol poate fi intitulat "Noi suntem mici, nu stim nimic (dar nici nu incercam sa ne ridicam in picioare!), dar facem prostiile pe care ni le impune Big Brother! ".

    Daca SRI-ul se intimidează asa ușor sa-si caute alta meserie, mai putin periculoasa.

     

    In loc ca individul asta, care a contribuit la desavirsirea Sistemului Ticalosit in scumpa noastra tara si la inscaunarea lui Basescu cel Ticalos ca Stapin al Sistemului Ticalosit, Rege al Mafiotilor, Imparat al Mondialilor sa ne dea lectii de bla-bla, sigur, mai bine pentru el si pentru noi ar fi sa taca macar 25 de ani.

    Mai gurita, adica “Este clar că se doreşte intimidarea SRI-ului şi denigrarea sa.”? Spui asta cu seninatate, cu toate ca Vivandiera cea Ticaloasa, Elena Udrea, a spus clar ca nu se refera la institutie, ci la persoane. Si a nominalizat una.

    Este clar pentru toata lumea ca SRI a depasit ticalosiile Securitatrii si sta la temelia Sistemului Ticalosit, care a jefuit tara cum a vrut. El pune sau lasa se se puna in functii de conducere toti ticalosii, stiind ca sunt ticalosi, si asta numai ca acestia sa fie obedienti, adica sa se lase calariti dupa cum vrea SRI. Ticalosii sunt lasati apoi sa faca toate ticalosiile, atita timp cit raspund la ordin. Cind nu mai raspund la ordinele SRI sunt judecati pentru fapte intimplate pe vremea lui Burebista. Asemenea mod de lucru distruge scumpa noastra tara zi de zi. Asa ca toti securistii care au instaurat haosul in tara, care au fost spectatori la jefuitea tarii, si care sustin aceast mod de lucru, toti ticalosii, toti mafiotii trebuie sa ajunga in liniste, fara regrete, la... zdup. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb