ESTE OFICIAL: Comisia Europeană pre-suspendă trei programe cofinanţate prin fondurile europene

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 26 octombrie 2012

Leonard Orban

Leonard Orban

Programele "Transport", "Re­gional" şi "Creşterea Competitivităţii Economice", cofinanţate prin fonduri europene, în valoare totală de 48 miliarde lei, vor intra, "în mare parte", în faza de presuspendare, se arată într-un comunicat transmis ieri de Comisia Europeană (CE).

Serviciile CE au informat, prin trei scrisori, autorităţile de la Bucureşti cu privire la demararea acestei proceduri, iar în urma acestora, li s-a dat un termen de două luni pentru remedierea deficienţelor identificate în sistemele de management şi de control.

Deşi informaţii cu privire la posibilitatea presus­pendării au apărut în presă încă de la începutul săptămânii, oficialii noştri au infirmat că le-ar fi fost comunicată, pe canale oficiale, demararea acestei proceduri.

În plus, au fost propuse corecţii financiare pentru cele trei programe, dar şi pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, în valoare de 10-25% din valoarea plăţilor.

Procedura, fundamentată pe principiul protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene (UE) şi cheltuirii responsabile a banilor contribuabililor, a survenit în urma constatării unor probleme legate de domeniul achiziţiilor publice, de gestiunea financiară, dar şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi conflictelor de interese.

Decizia CE se bazează, potrivit Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), pe rezultatele misiunilor de audit efectuate în perioada iunie-iulie a acestui an şi, deşi autorităţile de la Bruxelles au luat notă de acţiunile pe care autorităţile le-au întreprins până în prezent, aceasta a apreciat că este nevoie de măsuri suplimentare.

Rezultatele reformelor din următoarele două luni ar urma să fie confirmate printr-un raport al Autorităţii Naţionale de Audit, iar cuantumul corecţiilor ar putea fi recuperat prin utilizarea pentru alte proiecte.

Leonard Orban: "Plăţile către beneficiari vor continua"

Deşi la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Afacerilor Europene îşi exprima speranţa că reluarea plăţilor să reînceapă măcar pentru unul dintre programe, astfel încât să se reducă presiunea pe bugetul de stat, domnia sa a declarat ieri că implementarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari vor continua, nefiind legate direct de decizia CE.

"Partea română a luat mai multe măsuri legislative, instituţionale şi procedurale, dar este nevoie de un anumit interval de timp pentru ca sistemul să se rodeze, iar rezultatele să fie vizibile şi să se poată reflecta corespunzător în constatările Autorităţii de Audit române şi ale auditorilor Comisiei Europene", a mai declarat domnia sa, referindu-se la crearea cadrului legal pentru integrarea structurilor de verificare ex-ante a achiziţiilor publice, uniformizarea procesului de verificare a procedurilor de achiziţii publice la nivelul autorităţilor de management, susţinerea procesului de standardizare a documentaţiilor de atribuire în sectoare relevante pentru fondurile europene şi uniformizarea procedurii de achiziţie publică la nivelul beneficiarilor privaţi, măsuri luate începând din decembrie 2011.

Cotovelea: Beneficiarii fondurilor şi autorităţile de management sunt responsabili

Beneficiarii proiectelor şi autorităţile de management sunt responsabili pentru situaţia care a condus la presuspendarea acestor programe, a declarat ieri Răzvan Cotovelea, secretar de stat în MAEur, citat de Agerpres, făcând referire în principal la neregulile din domeniul achiziţiilor publice.

Autorităţile de management de la ministerele de resort sunt cele care au avut la dispoziţie instrumentele şi care nu au flexibilizat procedurile la un moment dat, a mai declarat Răzvan Cotovelea, dând asigurări că se vor lua măsuri pentru remedierea situaţiei în intervalul de timp prevăzut de procedurile CE.

"De astăzi avem, conform regulamentului, o perioadă de 60 de zile în care va trebui să remediem sistemul şi să analizăm oportunitatea unor corecţii financiare şi cred că vom fi în măsură să ne face treaba, mai ales pentru POR, unde lucrurile sunt avansate şi sistemul este foarte bine pus la punct, astfel încât să evităm suspendarea", a mai precizat secretarul de stat.

Dragoş Jaliu: Guvernul trebuie să îşi asume situaţia şi să continue reformele şi plăţile

"Uşor, uşor, devenim o ţară presuspendată. Am adunat atât de multe critici de la oficialii europeni despre disfuncţionalităţile sistemului, încât mă aşteptam ca autoritaţile să aibă - având în vedere şi precedentul POSDRU - o reacţie consistentă şi coerentă, şi asta nu doar la nivel declarativ", ne-a spus meu Dragoş Jaliu, PMP, PhD, specialist în fonduri europene, Partener în cadrul "Structural Consulting Group", domnia sa fiind de acord că o mare parte din probleme au fost preluate de la guvernele anterioare, însă cel actual trebuie să îşi asume situaţia şi să acţioneze.

Dragoş Jaliu ne-a mai precizat: "Guvernul trebuie să facă, în paralel, mai multe lucruri: să elimine problemele din sistem, să continue plaţile către beneficiari şi să comunice transparent. O situaţie gravă nu o rezolvi ascunzând-o sub preş, încercând să uiţi de ea. Doar atunci când Guvernul işi va schimba atitudinea faţă de beneficiarii proiectelor europene va primi respect si va beneficia chiar şi de înţelegere. În caz contrar se va "bucura" de proteste şi va trebui să gestioneze situaţii delicate şi nemulţumiri crescânde."

Pe lângă numeroasele probleme în administrarea fondurilor europene, atitudinea faţă de beneficiari este o altă deficienţă pe care o menţiona recent şi ministrul Leonard Orban, domnia sa punând-o şi pe seama faptului că nu toţi angajaţii care interacţionează cu ei sunt suficient stimulaţi financiar.

Presuspendarea vine după ce oficialii europeni au subliniat, în numeroase rânduri, iminenţa întreruperii finanţării în absenţa implementării măsurilor necesare pentru asigurarea unui sistem de gestionare şi control eficient şi chiar au întrerupt, în anumite perioade, plăţile. Cea mai drastică măsură o reprezintă, însă, presuspendarea, în luna august, a Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Uman (POS DRU).

Alocările de fonduri pentru cadrul financiar multianual pentru POS CCE însumează 11,3 miliarde lei, din care ţara noastră reuşise să atragă, până la finanlul lunii septembrie, 6,77% pentru stimularea productivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, cercetare, energie şi tehnologia informaţiilor.

Cu 20 miliarde lei, POS Trans­port este cel mai bine finanţat program, însă numai 6,46% din fonduri au fost atrase pentru dezvoltarea sectorului de transporturi, în timp ce POR, prin programe care urmăreau îmbunătăţirea calităţii vieţii, a aspectului oraşelor şi creşterea rolului lor în regiune, a reuşit să atragă 21,1% din cele 16,6 miliarde lei alocate.

Potrivit MAEur, la POS Trans­port au fost presuspendate proiectele din sectoarele de transport rutier şi pe calea ferată (ai căror beneficiari sunt Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi, respectiv, Compania Naţională Căile Ferate Româ­ne), din cadrul axei 1, "Modernizarea şi dezvoltarea axelor prioritare ale reţelei transeuropene de transport (TEN-T) în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil şi integrării acestuia cu reţelele de transport ale UE" şi, respectiv, axei 2, "Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de trans­port în afara axelor prioritare TEN-T în scopul creării unui sistem naţional de transport durabil".

În cazul POR singura axă prioritară neintrată în faza de presuspendare este axa 2, "Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport" pentru care CE "consideră satisfăcătoare verificările efectuate de autorităţile naţionale asupra contractelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) înainte de 1 octombrie 2011, iar măsura de presuspendare se aplică doar pentru contractele publicate în SEAP după această dată", după cum se arată în comunicatul minis­terului de resort.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb