ESTE ROMÂNIA PREGĂTITĂ PENTRU REVOLUŢIA ENERGETICĂ DE MASĂ? Astăzi, cu 5 000 de euro, o familie îşi poate produce singură curent electric pe acoperişul casei ori în curte

Comunicate de presă / 16 iunie 2017

Astăzi, cu 5 000 de euro, o familie îşi poate produce singură curent electric pe acoperişul casei ori în curte

În ultimii ani, în România se vorbeşte din ce în ce mai mult despre producerea de energie pe cont propriu cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperişul casei ori în curte, care transformă energia solară în electricitate. Energia astfel generată poate servi la iluminat ori la încălzirea locuinţei. Ştirea de ultimă oră este faptul că tehnologiile care costau foarte mult anii precedenţi, au ajuns să se ieftinească semnificativ. Practic, acest lucru ar transforma consumatorii de energie în producători, generând o adevărată Revoluţie Energetică în ţara noastră.

Pentru a vedea în ce stadiu suntem, dar mai ales cât de realist este un astfel de scenariu, am stat de vorbă cu domnul Octavian Căpăţînă, cercetător ştiinţific, director executiv la compania Negoiu Impex din Cluj Napoca, specializată pe energii regenerabile.

C.T.: Domnule Octavian Căpăţână, ne puteţi spune, vă rog, ce noutăţi puteţi remarca în 2017 în domeniul energiilor regenerabile, şi ne referim în special la fotovoltaice ? Am dori să vă referiţi mai cu seamă la aspecte utile, folositoare pentru proprietarii de imobile din România.

O.C.: Un singur lucru remarcabil, pentru clasa de mijloc din România, în primul rând, anume că am trecut în etapa în care energia electrică fotovoltaică, produsă pe acoperişul casei sau în curte, este mai ieftină decât energia cumpărată de la distribuitori tradiţionali (publici) de energie electrică.

C.T.: Puteţi fi mai pe înţelesul publicului larg, cu exemple concrete dacă este posibil ?

O.C.: De exemplu, am plătit factura de energie electrică, în august 2016, aferentă locuinţei, la nivelul de 0,127euro/kwh (0,206euro/kwh în UE şi 0,297euro/kwh in Germania la consumatorii casnici). Dacă luăm în considerare durata de viaţă a unei instalaţii fotovoltaice de 20 de ani, ceea ce nu e exagerat, atunci costurile investiţiei şi costurile anuale ale mentenanţei ne duc la un cost de 0,08euro/kwh! Şi ţin să menţionez că, pe de o parte, am inclus elemente de conservare a energiei electrice şi, pe de altă parte, nu am aranjat cifrele de loc, ci dimpotrivă, am lăsat o margine de siguranţă!

CT: Pentru specialişti puteţi oferi datele de calcul?

O.C.: Da, am luat în considerare o instalaţie fotovoltaică de 2,5kwcc cu baterii de 400Ah şi ieşire de 2,5kwca.Instalaţia produce 8kwh/zi, medie anuală (vezi imaginea configuraţiei). Costurile sunt în euro şi valorile sunt reale şi acoperitoare; nu am cosmetizat de loc datele, ci dimpotrivă le-am luat cu o marjă de acoperire în plus. Indiferent de cazul concret de montare pe acoperiş, la sol preţul să fie acoperitor.

C.T.: Ce se întâmplă iarna sau în cazurile când ai nevoie de o sursă de energie mai puternică decât cea avută la dispoziţie?

O.C.: Evident, supradimensionarea instalaţiei fotovoltaice este costisitoare şi trebuie evitată. În asemenea cazuri, îţi iei, imporţi, energie din reţeaua publică la preţul de 0,128euro/kwh sau dacă eşti izolat de reţeaua publică trebuie să ai în dotare un generator pe benzină.

C.T.: În scenariul enunţat, aţi luat în calcul certificatele verzi sau un tarif prefenţial (feed -in tariff)?

O.C.: Nu, categoric nu. Costul la care revine un kwh produs, de 0,08 euro, nu are o cotă de diminuare dintr-o schemă cu statul !

C.T.: Şi atunci de ce nu se trece masiv, de către clasa de mijloc, pe această variantă de generare de energie electrică ?

O.C.: Sunt două bariere. O barieră informaţională, pe care începând cu acest interviu o vom "sparge", dar propagarea va dura cel puţin un an. Şi , în fine, a doua barieră ţine de acest prag al investiţiei, de 5.000-10.000 de euro, funcţie de dimensiunile instalaţiei, care depind de necesităţile gospodăriei. Aceşti bani trebuie să îi ai şi recuperarea lor se face, pe preţurile actuale al energie electrice şi a costurilor echipamentelor, în mai puţin de 12 ani. Clasă de mijloc, clasă de mijloc, dar aceşti bani de investiţie trebuie să îi ai disponibili.

C.T. : Ne-aţi oferit veşti foarte bune şi cifre interesante, însă doar aceste informaţii nu ajung. Cei care ar dori să-şi instaleze instalaţii fotovoltaice cum ar putea afla detalii ? Pentru a avea succes într-un asemenea demers ai nevoie să întîlneşti ingineri pricepuţi, fiind vorba de un lucru relativ nou în România.

O.C.: Aşa este. Eu le recomand să viziteze târguri şi expoziţii pe acest profil, cel mai cunoscut din România fiind Târgul RoEnergy Bucureşti, care va avea loc în 21-23 iunie 2017, la Universitatea Politehnica Bucureşti, pe Splaiul Independenţei, unde doritorii pot sta de vorbă direct cu firmele care expun asemenea echipamente. Târgul RoEnergy , ajuns la a VI-a ediţie, are marele avantaj, faţă de magazinele online, de exemplu, deoarece la târg oricine poate cere oferte de la mai multe firme, poate face comparaţii proaspete, astfel încât în final să poată lua cu adevărat cea mai bună decizie.

A consemnat Cosmin Trif

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da,este foarte bine ca se ieftinesc panourile fotovoltaice,dar fara o legislație care sa permita transferul in retea a cantitatii suplimentare produse de proprietarii de astfel de instalații nu merge. Exista posibilitatea instalarii de contoare cu inregistrare atat a consumului din retea cat si a cantității de energie introdusa inretea din cea neconsumata.Astfel ca atunci cand ai nevoie de energie suplimentara sa o consumi si sa se faca regularizare apoi ,nu plata imediată a consumului. Dar ,interesele proprietarilor retelei nationale nu concorda cu cele ale consumatorilor casnici. Ei sunt oricum stat in stat si au interes sa vanda cu cat mai scump posibil.Nu sa considere consumatorii casnici ca pe niste parteneri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb