ESTIMARE APAPR: "Active de 10,9 miliarde euro pentru pensiile private, la finalul anului"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 noiembrie 2018

Andreea Pipernea: "Dacă fondurile de pensii cresc mai repede decât piaţa de capital, atunci ele sunt forţate să investească în afara României"

Valoarea activelor administrate de sistemul privat de pensii din ţara noas­tră, respectiv Pilonul II (obligatoriu) şi Pilonul III (facultativ) se va ridica la 10,9 miliarde de euro, la finalul acestui an, faţă de 10,4 miliarde de euro, cât era la 30 septembrie 2018, iar în 2019 intrările noi de fonduri vor fi de 1,8 miliarde de euro, estimează Andreea Pipernea, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un raport, prezentat într-o conferinţă de specialitate şi remis Redacţiei.

Potrivit reprezentantului APAPR, circa 20% din contribuţiile estimate a intra în sistemul de pensii privat vor fi investite în acţiuni listate.

La finalul lunii septembrie, Pilonul II, care a fost lansat acum mai bine de zece ani, avea sub administrare active nete de 9,99 miliarde de euro, cele şapte fonduri de pensii având 7,18 milioane de participanţi.

"Randamentul mediu anualizat al fondurilor Pilon II de la lansare şi până acum este de 8,43%", se arată în raportul APAPR.

Potrivit raportului, cele zece fonduri Pilon III aveau, la finalul primelor nouă luni ale anului, active nete de 425 milioane de euro şi aproximativ 465.000 de participanţi.

"Randamentul mediu anualizat, de la lansarea din mai 2017 şi până în prezent, este de 6,47%", se menţionează în comunicat, referitor la Pilonul III.

Totodată, APAPR se subliniază că fondurile de pensii doresc o mai bună diversificare sectorială şi mai multe oferte publice, deoarece Bursa de Valori de Valori Bucureşti este caracterizată prin concentrare sectorială (financiar, energetic) şi lichiditate redusă.

"Dacă fondurile de pensii cresc mai repede decât piaţa de capital, atunci ele sunt forţate să investească în afara României", atrage atenţia Andreea Pipernea în raport.

Potrivit APAPR, capitalul fondurilor de pensii ar putea fi mai bine "pus la lucru" în economia ţării noastre prin lărgirea universului investiţional către proiecte de infrastructură, inclusiv parteneriate public private, private equity sau real estate.

De asemenea, vicepreşedintele APAPR menţionează că sistemul privat de pensii reprezintă cel mai mare investitor instituţional din ţara noastră, peste 90% din active fiind investite în economia naţională.

Fondurile de pensii private deţin 18% din titlurile de stat ale ţării noas­tre, reprezentând circa 7% din datoria publică.

Totodată, industria pensiilor private are deţineri în valoare de 1,7 miliarde de euro la Bursa de Valori Bucureşti (circa 20% din free-float), asigurând 15% din lichiditatea bursei, în topul deţinerilor găsindu-se Banca Transilvania, Romgaz, OMV Petrom, Fondul Proprietatea, BRD - Groupe Societe Generale, Transgaz, Electrica şi Transelectrica.

"Dezvoltarea Pilonului II este esenţială pentru promovarea BVB la statutul de piaţă emergentă", se menţionează în raport.

De asemenea, fondurile de pensii au avut un rol decisiv în succesul ofertelor publice de la BVB, contribuind cu circa 20 - 25% în cadrul ofertelor, fiind un stabilizator al pieţei bursiere, reducând volatilitatea prin strategiile de tip buy and hold pe care le utilizează, se arată în raport.

Potrivit datelor APAPR, din cele 10,4 miliarde de euro active adminis­trate de fondurile de pensii private la finele primelor nouă luni ale anului, 66% din sumă era plasată în titluri de stat şi alte obligaţiuni non - corporative, 19% în acţiuni listate (din care 88% în piaţa noastră), 8,2% depozite bancare, 6,8% în fonduri mutuale şi obligaţiuni corporative.

Valoarea cumulată a acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti se situează, în acest moment, la peste 10% din Produsul Intern Brut (PIB), dar

în cazul unei burse dezvoltate este de cel puţin 30% din PIB, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul aceleiaşi conferinţe, citat de Agerpres.

Adrian Tănase a spus: "Cred că dacă bursa îşi lărgeşte gama de instrumente pe care să le ofere investitorilor, iar această comunitate de investitori locali se dezvoltă, în acel moment vom avea şi o piaţă primară mult mai activă. Ca să vă dau şi o dimensiune a pieţei, despre unde suntem şi unde ar trebui să fim. În acest moment, ponderea companiilor listate la BVB ca procent din PIB este de peste 10%, iar în cazul unei burse dezvoltate ar trebui să fie de cel puţin 30% din PIB".

Potrivit directorului BVB, în ultimii doi ani, respectiv noiembrie 2016 - noiembrie 2018, BVB a avut oferte publice iniţiale (IPO) de acţiuni în valoare 360 de milioane de euro, exclusiv din mediul privat.

De asemenea, au avut loc listări şi emisiuni de obligaţiuni de 2,4 miliarde de euro, Adrian Tănase menţionând că acestea au fost obligaţiuni corporative.

De asemenea, Tănase a precizat că în ultimii doi ani se observă că bursa a devenit atractivă şi este luată în considerare ca alternativă de finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb