ESTIMĂRI ALE ANALIŞTILOR Opt ani până la înlocuirea leului cu euro

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 martie 2021

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Criza sanitară pe care o traversăm nu a trasat distanţe doar între noi, ca indivizi, ci ne-a îndepărtat, ca ţară, de zona euro. Specialiştii subliniază faptul că, dacă înainte de pandemia de Covid-19, nu stăteam bine în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de aderare, acum suntem departe de a fi cu temele la zi. Analiştii din cadrul CFA anticipează că am putea să trecem la adoptarea monedei euro în circa opt ani. Cei mai mulţi dintre experţii în domeniu consideră acest termen ca fiind unul realist, întrucât vom avea nevoie de aproximativ patru ani pentru a ajunge acolo unde trebuie cu cerinţele solicitate de UE şi de încă circa doi ani pe care să-i petrecem în aşa numita antecameră, respectiv în Mecanismul Cursului de Schimb. Sunt, însă, şi specialişti care apreciază că opt ani este un orizont destul de îndepărtat pentru aderarea la zona euro.

Potrivit lui Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, ieşirea din criză necesită fonduri suplimentare de la buget, în condiţiile în care noi suntem deja în procedura de deficit excesiv: "Va fi greu de redus deficitul, pentru că peste 90% din veniturile fiscale se duc în pensii şi salarii. Trebuie să creştem veniturile şi să fim foarte atenţi la cheltuieli".

Ca să ajungem la un deficit sustenabil, de sub 3% din PIB, trebuie să avem finanţe publice sănătoase, un buget solid, ceea ce înseamnă să avem rezerve, adică venituri superioare, este de părere academicianul Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal. Domnia sa consideră că 2028-2029 este un orizont rezonabil pentru adoptarea monedei euro, dar care presupune multă râvnă, seriozitate, disciplină, reforme în sectorul public, în întreprinderile de stat, precum şi în ansamblul economiei.

Adrian Vasilescu, cosultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a Româ­niei (BNR), consideră să este nepotrivit să facem prognoze înainte de îndeplinirea criteriilor de convergenţă. Acesta ne-a spus, în nume personal: "Opinia mea este că vor fi făcute analize foarte multe, având în vedere că această criză a făcut lumea foarte vulnerabilă. Până acum o lună, privind înapoi până prin vara anului 2020, aveam cea mai bună poziţie din toată Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata inflaţiei, după ce trecuserăm printr-un ciclu inflaţionist din 2017 până în 2020".

"Acum începe iar un val inflaţionist care va ajunge, aşa cum a precizat Consiliul BNR în 15 martie, la 3,5%, până la finalul anului. Apoi sunt prevăzute noi coborâşuri. Este foarte complicat de făcut o prognoză acum".

Dacă Bulgaria, care se află deja în Mecanismul Cursului de Schimb, adoptă moneda euro înaintea României, atunci ea va căpăta un avantaj competitiv în faţa noastră pentru turism mult mai mare decât este acum, opinează fostul premier şi europarlamentar Theodor Stolojan, care ne-a explicat: "Deja la turism au un avantaj competitiv faţă de noi, prin calitatea serviciilor oferite, prin raportul preţ/calitate, iar trecerea în zona euro le va crea un avantaj competitiv în plus faţă de România pe tot ceea ce înseamnă turism şi servicii, în special".

Aderarea la zona euro este optimă pentru consumator, întrucât vom avea reguli extrem de stricte în ceea ce priveşte finanţele publice, iar BCE va fi foarte atentă la inflaţie, conchide Adrian Codirlaşu.

Anca Dragu, preşedintele Senatului şi fost ministru de Finanţe, a declarat, recent, în cadrul unui eveniment, că "beneficiile adoptării euro sunt uriaşe".

Potriviti domniei sale, în programul de guvernare există şi discuţii despre adoptarea monedei euro: "Este important să avem standardul de viaţă mult mai apropiat de media europeană şi estimăm că până în 2024 acest lucru va fi posibil şi că PIB-ul României va ajunge la 85% din media UE, nivel absolut decent pentru adoptarea euro. În termeni de resurse, standarde economice şi flexibilitate, cred că România va fi pregătită în patru ani".

Alături de alte şase ţări, România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă, practic, participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condiţiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergenţă nominală, juridică şi reală. Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice, conform informaţiilor de pe site-ul BNR. La data elaborării Raportului de Convergenţă al Băncii Centrale Europene din 2018, România îndeplinea doar o parte din criteriile de convergenţă nominală şi din cele de convergenţă juridică.În cuprinsul Raportului este precizat faptul că ţara noastră îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro, stabilindu-şi ca ţintă anul 2024.

La nivel naţional, coordonarea pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, condus de primul-ministru, din care fac parte ministrul finanţelor publice, guvernatorul BNR, conducători sau persoanele desemnate de către aceştia la nivel de conducere ai altor autorităţi şi instituţii publice, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale. De asemenea, în cadrul BNR funcţionează, începând din luna februarie 2010, Comitetul de pregătire a trecerii la euro, ce reprezintă un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergenţa nominală şi reală, menit să susţină demersurile băncii centrale în ceea ce priveşte participarea României, cu drepturi depline, la Uniunea Economică şi Monetară.

Theodor Stolojan, fost premier şi europarlamentar: "Nu mai îndeplinim în niciun fel condiţiile de convergenţă la euro"

Opt ani până la înlocuirea leului cu euro

Ţara noastră avea un deficit de peste 3% dinainte de pandemie şi, practic, nu îndeplineam criteriile de aderare la zona euro nici înainte de criză, atrage atenţia Theodor Stolojan, fost premier şi europarlamentar, care evidenţiază că, acum, "nu le mai îndeplinim în nicun fel": "Ne apropiem şi cu nivelul datoriei publice la circa 50% din PIB, în condiţiile în care există o limită de 60%. Este singurul indicator pe care-l mai îndplinim din aceste criterii de aderare la zona euro".

Oricum termenul de opt ani mi se pare foarte mare, pentru că noi ne-am propus ca, la finalul anului 2024, să avem un deficit de sub 3%, deci să ajungem să îndeplinim criteriile de aderare. Între timp, se îndeplineşte şi acea cerinţă a unor economişti care susţineau că nu putem adera la zona euro până când PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare nu ajunge la circa 70-75% din media UE. Noi, la finalul lui 2019, eram aproape de 68-69%. În 2024, dacă se realizează aceşti indicatori de creştere economică, vom fi peste 70% din media UE. În România a fost tot timpul această discuţie - există nişte criterii care trebuie îndeplinite, numite criterii nominale, şi există economişti, în special din sistemul bancar, care spun că nu este de ajuns acest lucru, ci că trebuie să ne apropiem mai mult de nivelul de dezvoltare mediu din UE, un indicator fiind PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare. Îndeplinim şi acest indicator, îl vom depăşi până în 2024, dar nu este cerut de UE".

Domnul Stolojan a dat exemplul Croaţiei şi Bulgariei, care au fost acceptate în Mecanismul Cursului de schimb, considerat un fel de antecameră a zonei euro, unde se presupune că trebuie să stăm cel puţin doi ani: "Dacă Blgaria adoptă moneda euro înaintea României, atunci ea capătă un avantaj competitiv în faţa noastră pentru turism mult mai mare decât este acum. Deja la turism au un avantaj competitiv faţă de România, prin calitatea serviciilor oferite, prin raportul preţ/calitate, iar trecerea în zona euro le va crea un avantaj competitiv în plus faţă de România pe tot ceea ce înseamnă turism şi servicii, în special".

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România: "Vom avea unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE"

Opt ani până la înlocuirea leului cu euro

Deficitul nostru bugetar va fi, anul acesta, unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (UE), este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România. Analistul financiar ne-a declarat: "Pentru a adera la zona euro trebuie îndeplinite nişte criterii, pe care noi acum nu le îndeplinim. Vom avea în acest an unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE. Ar trebui să reducem sub 3% deficitul, ca să putem solicita aderarea la zona euro. Această reducere va fi foarte grea, date fiind condiţiile de criză şi faptul că noi am intrat în criză cu cel mai mare deficit bugetar din UE.

Vom ajunge acolo în circa patru ani şi apoi va trebui să începem negocierile de aderare, iar UE va veni cu tot felul de reforme, pentru îndeplinirea cărora vom avea nevoie de alţi ani. De asemenea, doi ani durează îndeplinirea cerinţei de curs de schimb - trebuie să intrăm în Mecanismul Cursului de Schimb în care să stăm doi ani, pentru a intra în zona euro. Şi, pe finalul acestor decade, este un orizont rezonabil pentru intrarea în zona euro".

Ieşirea din criză necesită fonduri suplimentare de la buget şi deja noi suntem în procedura de deficit excesiv, subliniază specialistul, explicând: "Va fi greui de redus deficitul, pentru că peste 90% din veniturile fiscale se duc în pensii şi salarii. Trebuie să creştem veniturile şi să fim foarte atenţi la cheltuieli. Trebuie să fim atenţi şi la ce agenţii susţine Guvernul. Deja unele agenţii au fost închise, reducându-se o parte din cheltuieli, pe lângă economiile făcute cu plafonarea pensiilor şi salariilor. Aceasta ar fi marja de manevră a Guvernului pentru a reduce cheltuielile. În acelaşi timp trebuie să creştem veniturile şi să îmbunătăţim colectarea, care se poate realiza prin informatizarea ANAF. Deci principalul punct este gestionarea deficitului bugetar. Şi datoria publică în PIB este o condiţie. Aceasta trebuie să fie menţinută la sub 60% din PIB, iar acum suntem undeva spre 50%, dar creştem. Totuşi, cred că menţinerea ei la nivelul solicitat este un lucru realizabil".

Pentru consumator este optim să intrăm în zona euro, pentru că aceasta vine cu reguli extrem de stricte în ceea ce priveşte finanţele publice, iar BCE este foarte atentă la inflaţie, subliniază Adrian Codirlaşu, apreciind: "Consumatorul va şti că economiile sunt stabile şi nu se devalorizează în timp, pentru că regulile vor fi foarte stricte din punct de vedere fiscal".

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în BNR: "Este nepotrivit să facem prognoze pentru adoptarea monedei euro"

Opt ani până la înlocuirea leului cu euro

Este nepotrivit să facem prognoze pentru aderarea la zona euro până când nu îndeplinim criteriile de convergenţă, consideră Adrian Vasilescu, consultant de stragetie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). "Trebuie întâi să îndeplinim criteriile şi apoi, când va fi timpul, vom şi intra în zona euro", ne-a spus Adrian Vasilescu, care ne-a declarat, în nume personal: "În UE este o regulă - cine este stat membru al Uniunii Europene va fi şi stat membru al zonei euro, dar intrarea în zona euro este legată de îndeplinirea unor criterii de performanţă.

Cinci criterii sunt de natură nominală: rata inflaţiei, deficitul bugetar, datoria publică, dobânda pe termen lung şi stabilitatea cursului.

De asemenea, avem criterii de convergenţă reală - nivelul PIB-ului pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare, convergenţa juridică şi preocupările pentru dezvoltarea culturii economice. Există un comitet naţional care stabileşte momentul intrării, este şi o dată de aderare avansată într-un document - 2024. Dar când a fost făcut acest document nu era criza care loveşte acum toată planeta. Opinia mea este că vor fi analize foarte multe în această privinţă, având în vedere că această criză a făcut lumea foarte vulnerabilă. Până acum o lună, privind înapoi până prin vara anului 2020, aveam cea mai bună poziţie din toată UE în ceea ce priveşte rata inflaţiei, după ce trecuserăm printr-un ciclu inflaţionist din 2017 până în 2020. Acum începe iar un val inflaţionist care va ajunge, aşa cum a precizat Consiliul BNR în 15 martie, la 3,5%, până la finalul anului. Apoi sunt prevăzute noi coborâşuri. Este foarte complicat de făcut o prognoză acum".

Adrian Vasilescu este de părere că vor interveni şi alte schimbări, din cauză că UE este angajată în momentul de faţă în realizarea unui nou produs al BCE, şi anume moneda digitală: "Este un produs foarte important. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a făcut declaraţii foarte clare în această privinţă, iar informaţiile care vin dinspre BCE sunt foarte importante - este vorba de un proces de lungă durată, probabil circa cinci ani, care înseamnă o etapă ce ceretare, de proiectare, de realizare concretă a acelui produs care se va numi euro digital. Acel euro digital nu este acelaşi lucru cu acea aşa-zisă «criptomonedă» despre care vorbim în prezent. Specialiştii au spus clar că nu există criptomende. Bitcoin şi fraţii săi nu sunt criptomonede, ci doar criptoactive. O monedă are nişte principii şi criterii ferme în această lume. Trebuie să fie emisă de o bancă centrală, să aibă lege, reglementare, or bitcoin nu are nimic din aşa ceva. Euro digital, deci, nu va fi o criptomonedă, va fi o monedă virtuală, folosită pentru înlesnirea activităţilor economice şi a plăţilor populaţiei".

Adrian Vasilescu a punctat faptul că ne aflăm într-un moment cu foarte multe incertitudini.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: "2028-2029 este un orizont rezonabil de aderare la zona euro"

Opt ani până la înlocuirea leului cu euro

Ca să ajungem la un deficit bugetar sustenabil, de sub 3% din PIB, trebuie să avem finanţe publice sănătoase, un buget solid, ceea ce înseamnă să avem rezerve, adică venituri superioare, avertizează academicianul Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal. Domnia sa ne-a explicat: "Nici nu se poate imagina să intrăm în Mecanismul Cursului de Schimb până când nu avem realizată consolidarea bugetară, care oricum ne va lua patru ani. În mod normal, ar trebui să avem o creştere de venituri proprii ale bugetului public de 3-4% din PIB, atunci când vom avea realizată şi consolidarea bugetară. Aşadar, patru ani este un prim reper".

În Mecanismul Cursului de Schimb stăm cel puţin doi ani. Trebuie să avem AQR (Asset Quality Review) realizat, ceea ce înseamnă ca sistemul bancar să fie solid. Una peste alta, ne ducem la 6-7 ani dacă lucrurile merge şnur. Aprecierea de opt ani făcută de CFA are în vedere şi ceea ce numim imprevizibilul. Astfel încât, 2028-2029 este un orizont rezonabil, dar care presupune multă râvnă, seriozitate, disciplină, reforme în sectorul public, în întreprinderile de stat, precum şi în ansamblul economiei. Acest Plan European de Rezilienţă şi Restructurare, care înseamnă politică industrială la nivelul UE, obligă şi România la politică industrială, pentru că înverzirea României, digitalizarea, sustenabilitatea economică şi ecologică, incluziunea, toate acestea arată nevoia de politici publice active".

Pandemia de Covid-19 a scos în evidenţă faptul că, peste tot în Europa, sunt sisteme medicale nu atât de robuste pe cât ar trebui, iar România are probleme mai mari decât majoritatea statelor UE, în acest domeniu, evidenţiază Daniel Dăianu. De aceea, trebuie să alocăm mai mult din bugetul public pentru sănătate, pentru că noi alocăm, ca medie pentru sănătate şi educaţie, cu 3-3,5% din PIB mai puţin decât alte state europene, ne-a explicat domnia sa. Pritre altele, preşedintele Consiliului Fiscal ne-a mai spus: "Unii fac confuzia să se gândească la cât alocăm din bugetul public. Nu aşa se calculează, pentru că bugetul public are venituri foarte joase, ci trebuie văzut cât alocăm din PIB pentru sănătate şi educaţie. Acestea nu sunt cheltuieli, ci investiţii. PNRR este o politică industrială, iar România are nevoie de politici industriale. Privind toate acestea în ansamblu, ne dăm seama ca 8-9 ani de zile ne ajută să avem consolidare bugetară, să avem un buget public mai robust, să ne punem la punct cu elemente de bază ca sănătatea publică, educaţia, infrastructura, după care să putem sta în Mecanismul Cursului de Schimb cel puţin doi ani. Leul nostru va rămâne în piaţă, până la adoptarea monedei comune, fiind o imagine a puterii economiei româneşti, iar opt ani este un orizont care denotă luciditatea celor care au lansat această estimare".

Consolidarea bugetară înseamnă să avem deficite bugetare mici şi deficite externe mici şi să controlăm datoria publică, a reiterat academicianul, adăugând că sistemul bancar este relativ solid, cu indicatorii pe care îi arată acum.

Dabiel Dăianu ne-a declarat: "Dacă ne gândim la impactul schimbărilor climatice, putem spune că niciun sistem bancar din Europa nu este atât de solid. Există o evaluare recentă a BCE care arată că băncile vor suporta foarte diferit aceste schimbări. Şi ele trebuie să schimbe practicile, să se debaraseze cât mai mult de industrii, să-şi orienteze finanţarea către ceea ce înseamnă economia verde. Nu este o provocare doar pentru noi, şi BCE trebuie să schimbe practicile. Noi avem o particularitate care nu ţine neapărat de şcoul pandemiei şi de impactul schimbărilor climatice. Este vorba despre nivelul foarte jos al intermedierii financiare, fie că este vorba despre sectorul bancar sau de bursă".

CFA anticipează un deficit al bugetului de stat pentru acest an de 7,4% şi o evoluţie a PIB, în termeni reali, de +4,1%. Datoria publică va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52% din PIB, conform estimărilor CFA.

Opinia Cititorului ( 74 )

  1. ... cand sa intre si Romania in zona euro .... nu mai era nici o zona euro si nici o moneda euro ...

    Minune mare si altceva ba! :)  

    1. ...

    ...la brutarie!

    1. CE SPUN EI ACOLO ??? CA , '''''' SA FIE FOARTE ATENTI , LA CHELTUIELI '''''' ??? LASA CA VINE INAPOI OLGUTA , CA MINISTRU DE FINANTE !!! ARE GRIJE , TOVARASEA OLGA , DE FINANTELE TARII !!! O SA FIE , FOARTE ECONOAMA !!! CA DOAR , SANT BANII EI , DE ACASA !!! IN 6 LUNI - 12 LUNI , NU MAI ARE ROMANIA UN LEU , NICI IN REZERVA NATIONALA !!! O SA VINA SI TOVARASUL DRAGNEA , DIRIJOR , SI TOVARASUL VALCOV , ARANJOR !!! SI SA TE T-II , ATUNCI , ECONOMIE !!! CAM PRIN 3060 - 3070 , O SA ADOPTE ROMANIA , EURO !!! CAND OMENIREA , V-A FI OALE SI ULCELE !!!

      euro dispare ca moneda pana in 2029 maxim - e ultimul prag in timp pana cand euro e programat sa dispara.

      au ales termenul asta de-al naibii = au facut si ei o caterinca asa, mai usoara, mai soft... de fapt mesajul lor e ca "nu vom renunta niciodata la leu" ...dar spus foarte soft si extrem de indirect.

      e cam cum e in desen

      :)

      nu. 

      realitatea va fi alta. 

      Romania nu apuca sa treaca la euro si sa renunte la leu.

      Iar trecerea de la leu direct la bitcoin e o gluma funesta care nu se va intampla.  

      Imediat de cand a fost introdus Euro au aparut si vestitorii ăștia de 2 bani care prevăd dispariția ei, dispariția UE, dispariția vietii, etc. Ușurel cu pianul pe scări, pana una alta, cu toate problemele gen Grecia, Brexit, etc. euro a devenit a doua moneda a lumii, ne ușurează viata (d'aia vrem sa o adoptam si noi) si nu ar avea nimeni interesul sa dispară (poate doar adversarii gen Rusia, China sau populiștii europeni care habar n-au cum funcționează economia).

      euro va usureaza viata?

      bai cretin esti!  

      o moneda functioneaza in functie de cererea agregata asociata ca vehicul de transfer de valoare catre tara emitenta 

      ziceai ca iti usureaza viata, cretinopatule? 

      Inca un retardat mai sus, care jignește lumea pentru ca pur si simplu e prea prost sa înțeleagă comentariul sau măcar cum funcționează lumea in care trăiește. In schimb vine cu un comentariu a la Cornel Dinu: "o moneda functioneaza in functie de cererea agregata asociata ca vehicul de transfer de valoare catre tara emitenta" ... adică dacă nu e cerere agregata nu "funcționează" moneda :)) Un lucru e sigur însa, ca nu ii funcționează lui creierul, cu sau fără euro

      Nu conteaza ce "moneda" pui la tranzactionare.

      Sau mai bine spus la "inlesnirea tranzactiilor". 

      Fiecare moneda "pricipala" are rolul pur de a genera exponential Noi Forme De Creditare pana cand ciclul lung se consuma si ajunge la un alt reset ideologic - economi - militar (dupa caz). 

      Asa cum poti sa pui si nasturi la tranzactionare! 

      Daca poti "printa" destui "nasturi" pe cat se crediteaza bine daca nu inseamna ca nu este oportuna "moneda respectiva". 

      Si apropo fiecare "printare" trebuie sa aibe in spate "colaterale / active" care sa garanteze formele de "multiplicare Credit in piata". 

      Din acest motiv natiile ating ciclic expansiune si contractie in credit. 

      Ambele puncte de extrema genereaza tensiuni economice intre participantii la jocul economic / cat si destabilizeaza ciclic rutele comerciale de tranzactionare. 

      Obligand partenerii economici cu fiecare ciclu ce se lungeste folosind "moneda" principala la tranzactionare sa caute simultan si alte parteneriate strategice in timp ce moneda principala "se uzeaza/ devalorizeaza" pe ciclu din cauza uzurii prin CREDIT / emitere in circulatie. 

      semnat comenturi "cretine" 

      Cumetre, nu stiu ce ti-a facut limba romana, dar mare dusmanie mai ai pe ea... Pare ca ai fost maltratat multicel in copilarie. Chiar, ITP-ul anual la psihiatru l-ai facut anul asta? Ca nu stiu ce cauti liber pe internet...

      e bine ca te concentrezi pe "fond".

      Iti este greu sa descifrezi informatii oferite moca? 

      Asa prost cum vorbeste omul asta a spus mai multe decat spui tu! 

      Nici eu nu ii inteleg toate textele dar imi starneste curiozitatea de a cauta mai mult si de a ma educa mai mult! 

      Comentatori si lepre sunt destule in online; ca omul asta abereaza sau nu informatiile se pot verifica in ziua de azi! 

      Recunosc ca chiar si mie imi este greu sa descifrez "informatiile pe care le oferi moca", intr-o limba indescifrabila. Se pare, insa, ca o faci indescifrabila in mod deliberat - iata ca aici te exprimi inteligibil, fara distorsiuni si neglijente, desi esti acelasi cu cel care semneaza "comenturi cretine".

      Sa scrii despre tine insuti "Nici eu nu ii inteleg toate textele dar imi starneste curiozitatea de a cauta mai mult si de a ma educa mai mult!" este destul de pervers...si dovedeste o gindire liniara cam ordinara. 

      ia vezi cine pe cine ataca / jigneste?

      nu cred ca am inceput eu sa jignesc fara sa fiu atacat. 

      acum o dam in copilarisme de maidan. 

      I vezi domnule Make si la alte postari cine pe cine jigneste maria ta de Zeu ! 

      Vezi orele si datele la comenturi! 

      Adica te astepti sa nu raspund? 

      E bine ca va concentrati pe greseli profesori buni ce aunteti! 

      Hai cu biciul, cu rigla si cu nuiaua! 

      Nu este de mirare ca avem o pondere atat de mare a populatie subdezvoltata cand vine vorba de “banii” si financiar! 

      Daca voi astia elevatii veti ramane intre cei elevati, voi veti fii aia care ramaneti in urma in raport cu alte valori ce vin din urma. 

      semnat comenturi “cretine” 

      semnat comenturi “cretine”

      Semn bun, ti s-a facut rusine si ti-ai semnat autoapologia.

      Amice, obscenitatea la adresa mea de la 4.7. ai postat-o, nitam-nisam, ieri seara, la ora 21.57.

      Pina atunci, nu am fost prezent la comentarii. Cineva mi-a semnalat obraznicia ta si asta m-a facut sa acord atentie sirului de comentarii. 

      Prima mea interventie in sectiunea de comentarii a acestui articol a aparut la o ora si douazeci de minute dupa aceea (comentariul nr 3.16., de la ora 23.19.)

      Da!

      semnat comenturi "cretine" 

      ...

      am facut print screen oricum!

      Am si eu site, stiu cum sta treaba cu comenturile si cu ipiurile! 

      semnat comenturi "cretine" 

    Eu cred ca o joaca cu Leul si cu Euro pe Reginue cum au jucat cu Francul Francez in trecut!

    In 10-20 de ani multe valute tranzactionate vor face DEFAULT sau RESTRUCTURARE de CREDIT! 

    Se incepe de la un amt Joc Monetar! 

    Euro o sa fie Moneda Virtuala iar in sistemul financiar oricum nu o sa mai fie moneda asta (alipita la dobanda respectiva de tranzactionare). Se pregateste deja o alte variatie de dobanda cu o alta unitate monetara peste dobanda respectiva (ceva de genul in India cu moneda virtuala si China cu moneda virtuala -> tranzactionate / emise / multiplicate / prin credit sub alt regim monetar -> mai mult ca o moneda suverana si nu o moneda credit -> adica emiterea directa de catre GOV si nu de catre Banci Comerciale Ca pondere in piata). 

    Daca reuseste UE sa intregeasca Marele Guvern European atunci poate ii iese Asul din Maneca; dar cu fiecare reset Monetar, pe glob se propaga ISTORIC / Ciclic conflicte militare de mari proportii! 

    In functie de variatiile de sus sa traim si sa vedem ce o sa fie! 

    Romania si statele Europene vor participa din ce in ce mai mult la campanii Militare (in viitor); Fiecare imperiu Monetar este fortat sa sustina campanii militare / blocade economice pentru apararea intereselor comerciale si a valute PRIME / SECUNDARE tranzactionate. 

    Militarizarea Europei nu poate sa duca decat intr-o singura directie! Implicarea Directa sau Indirecta in apararea intereselor Statelor Europene (daca planul de intregire reuseste -> nu de alta dar iscoada Rusie inca are amrenta pe multe state mici iesite din URSS). 

    Articolul de mai sus Anunta ca Urmeaza o Distractie Severa la Leu in piata. 

    Nu acum in urmatorii ani. 

    Asa cum a avut Italia inainte de adoptare Euro; salturi procentuale in devalorizare moneda nationala... iar dupa adoptare alte salturi procentuale in expresii de preturi la toate bunurile si serviciile oferite. 

    Toate statele care au adoptat moneda au trecut prin asta! 

    Si de aici vorba aia "nu tine banii la saltea" ca fac altii CREDIT in piata peste ei; iar tu o sa te uiti cum pierzi valoarea reala a economisirii tale! 

    Banii tre sa circule nu sa Doarma; trebuie sa se inmulteasca; daca nu ii inmultesti tu ii inmulteste GOV-Banci Centrale-Banci Comerciale la o viteza cu care tu nu poti tine pasul in Acumulare / Economisire! 

    Oricum conturile curente in Romania au deja Balansare multa pe ambele Valute (Lei si Euro)! 

    Fata de 2005 cand balansarea era mai mult pe Lei acum avem aproape egalitate Lei cu Euro balansare in conturi. 

    Euro va lua loc Leului ca Balansare in Conturi iar Leii vor umple Piata in Circulatie (vezi dobanzile in Repo de tind spre zero -> uzura finala in viitor a Leului -> o alta conversie monetara in viitor / o alta adoptare monetara; ciclu repetat la mai multi Lei pe teritoriul Romaniei). 

    Semnat comenturi "cretine" 

    1. Comment lipsit de judecata: "Fiecare imperiu Monetar este fortat sa sustina campanii militare" este o afirmatie falsa, care inverseaza lantul cauzal, transformand efectul in cauza.

      Un comment cretin nu este mai putin cretin daca spui ca este cretin. 

      Ia citeste tu istoria monetara a mai multor natii!

      Fiecare Imperiu Monetar este fortat sa sustina campanii militare!!! 

      Este cat se poate de adevarat! 

      Sau nu stii istoria Otomanilor de taia Capetele Domnitorilor Romani de vroia sa bata moneda de aur in circulatie? 

      Sau nu stii capetele taiate prin tarile arabe de vroiau sa emita dinari de aur in circulatie? 

      Sau nu stii ce inseamna istori monetara a Romeni? 

      A egiptului? 

      Toate imperiile ce devin si imperii monetare vor sustine campanii militare sau blocade comerciale de aparare a intereselor financiare! 

      Pune mana pe carti! 

      Crezi ca UK si USA pun blocade comerciale din dragoste fata de populatia din Myanmar? 

      Sunt pur economice blocadele si interesele militare! 

      La fel sin in Irak, Siria, etc... toate sunt pornite pe ideologii sociale (democratizare) dar cu interese puternice economice de extindere a imperiilor monetare - economice - militare. 

      Ia vezi tu ce produse si ce rute comerciale se formeaza ca pondere in economiile "eliberate"? 

      Ia vezi cum au fost inversate / rupte vechile rute comerciale! 

      Europa daca reuseste sa mentina EURO si ideologia ei monetara reuseste sa creeze un imperiu monetar chiar si cu populatie in depresie! 

      Emiterea de Euro atrage investitorii exact cum a facut si USA in anii 1900-1944 cand populatia ca pondere imbatranea dar crestea imigratia si tehnologizarea la ei pe continent. 

      In timp ce in alte parti Investitorii din USA si UK sustineau campaniile militare a guvernelor aflate in Razboi (nu ma crede pe cuvant pune mana si citeste si ai sa vezi ca marile firme de acum au sustinut in trecut campaniile militare). 

      In timp ce USA cade pe trend ca imperiu China si India Cresc; Africa Creste! 

      Sub diferite ideologii Imperiile vor sustine campanii militare! 

      Asta este jocul! 

      Nu crezi? 

      Uitate mai bine in economiile globale! 

      Cine pe cine bate! 

      Cand, unde , cum, de ce, sub ce pretexte, etc? 

      Statele Unite Arabe, Rusia, China, USA, Uk, Franta, UE cine pe cine "biciuieste" economic - militar? 

      Iti garantez ca in maxim 10 ani incepe un alt razboi important pe glob! 

      Pe un teritoriu neutru se bate mai multi pe "ciolanul de resurse" sub diferite protexte de "eliberare etc natie". 

      Stiai ca USA cand a calcat Irakul in picioare au plecat cu tone de aur dupa ei? 

      Carate cu avioane militare si secretizate? 

      Ce crezi tu ca se intampla in raxboi? 

      De ce crezi ca se starneste razboi? 

      Pentru etc forme de "trezorerii" (resurse: umane, fizice, intelectuale, monetare, etc). 

      NU din DRAGOSTE Sincera fata de OAMENI! 

      Totul se pune pe foaie, se fac strategii economice - militare - umane; pe termen scurt -mediu -lung si se actioneaza in consecinta! 

      Rusia de ce crezi ca anavalit pete Ucrainieni? 

      Din dragoste pentru Oameni sau din interese pure de protejare a imperiuli respectiv? 

      PS: si da Statele ce fac parte din UE vor participa sub diverse pretexte la diferite conflicte militare in viitor! 

      semnat comenturi "Cretine" 

      In ciuda formularilor aberante, am examinat commenturile cretine si am constatat ca autorul nu izbuteste niciodata sa gaseasca vreo explicatie pentru sustinerile sale, ci intotdeauna, invoca istoria, ca si cand consemnarile empirice ar putea fi argumente teoretice.

      Aceasta este cauza pentru care postarile sale sunt inutil stufoase si nu au relevanta. 

      Cate carti citesti pe an?

      exprimarile mele nu sunt liniare 

      Sar din idei.. da stiu .. asa am construcitia neuroniala "defecta" 

      Ia te rog fiecare coment si alege te ro cate o propozitie. 

      Mergi cu ce propozitie vrei la un specializt pe domeniu si iti spune el daca este Falsa sau Adevarata Afirmatia! 

      Spune ce propozitie vrei sa iti traduc si iti gases sursele. 

      Copii alintati cu internetul si accesul la informatii tot oii vreti sa ramaneti. 

      Ramai oaie ca iobagi sunt destui!

      semnat cometuri "cretine" 

      Esti netot?

      Sunt rapoarte IMF de rin 2012!!! 

      Se pregateste alta "Constructie" / "Variatie" de dobanda in viitor! 

      Asa cum in trecut au mai fost adoptari de alte variatii de dobanzi! 

      Cauta in istori banilor ce valute principale au existat! 

      O sa vezi ca toate nu au tinut mai mult de 100 de ani + - ca VALUTA PRIMA! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Am spus ca nu poti sa argumentezi. Am spus ca istoria nu este argument. Ce nu intelegi? Vrei o schema?

      Habar n-ai! Ia controleaza durata monedei spaniole ca moneda internationala. Da-ti palme!

      Citesc o singura carte pe an. Anul urmator, citesc aceeasi carte, de la inceput, de la mijloc sau de oriunde, dar aceeasi. Si asa mai departe, toata viata, o singura carte. Nu te-ai asteptat la asta. Te-am dat cu cracii-n sus.

      Exprimarile tale nu sunt liniare? Nici ale boului nu sunt: uneori spune "mu!", alteori se baliga.

      Ce pacalici sunteti, mai...

      Nu baiete, pacalici e asta cu comenturi cretine care face pe desteptul si da in gropi.

      Am spus + -!

      Ia media totala a tuturor valutelor ce au fost monezi internationale PRIME !  

      Ce medie de domnule "corectitudine"? 

      semnat comentui "cretine" 

      Fiecare Valuta Prima sau moneda de Tranzactionare trece prin ciclul urmator:

      1. New Word Order  

      2. Prosperity  

      3. Debt Bubble  

      4. Big Wealth GAP  

      5. Debt Bust 

      6. Printing Money and Credit 

      7. Revolutins and Wars 

      8. Debt and Political Restructuring 

      9 New World Order 

      Si ciclul se repeta; pana sa repeta Parintii si bunicii nu mai sunt pe pamant ca sa reaminteasca "nepotilor" ce urmeaza sa se repete pe ciclu. 

      Din acest motiv dureaza plus minus 100 de ani pe ciclu fiecare Valuta tranzactionata! 

      Acum ca am oferit etapele, te rog sa analizezi etapele fiecarei "natii" valute ce urmeaza sa treaca prin ciclu. 

      Ps: si nu ma crede pe cuvant, citeste istoria monetar al lumii! 

      semnat comenturi "cretine" 

      e bine ca nu spui nimic!

      eu in idiotenia mea incer sa zic cv! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Hai ca mai fortat sa cotrobai in biblioteca!

      Reserve currency status usually last about 100 years. 

      The petrodollar certainly had a good ride last 100 years. 

      At some point people just stop accepting them for good (like oil, gold, food, houses etc). 

      Global Reserve currencies since 1450: 

      Portugal 

      Spain 

      Nether lands 

      France 

      Britan 

      USA 

      Vrei mai mult de atat? 

      Vrei si mura in gura? 

      Vrei si date? 

      Ani? 

      Atat de lenesitu puteti fii? 

      Si aveti tupeul sa comentati pe langa subiect? 

      Nu va este rusine? 

      Cu catalogul si cu graficul infata? 

      Nesimtiti sunteti voi astia de pretindeti ca sunteti intelectuali liniari si nu spuneti nimic! 

      Doar observati greseli de scriere si gramaticale! 

      De bani nu stiti o iota! 

      De economie nici nu vorbim! 

      Mai ales ca va dati multi dintre voi "culti" si economisti si o ardeti pe "tvuri " si "sport duba ora 20! 

      Sa nu imi spui ca vrei sa iti tastez aici si durata exacta a fiecarei valute? 

      Este chiar o nesimtire crasa! 

      Nu iti este rusine? 

      Mana pe "educatie" si nu pe "rontaieli" ! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Nu stiu ce numesti tu "Valuta Prima" (banuiesc ca Primary Currency), dar cred ca ar trebui sa fii ceva mai rezervat cu aberatiile. Fiecare?! Chiar n-ai bagat de seama ca aceasta eventuala regularitate nu poate avea loc inainte de secolul al XVI-lea si ca ciclicitatile sint conditionate de legalizarea dobanzii? Cum sa vorbesti de "printing" money and credit" inainte de 1545, (atunci a dat Henric al VIII-lea prima lege europeana care a permis dobinda la credit); sau in America dolarului spaniol sau in mod particular in Virginia secolului al XVII-lea, unde tutunul era folosit pe post de bani?!

      Vad mai sus pe unul care iti atrage atentia (pe buna dreptate) ca nu poti aduce istoria drept argument teoretic, dar acum observ ca iei un scenariu contemporan si-l lipesti peste istorie.  

      Mi-a fost semnalat atacul tau obscen de la 4.7., de nimic justificat (l-am sters, cu sila).

      Ti se pare normal sa fii oaspete si sa-ti scuipi gazda ca asa ti-a venit tie?! 

      Desi il faci nesimtit, nerusinat, incult si puturos pe acela care ti-ar raspunde, indraznesc sa-ti raspund ca postarea ta este neinteligibila, nu aduce informatie si deci nu este vreun argument. Singurul lucru care poate fi inteles este ca te stropsesti obraznic intr-un mod necivilizat si complet nejustificat. Parerea mea este ca termenul "educatie" cuprinde si elemente de comportament, asa ca vorba ta: Mana pe "educatie"!

      Domnul Make cautati istoria dobanzilor!

      De cand lumea si pamantul au existat dobanzi peste dobanzi la orice forme de "bani sau credit" in circulatie! 

      Dumneavoastra v-ati restrans pana in 1545?  

      Dumeavoastra va referiti la dobanda nominala atsata la credit! 

      Pe alte meleaguri ale lumii se percepea dobanda se peste 3000 mii de ani! 

      Sunt si acum "dobanzii" ce se platesc de peste 3000 mii de ani! 

      Doar ca sunt rastogolite mereu cu fiecare adoptare de moneda tranzactionata! 

      "atunci a dat Henric al VIII-lea prima lege europeana care a permis dobinda la credit" 

      Nu inseamna ca nu exista Dobanda de plata! 

      Henric permis mutarea "dobanzii" de la "stat / natie /conducator / etc ce aveau istoric mereu dobanzi de platit sub forma de bunuri tranzactionate care etc parteneri / dusmani economici. 

      Natia platea dobanda sau primea dobanda si fara legea asta! 

      Legea a permis o forma de"liberalizare" a mediului individual (afaceri / oameni / etc entitati) sa preia si sa creeze dobanda la randul lor. 

      Fapt ce a ajutat tot "Statul" sa achite sau sa primeasca mai rapid dobanzile cuvenite (prin etc forme de bunuri tranzactionate). 

      Si egiptul a avut dobanzi de platit si de primit! 

      Istoria dobanzilor ca fomrma de plata nu incepe din 1545! 

      Este veche de cand lumea, de cand "strangerea de mana" ca forma contractuala, de cand tablitele de lut cu inscriptii etc datorat. 

      Istori sunt monete cand o natie trece prin schimbari ca forme de plata dobanzi! 

      Asta nu inseamna ca natia nu plateste sau primeste etc forme de dobanzi! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Matale nu intelegi ce citesti.

      Mentiunea mea privitoare la remarcabilul an 1545 nu justifica nicidecum replica ta ca m-as fi"restrins pina la 1545". 

      Ce fel de citire stii tu? 

      Tu habar n-ai istoria dobinzii, dar ma trimiti pe mine sa ma documentez. 

      Amice, dobinda este consemnata in texte sumeriene sub acelasi cuvint prezent in textele egiptene. Asta inseamna ca asertiunea ta "Pe alte meleaguri ale lumii se percepea dobanda se peste 3000 mii de ani!" dovedeste incultura, citire superficiala.

      Combinatia de ignoranta cu lipsa de intelegere si dispret pentru exprimare conduce la aceste texte bombastice despre care altul spune (corect) ca sint stufoase si ilogice. 

      Si uite cum nu va lasati sa aveti dumneavoastra ultimul cuvant elevat!

      Ma bucur ca ati descoperit textele sumeriene! 

      Asta nu inseamna ca nu stiam si eu de ele! 

      Va atatati prea tare. 

      Naca nu stau sa dau definitii mura in gura nu inseamna ca nu stiu despre ce vorbesc. 

      "Amice, dobinda este consemnata in texte sumeriene sub acelasi cuvint prezent in textele egiptene. Asta inseamna ca asertiunea ta " 

      Pai tocmai am spus si in textul => 

      "Pe alte meleaguri ale lumii se percepea dobanda se peste 3000 mii de ani!" -> dovedeste incultura, citire superficiala.  

      completare->

      Atat de superficial am vorbit in cat am inclus si "tablitele de lut" in text. 

      Dar maria duneavoastra simte nevoia sa faca ordine textuala. 

      PS: si nu eu sunt cel care starneste URA si Jignirile pe aici! (daca te aperi nu inseamna ca Lovesti!) 

      semnat comenturi "cretine" 

      Asazisul dialog cu tine este se pare, inutil - ai mari probleme de cultura generala si totusi vrei sa ai ultimul cuvint.

      Omule, "de peste trei mii de ani" inseamna, aproximativ, ceva mai inainte de primul mileniu i.e.n. 

      Dar inceputul civilizatiei sumeriene este stabilit de istorici cu sase milenii si jumatate in urma acestei clipe, adica cu 3,5 milenii inainte de termenul dat de tine. 

      Prin urmare, ... tine pentru tine asazisele "informatii moca" pe care le oferi. Sint eronate, asa cum este eronat cam tot ceea ce pot intelege din indescifrabilele tale sustineri.

      Iti repet: Teoria ciclurilor este o prostie mistica. Vorba ta: pune mina pe carte! Prima ar trebui sa fie Abecedarul. 

      Era fata de data dumneavoastra "Amice".

      Teria Ciclurilor este o prostie! Cine a argumentat Pro sau Contra? 

      Eu vorbesc de ciclurile ce s-au consumat si se consuma! De variatiile ce se afla in miscare! 

      Daca teoria ciclurilor este o prostie atunci si Ciclul Vietii este o prostie? 

      Si ciclul de creare si distrugere este o prostie? 

      Si ciclurile imperiilor ce se nasc si dispar? 

      Si ciclul de iesit la Pensie? 

      Si ciclul acceleratiilor deceselor dupa 60 de ani? 

      Si ciclul de Creditare ca intensitate intr-o natie? 

      Incercati prea mult sa asezati "fix" variatiile ce se propaga! 

      Ele nu vor exista niciodata "fixe" ci "variabile" pe axul de timp. 

      Cu se face ca Analizand Trendul Demografic (ciclic) poti sa intelegi cand economia creste sau descreste in credit / activitate econmica / etc? 

      Cum se face ca Analizand Compostamentele (Ciclice) a piramidei populatiei poti sa intelegi / vizualizezi / deduci comportamente Ciclice ce vor fii propagate de trend? 

      Nu poti anticipa /d educe Lucrurile Mecanice / Lumesti / Tehnologice dar poti in procente sa deduce variatia ciclica a piramidei populatiei ce: Se naste, Creste, Inmulteste (dupa caz) si moare. 

      Ce comportamente economice sunt in piata cand ponderea populatiei este impartita in felul urmatori: 

      - 40% copii sub 18 ani 

      - 30% forta de munca productiva 

      - 30% pensionari? 

      Fiecare val de varsta va repeta Ciclic comportamentele respective. 

      Ce achizitii, ce consum, ce investitii, ce aversiuni la risc, etc... vor propaga? 

      Vezi Japonia ce tocma rasare un alt "Val" de productivitate tanara chiar daca valul de imbatranire si decese nu este consumat (valul de atinsese maxim potential in anii 90). 

      Daca nu exista cicluri, stai de vorba te rog cu Fonduri / Firme mari de asigurari!!! 

      Au aia pe balantele lor interne toate variatiile! 

      Nu exista ciclu? 

      Atunci de ce Leul nostru cade ciclic in devalorizare si schimbare? 

      Nu exista ciclu? 

      Atunci de ce Ciclic o Natie reuseste de Formeze Capital Net pe trend si sa consume o parte din el iar? 

      Toate lucrurile mecanice sunt perpetuate de comportamentul uman pe glob! 

      Omul este radacina principala a Ciclurilor! 

      El impreuna cu variatiile ideologice - economice -politice -culturale - militare - etc perpetuate, va propaga mereu ascensiuni si coborari. 

      Daca nu exista cicluri cum o sa fie economia globala cand ponderea populatiei pe Glob va intra (ca pondere) in "Pensie" (neproductivitate) / Decese? 

      Ce se va intampla cu toate "activele / colateralele / derivatele / creditele " formate / generate in sistem? 

      semnat comenturi "cretine" 

      semnat comenturi "cretine"

      am spus de peste 3000 mii de ani nu inseamna ca e falsa afirmatia!

      Nu am spus la fix 3000 de ani! 

      Si era cu referire fata de data dumenavoastra din primul coment! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Peste 3000 este si 3 000 000.

      Deci, ce ai zis? 

      Comenturi cretine?! 

      Va recomand cartea 5000 mii de ani de credit.

      o zi buna 

      Va pierdeti in "perfectiune". 

      semnat comenturi "cretine" 

      Bine.

      Daca in cartea aia scrie ca dobinda functioneaza de 3000 de ani si ca civilizatia sumeriana incepe la anul 1000 i.e.n., atunci o poti pune pe foc. Daca in cartea aia scrie ca cu 3000 de ani in urma, ciclul a trecut prin faza "printing money and credit", iti sugerez sa-i folosesti paginile infipte in cuiul ruginit de la privata din curte. Daca in cartea aia sint extrase legi ale evolutiei omenirii pe baza observatiei ultimilor o suta de ani, distreaza-te acolo cu ea. 

      Banuiesc, insa, ca de fapt, n-ai inteles ce ai citit, asa cum ai facut si cu postarile mele. 

      Sa cunosti definitiile nu inseamna sa nu fii creativ, literal nu inseamna liniar si vorbind in general, nu exista notiunea de gindire neliniara decit pentru semidocti. 

      Sa vorbesti despre bani si sa faci bani sint doua activitati diferite; fiecare are regulile sale si doar o minte invalmasita confunda rigoarea discursului cu incapacitatea in afaceri.

      Ce mai imi recomanzi? 

      Ruptura din textul comentului de mai sus: "Este veche de cand lumea, de cand "strangerea de mana" ca forma contractuala, de cand tablitele de lut cu inscriptii etc datorat."

      Daca Exista Comert inca din antichitate exista si CREDIT! 

      Nu conteaza forma de fond, real exista si CREDIT VERBAL sau SCRIS! 

      Nu am spus nimic din ce spuneti dumneavoastra acolo. 

      Scoateti cuvinte din context si le asezati favorabil in avantajul dumeavoastra. 

      Cartea aia nu se opreste la 3000 mii de ani! (pana si titul ei spune cv) 

      Stati linistit ca nu m-am oprit la a studia doar cei 200 de ani! 

      - Debt: The First 5,000 Years  

      Va mai recomand doua carti, asa tafnos cum sunteti: 

      - Capitalul în secolul XXI 

      - Capital si ideologie 

      Inca cv:  

      Daca ceva nu se vede si nu se poate masura asta nu sta dovada a inexistentei lucrului respectiv! Nu este falsa existenta unui fenomen ciclic ce se propaga atat timp cat nu este masurat, dovedit, existenta sau cauzalitatea propagarii lui. (povestea cu pamantul este Plat - cam asa si cu propagarile omului pe pamant: Cresteti - Inmultitiva si Umpleti pamantul => pai ce cauzalitati vor propaga tocmai aceste actiuni? Razboaie, Creditare - Achitare, Rute Comerciale, Imobiliare, Infrastructura, Militarizare, Ideologii culturale in continua schimbare, Cresteri si descresteri de Capital pe Trend, Riscuri Pandemice, Salturi Tehnologice, etc.) 

      Si totusi omenirea nu repeta ciclic aceleasi nevoi REALE? 

      Toate bunuriile si serviciile tranzactionate vor vibra ca pondere in interes direct cu Piramida Populatiei. 

      Tehnologia, IA, si altele de vin din urma va demonstra ca exista variatii ciclice. 

      Pana si Siturile de specialitate in economie inregistreaza si afiseaza zilnic variatiile ciclice a mai multor industrii / ramuri / economice / oameni / politici / etc. 

      Deci daca poti masura astazi bataiile inimi nu poti deduce ca Relativ si in trecut bataiile inimia la oameni variau cicic tot in parametrii aia (plus minus odata cu evolutia lor)? 

      Daca soarele Arde mai Tare astazi nu poti deduce si masura ca ier a ars mai putin? 

      Daca lasa urme nu poti masura si analiza urmele lasate? 

      Nu exista cicluri! 

      Asa cum nu exista viata si moarte! 

      Asa cum nici animalele nu migreaza ciclic! 

      Asa cum nici rapitorii nu anticipeaza / observa ciclic schimbarile de comportamente in ciclul animalelor ce migreaza. 

      Nici Globul pamantesc nu are Ciclu Solar de inget si dezget! 

      Nici atomii nu au cicluri de vibratii in raport cu temperatura / radiatiile / / frictiunii etc. 

      Cum puteti sa sustineti ca OMUL nu propaga pe timpul vietii actiuniile aferente Ciclitatii Vietii? 

      Printr-o simpla analiza si masurare se poate observa destul de bine toate variatiile propagate! 

      semnat comenturi "cretine" 

      si da tot agramat am scris.

      semnat comenturi "cretine" 

      Stimate cititor, la 3.23. am scris: "Teoria ciclurilor este o prostie mistica."

      Dar tu afirmi ca eu as fi spus "Nu exista cicluri!" 

      Nu esti in stare sa citesti?! 

      Imensitatea de raspuns stufos si repetitiv pe care l-ai compus la nr. 3.29. combate aceasta propozitie care iti apartine si care nu are nici o legatura cu ceea ce spun eu.

      Delir, aberatie. 

    Nu stiu cand si daca Romania va trece la moneda euro, dar imi aduc aminte ca pe vremea guvenului Ponta( nu facem politica, doar o constatare...) , indeplineam 3 din cele 5 criterii. Unde au disparut?Acum guvernul Catu , nu arata bine deloc la criterii.

    1. Nu guvernul da bine!

      Ci variatiile economice din trend! 

      Sunt momente cand se aseza bine toate variatiile economice si sunt momente cand se drebleaza pe trend. 

      Unitatile de Masurare a variatiilor doar masoara! 

      Ele nu ajuta la grabirea proceselor! 

      Economia reala ajuta grabirea proceselor, caci Gov si Financiar => ca pondere dau cu Ciorditul Ciclic si deciin idiotenia lor transfera implicit alte variatii Pozitive sau Negative si in Economia Reala. 

      Iar Economia Reala se chinuie sa restabileasca /sa creasca cu tot cu sarlatanii ce vin ciclic la conducere! 

      Se inainteaza ca un melc ce are inca un melc parazit peste el! 

      semnat comentur "cretine" 

      Daca stii cuvantul "ciordeala" si cuvantul "sarlatan", atunci de ce nu stii limba romana?! Crezi ca este o problema lingvistica sau de creier?

      Semnat: Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca 

      Este de la creier!

      Ma bucur ca ai tu grija sa corectezi! 

      Mai trebuie sa mucesti si tu! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Ce sa muncesc si eu? Limba romana?! Constat ca ca ca ca ce-i in comenturile cretine este atat in creierii tai, cat si in denumire.

      Astia de va invartiti atat in "literatura" muriti saraci cu tot cu literatura voastra.

      Banii nu cer literatura! 

      Banii nu ai cum sa ii intaleg Literal! 

      Actiunea Banilor in economie nu este Liniara, Literala! 

      Imi plac persoanele care nu au de zis nimic au atentia distributiva dezvoltata inca de pe bancile scolii la GRESELI! 

      E bine ca sunt vazute greseliele! 

      Limba Romana care nu e Romana inteligentule! 

      Este un mixt continu de variatii si schimbar pe fiecare generatie de oamenii si migratii culturale - ideologice - lingvistice! 

      Asa ca nu te agata prea rau de corectitudinea exprimarilor caci pana mor se vor schimba multe si in limba "Romana". Nepotii tai vor prinde alte variatii "lingvistice"! 

      Nu crezi ? 

      Vezi cum scriau si cum vorbeau strabunii sau strabunii strabunilor nostrii! 

      semnat comentur "cretine" 

      "Limba Romana care nu e Romana inteligentule!" Hai ca m-ai omorat! Heraclitule !

      ...

      "Banii nu ai cum sa ii intaleg Literal!"

      Vorbesti serios?! Eu cred ca asta este ori o gluma proasta ori este acelasi lucru dar fara gluma. 

      Eu inteleg ca tu ai acel fel special de a gindi neliniar, cum nimeni nu mai poate, dar, totusi, tot tu intrebi lumea cite carti citeste. Ce crezi ca citeste lumea in carti? Poze? Nu literatura? Oare neliniar inseamna un smecher care face pe interesantul si se auto admira?! 

      "Eu cind imi citesc postarile, cad pe ginduri si simt imboldul sa acumulez cultura, chiar daca nu mi le inteleg nici eu pe toate".

      Succes, amice! 

      Ne liniar inseamna sa intelegi ca tu cand Imbatranesti altul se naste!

      Cand tu economisesti altul face Credit, cand tu iesi la pensie cu valoare nominala altul genereaza credit de ii fora valoare pensiei in termeni reali. 

      Neliniar inseamna cand spui Castig sumultan si asimetric undeva este Pierdere, cand Faliment simultan este Nastere firma; cans spui moarte este viata. 

      Banii nu se inteleg literal! 

      Gluma proasta sau cum vrei ! 

      Exista o divferenta intre a intelege mediul si actiunile simultane Liniar sau in Retele / Asimetri / Cauzalitate / Transfer /Propagare. 

      Nu poti Literal sa parcurgi totalul circuitului si repatiile de cauzalitate pe care le propaga BANII! 

      Asa cum un rezultat matematic are mai multe variante de rezolvare! 

      Deci rezultatul nu ramane Literal fata de o singura "formula" de rezolvare! 

      Exista chiar formule ce pot sari din "materia" respectiva iar pe alte cai sa ajunga la acelasi rezultat! 

      Intreba un fixician, matematician, chimist, etc...  

      " LITERÁL, -Ă, literali, -e, adj. 1. Care se face, se reproduce etc. cuvânt cu cuvânt, literă cu literă; textual, exact. 2. (Mat.) Care conține mărimi notate cu litere. – Din fr. littéral, lat. litteralis. " - Fals cand vorbim de "BANII"!! 

      Banii nu se inteleg literal! 

      O economie poate sa aibe un sistem economic / monetar (banii) care este total diferit de alt sistem economic (banii)! 

      Banii in ambele sisteme nu sunt identice "literal". 

      Au variatii din cauza "SDLC-ului" implementat de natia / constitutia /guvernul /conducatorul / piata / etc economiei respective! 

      Relatia economica a celor doua (economii) vor transfera periodic cauzalitati si schmibari pe trendul economic. 

      Unii vor face mai mult "Credit" altii vor face mai putin si vor plati mai mult din urma! 

      Banii in ambele sisteme nu Raman Fixati fata de "SDLC-ul" ce a dat pornire economie respective. Sunt supusi schimbarilor din cauza uzurii ciclice a mai multor mecanisme ce intregeste totalul SDLC-ului. 

      Banii au o definitie Liniara doar in DEX, in realitate Banii sunt totalul definitiilor ce se schimba constant pe trend in totalul economiilor ce vor propaga variatii! 

      Un exemplu foarte bun este exact momentul Covidului ce da soc sever pe mai multe balante economice de tranzactionare! 

      Va da soc in mai multe SDLC-uri, banii nu au cum sa ramana Liniar in asemenea economii!!! 

      Sunt Fiortati sa se Transforme / Schimbe... di deci definitia Liniara / Literala a Banilor este fundamental Gresita! 

      Ea este Adevarata ca definitie STATICA dar imediat ce analizezi un sistem de viata al unei economii constati fara echivo ca definitia (definitiile) nu te ajuta foarte mult si trebuie sa incluzi variatii multiple in functiile matematice de calcul a traseului / transferului / crearii /distrugerii /etc de "BANI". 

      PS: dn Make am avut cv comenturi "cretine" si la articolele astea: 

      "Este cel mai bun moment pentru privatizarea companiilor de stat" 

      Cât de ieftine sunt, totuşi, apartamentele în România? 

      Iertare si va rog sa nu dati cu biciul. 

      semnat comenturi "cretine" 

      Amice, ma hartuiesti.

      Nu ai nici un motiv sa ma hartuiesti dar chiar si daca ai avea, este interzis de Regulament sa o faci. 

      Inteleg ca nu-ti pasa daca iti sterg comentariile sau iti dau interdictie de comentariu. 

      Sa-ti marturisesc un secret: nici mie.

      Este ultimul avertisment sa respecti Regulamentul. 

    Hai BNR, daca stii ca urmeaza un val inflationist, daca o spui chiar tu, atunci trebuie sa maresti dobanzile.

    Hai, Isarescu, mareste dobanzile. Da un semnal ca esti inteligent si nu o cuca, o sluga, o papusa manipulata de Guvern. Hai cu dobanzile sus. 

    1. Nu BNR ul stabileste cand sa mareasca dobanda!

      Romania se imprumuta in piata externa la alte Dobanzi / Valute. 

      Dobanzile externe dicteaza dobanzile noastre e trend. 

      Exista o randuiaia si o profitabilitate pe trend intre diferentele de dobanda tranzactionate in piete! 

      FED, BEC si BC dicteaza dobanzile prin politici de recumparare sa revanzare active de pe balantele lor. 

      Trebuie mai intai FED pe urma BEC pe urma BC sa ridice dobanzile (procentual in raport cu sustenabilitatea platii datoriilor - fara sa pocneasca prea rau creditul) ca sa se propage si la noi efectul. 

      Balteste oricum foarte mult CASH in conturi si simultat foarte mutl credit este aruncat in piata. 

      Deci banii reali nu exista in conturi doar procentul de rezerva minima obligatorie atat. 

      Vezi politica "basel 1 si basel 2" ce ajuta bancile sa transfere intre ele lichiditate atunci cand au lipsa de lichiditate. 

      Atat timp cat dobanda la depozite si scade => banii ca pondere reala sunt varsati in economie => sa circule => prin credit! 

      Daca nu crezi vezi de ce in Australia nu da voie sa scoti CASH 6 mil de dolari (unei persoane fizice) decat in decurs de zeci de ani. Pentru ca banii nu exista! 

      Ca sa iti dea banii lichizi trebuie sa vina altul sa faca credit peste credit in piata! 

      Creditul pete credit nu se poate face la infinit! 

      Exista ciclul de stagnare credit ca intensitate si achitare credit! 

      Dobanzile vor misca putin doar dupa ce misca FEDul un deget (in decalaj de cateva trimestre si pentru Romania)!

      semnat comenturi "cretine"

      ... fed-ul nu va ridica dobanda mai mult decat subunitar (in situatii extreme) - din contra ... programele anuntate de administratia biden par mai degraba a integra imigrantii ... oricum tintesc inflatie ... in sens "cretin", america devalueaza (daca va reusi), in sens protectionist ... si nu au o mafie "siciliana" ori "sudista" sa finanteze proletariatul pentru sustinerea imperiului ... blm, antifa si alti frustrati nu inteleg economia si nici macar psihologia in care sunt antrenati ... revenind in europa, merkel nu prea are disonanta rasiala de exploatat si finantat prin programe sciale ... teoria ar spune ca trebuie sa si-o creeze ... acoperirearea fetei este un preambul, ca de altfel "rezilienta" si alte stupiditati ... tu unde crezi ca vor fugi bani pe termen mediu si lung?! ...

      Cum FUG ISTORIC si CICLIC!

      In TANGIBILE generatoare de alte FLuxuri viitoare de "etc forme monetare circulate si adoptate pe trend". 

      Istoric nu conteaza ce ideologi monetare -economice -militare apar!!! 

      Mecanismul de multiplicare si creeare avere nu tine seama de ideologii. 

      Da ele pot restrange accesul populatiei la a genera Bogatie! 

      Dar nu restrange accesul intelectului de a se adapta la situatiile respective. 

      Cine intelege cu adevarat rolul CREDITULUI in istoria civilizatiei intelege cu adevarat cum de creeaza Capitalul Net pe trendul Demografic - ideologic -economi - militar si cu se DISTRUGE Ciclic o cota parte din Capitalul Net Format de Natie! 

      "Banii" - care nu sunt "Banii" sunt CREDIT vor fugii in Tangibile - Speculatie - Active Generatoare de Noi Fluxuri Numerare - Militarizare - Economie Reala - Economie Financiara - Achitare cota parte Datorii - Generare Cota Parte Alte Datorii de catre alte Cadrane etc. 

      Invatati sa folositi si sa intelegeti ROLUL SUPREM al CREDITULUI pe PAMANT! 

      Cand Aud Bocitorii pe tema Creditarii si cum o sa se plateasca datoria?!? 

      Oameni EDUCATI iesiti de pe bancile Facultatii in era idologica respectiva - supusi mental - idologic -cultural - educational DOAR principiilor respective adoptate de natie pe axul respectiv de timp. 

      In timp ce trag cu CARCA sa acumuleze "banii" in timp ce altii dau cu CALCULE MATEMATICE electornic drumul la alti "Banii" in piata atunci cand genereaza LEGAL "CREDIT" pentru achizitii etc forme de ACTIVE / Tangibile generatoare de Fluxuri viitoare de numerar. 

      Romania a trecut de prea multe ori prin patania pierderii puterii de cumparare a populatiei!!! 

      Toate astea in timp ce "Prostimea" de crezare CICLICA Guvernelor si Bancilor cumca totul este / va fii bine! Cand Tocmai Ele toc Creditare si valoare noii valute adoptate in tranzactionare! 

      Toate in timp ce CICLIC "prostimea" aduna "banii" in conturi crezand ca sunt "ACTIVE" cand ISTORIC nu au fost niciodata ACTIVE ci BASIVE pe balantele BANCARE cat si pe balantele lor interne erodate in timp prin Furtul Inflationist. 

      "BANII" injectati de FED cine intra pe paginile oficiale poate citii rapoartele unde au fugit banii! 

      In tari si firme ce nu au treaba cu situatia actuala generata de covidut! 

      Injectarea de "Bani" lasa urma chiar si pe rute ocolitoare. 

      In unele state din Europa urmeaza sa se propage sever SOMAJ! 

      Somajul inseamna pierderi de locuri de munca, pe termen scurt impulsuri migratoare de "banii" (populatia ce a strans cv banii la "ciorap" dar a ramas fara loc de munca se poate intoarce in tara de bastina); somajul ridicat forteaza populatia fara "Venituri Generate rpin Munca" sa faca Exituri la unele "Active Tangibile" pentru a amortiza socul (unele persoane mai inteligente nu vor face exit ci vor face refinantari daca se incadreaza - amanand astfel vanzarea activului si reusind sa stea pe termen scurt pe o perna de "cash" pana isi regleaza situatia). 

      Somajul ridicat inseamna INFLATIE fara PRODUCTIVITATE REALA ca pondere porcentuala comparata cu trecutul scurt din ciclu. 

      Somajul Ridicat inseamna inflarea ALTOR CLASE DE ACTIVE TRANZACTIONATE, nu obligatoriu si cele tangibile. 

      Caci Tangibile sunt aruncate la vanzare ca pondere de "FOAME" (aici depinde de cicu economic si de situatia trendului demografic din economia respectiva). 

      Govul si bancile au doua optiuni de jucat pe ciclu! 

      Fie da soc prin reducerea cantitatii de "bani" in circulatie fie prin marirea cantitatii de "bani" in circulatie. 

      Ei o vor juca in functie de ce face si Piata Reala (oamenii - afacerile mici), vor balansa ciclic actiunile asimetrice din piata, dar nu pot evita punctele de intersectare din ciclu. 

      Vezi DEFICIELE in EXPLOZIE => ACTIVE FINANCIARE in ASCENDENT! 

      CREDITAREA GOVULUI => INLESNIREA CREDITARII Celor ce nu au fost in trecut ELIGIBILI (in sistem financiare IOU-sul generat de 1 este impachetat si vandut ca "NOU" numarului 2; si deci povara creditarii din piata financiara este dusa la ordin final tot de piata reala prin taxe, scumpriri, rate in crestere, etc). 

      GOVUL nu ridica GRATIS infrastructura, UE nu da "BANII" GRATIS! 

      Fondurile UE nu sunt GRATIS REAL; chiar daca expresia este "banii gratis" => FALS Nu exista a manca gratis, sub o forma sau alta cineva tre sa produca sa creeze. 

      PS: invata sa fii atent pe ciclul sa salturile procentuale in forma de "S" => ce pleaca mereu de la o baza veche si cuceresc mereu o baza noua, ca apoi sa ofere pe termen mediu un platou confortabil (si ciclul se repeta iar cand urmatoarea generatie productiva intra in randul economiei prin generare de alte forme de CREDIT). 

      semnat comenturi "cretine" 

      Cauta pe bursa ro si articolul: " Cât de ieftine sunt, totuşi, apartamentele în România? "

      am vorbit mai multe despre asta si acolo. 

      Una dintre cele mai mari oportunitati urmeaza sa se intampe in urmatorii 10-15 ani!!! 

      Se numeste TRANSFERUL ACTIVELOR intre GENERATII!!!!! 

      Cine reuseste sa monetizeze aceasta oportunitate reuseste sa lase o mostenire importanta generatiei viitoare!!!! 

      Toti cei mai BOGATII oameni BATRANI ai LUMII detin ACTIVE Generatia DINZAURILOR FINANCIARI este pe CALE sa DISPARA / TRANSFORME in sens REALA. 

      O asa DEMOCRATIZARE a ACCESULUI La bogatie are loc o data a 2-3 GENERATII!!! 

      ESTE cel mai Bun moment de a FII IN VIATA pe acest PAMANT! 

      "BAnii" inziua de astazi se pot genera mult mai rapid! 

      Viteza de conexiune - relationare etc este mult mai accelerata; si va fi mult mai accelerata si in viitor! 

      Cand toata lumea PLANGE tu CUMPARA! 

      Cand CERUL TOARNA a Ploaie tu iesi la semnat contracte! 

      Cand 5 Posturi TV importante Vorbesc de RAU in Piata Reala / Economie tu Actioneaza Masiv in piata cu Echipa sau Levier!!! 

      Cand Vezi EXTAZ Televizat si Pomeni fa EXIT la ce vrei sa vinzi! 

      Cand Vezi Concerte Tu vinde! 

      Cand vezi FRICA treci peste ei, caci sunt morti spiritual deja! 

      Cand "Esca" anunta cuvantul "CRIZA" Compara bine piata sa nu fie manipulare! (ps si Esca detine active generatoare de alte active la GREEEEUUUU; in timp ce vinde panica / frica / extaz populatiei muritoare de rand). 

      semnat comenturi "cretine" 

      ... no-pai! vorbim pe bursa ... (neo)bolsevismele sa nu dea recul politic ... adica, redistribuirea arbitrar autoritara sa nu-si intre in drept, mai trist, in fapta ... doar daca "enegia" progresista ar intelege capitalismul autentic ... i-ar indreptatii de drept si nu prin confiscare - ceea ce tocmai acuza ;) ...

      "Balteste oricum foarte mult CASH in conturi si simultat foarte mutl credit este aruncat in piata.

      Deci banii reali nu exista in conturi doar procentul de rezerva minima obligatorie atat."

      Bine, stai jos! 

      Total "Cash" (M-urile) - (minus) Total "Datorie" = Net (netul o sa fie + - rezerva minima obligatorie)

      semnat comenturi "cretine" 

      in Banci!

      semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb