Suma totală pe care guvernul american ar putea s-o cheltuiască pentru redresarea sistemului financiar se ridică la 23.700 miliarde de dolari, este de părere Neil Barofsky, inspector general în cadrul autorităţii care supraveghează fondurile TARP (Troubled Asset Relief Program).
Neil Barofsky susţine că această sumă enormă, reprezentând sprijin acordat de guvern, a crescut în ultimele nouă luni de la crearea TARP - fond evaluat iniţial la 700 miliarde dolari.
Estimarea lui Neil Barofsky ia în calcul şi iniţiativele băncii centrale a SUA (Federal Reserve) şi pe cele ale guvernului american pentru stabilizarea economiei.
"De la programele ce presupun infuzii masive de capital către sute de bănci şi alte instituţii financiare, la programele de modificare a termenilor prin care se pot oferi credite ipotecare, la parteneriatele public-privat ce utilizează zeci de miliarde dolari de la contribuabili pentru achiziţionarea de active toxice, TARP s-a transformat într-un program cu o amploare, un scop şi o complexitate nemaivăzute", a declarat Barofsky. Acesta a adăugat: "Pe cât de masiv şi important este programul TARP, el reprezintă doar o parte a unui efort guvernamental de stabilizare şi susţinere a sistemului financiar. Expunerile totale ale guvernului federal s-ar putea ridica, astfel, la 23.700 miliarde dolari".
În opinia lui Neil Barofsky, orice evaluare privind eficienţa programului TARP ar trebui făcută doar în contextul efortului lărgit al guvernului american de susţinere a revenirii economice.
Declaraţiile lui Neil Barofsky vin într-un moment în care au apărut numeroase critici legate de modul în care se ocupă de problemele economiei SUA preşedintele Barack Obama (foto).
În opinia unora, pachetul de stimulente fiscale, în sumă de 787 miliarde dolari, aprobat în februarie de autorităţile americane, nu a fost eficient pentru scoaterea din recesiune a celei mai mari economii din lume.