ESTIMĂRI "GAZPROM" PENTRU 2008: Preţul mediu al gazelor - 300 de dolari mia de metri cubi, pe piaţa europeană

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 noiembrie 2007

Preţul mediu al gazelor - 300 de dolari mia de metri cubi, pe piaţa europeană

Gigantul rus "Gazprom" estimează că, anul viitor, preţul mediu al gazelor naturale va fi de 300 de dolari pentru mia de metri cubi, pe piaţa europeană. Vicepreşedintele executiv al companiei, Alexander Medvedev, a precizat: "Preţul mediu european preconizat pentru anul 2008 este de 300 de dolari".

Conducerea grupului "Gazprom" a anunţat, anterior, că preţul mediu al gazelor naturale pentru 2007 va fi cuprins între 263 şi 265 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze. În acest an, "Gazprom" intenţionează să exporte 147 miliarde metri cubi de gaze naturale.

"Gazprom" încearcă să majoreze, până la nivelul perceput de la pe piaţa europeană, preţul pe care îl obţine de la fostele republici sovietice pentru livrările de gaze naturale. Medvedev a precizat că un preţ de 160 de dolari pentru mia de metri cubi, convenit anterior cu autorităţile de la Kiev, ar putea fi acceptat cu condiţia ca Ucraina să fie de acord cu o majorare treptată a preţurilor până la nivelul european, până în anul 2011. "Nu putem să mai vindem gazul ţărilor vecine la un preţ mai mic decât cel pe care îl percepem de la ceilalţi clienţi", a declarat vicepreşedintele executiv al "Gazprom".

Săptămâna trecută, Medvedev a declarat unui post de televiziune din Rusia, că a ajuns la o înţelegere preliminară cu autorităţile de la Kiev în privinţa livrărilor de gaze ruseşti în 2008.

"Gazprom" vrea să facă achiziţii în Europa

"Gazprom" ia în calcul achiziţia de active de generare a energiei în Europa, în special în Italia şi Marea Britanie, urmărind să se extindă rapid în regiune.

Alexander Medvedev declară: "Strategia noastră este bazată pe trei piloni: gaze naturale, inclusiv cele lichefiate (GNL), ţiţei şi produse petroliere, respectiv energie şi căldură. În mod firesc, ne interesează să investim în toate aceste zone, nu numai în Rusia, ci şi în exterior".

În Marea Britanie, unde "Gazprom" deţine o divizie, compania rusă a evaluat un număr de proiecte, însă aces-tea sunt într-un stadiu preliminar. Medvedev precizează că "Gazprom" ar putea prelua o cotă din societatea mixtă a BP din Rusia (TNK-BP), dacă vor fi scoase la vânzare acţiuni ale aces-tei companii.

"Gazprom" ar putea investi şi în alte două societăţi (listate la Londra), "Timan Oil & Gas" şi "Imperial Energy". Ambele companii deţin active în Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb