ESTIMĂRI "GOLDMAN SACHS" PENTRU PRIMĂVARA ACEASTA: Cotaţia petrolului va scădea la 90 de dolari/baril

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2008

Preţul ţiţeiului brut a scăzut ieri, pentru a treia zi consecutiv, la New York, pe fondul temerilor legate de reducerea cererii de combustibili, ca urmare a încetinirii expansiunii economiei SUA. Totodată, investitorii au luat în calcul o reducere a plasamentelor în materii prime, ca reacţie la aprecierea dolarului.

În săptămâna 17-20 martie, cotaţia petrolului a pierdut 6,3%. Ieri, la ora 11:06 a.m., petrolul brut cu livrare în luna mai a avut un preţ de 101,53 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în scădere cu 31 de cenţi sau 0,3%. Faţă de anul trecut, preţul este însă cu 63% mai mare. Amintim că, la New York, preţul petrolului a atins nivelul maxim istoric la data de 17 martie: 111,80 dolari/baril.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în luna mai a avut, ieri, un preţ de 100,45 dolari barilul, în creştere cu 7 cenţi. La Londra, recordul maxim istoric a fost înregistrat tot la data de 17 martie: 107,97 dolari/baril.

Analiştii de la "Goldman Sachs Group" Inc. sunt de părere că preţul petrolului va scădea până la 90 de dolari în această primăvară, în condiţiile în care problemele economice îi vor determina pe investitori să se reorienteze, respectiv să iasă de pe pieţele materiilor prime. Dar, specialiştii arată că preţul acestor materii se va redresa în cea de-a doua jumătate a anului, iar la finele lui 2008 vom asista la o cotaţie de 105 dolari pentru un baril de ţiţei.

Specialiştii mai cred că, după declinul de săptămâna trecută, care a fost primul din ultimele două luni, pe piaţă există "ingredientele" necesare continuării acestui trend vreme de câteva luni. Ei subliniază că stocurile de ţiţei cresc, într-un moment în care vremea se încălzeşte în SUA, iar cererea pentru combustibili se reduce.

Pentru săptămâna în curs, analiştii anticipează declinul cotaţiilor petroliere. Deşi preţurile scad, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu are în plan reducerea producţiei, potrivit afirmaţiilor lui Chakib Khelil, preşedintele cartelului. OPEC produce mai bine de 40% din ţiţeiul mondial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Urmareste evolutia pretului la titei,analize bursiere si valutare pe www.analizatehnica.co.nr

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb