Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) mizează în 2019 pe o creştere de 9,91% a profiturilor nete înregistrate de companiile aeriene din întreaga lume, graţie scăderii preţului petrolului şi creşterii economice viguroase, transmite AFP, confrom Agerpres.
Prognozele IATA, publicate ieri, arată că profiturile înregistrate de companiile aeriene din întreaga lume în 2019 ar urma să se situeze la 35,5 miliarde dolari, faţă de 32,3 miliarde dolari în acest an.
2019 va fi al zecelea an consecutiv de creştere a profiturilor companiilor aeriene, a precizat într-un comunicat IATA, care reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.
"Ne aşteptam ca majorarea costurilor să afecteze profitabilitatea în 2019. Însă scăderea semnificativă a preţului petrolului şi previziunile privind creşterea solidă a Produsului Intern Brut au oferit un amortizor. În consecinţă, suntem optimişti. Crearea de valoare solidă pentru investitori va continua, cel puţin pentru încă un an", a declarat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac. Acesta a avertizat însă că există riscuri în scădere ale acestor estimări de pe urma volatilităţii mediului economic şi politic, în special în legătură cu Brexitul.
Prognozele pentru anul următor se bazează pe un preţ mediu al barilului de petrol Brent de 65 de dolari, faţă de un preţ mediu de 73 de dolari înregistrat în 2018. Acest recul al preţului barilului de ţiţei se explică prin majorarea producţiei de petrol în SUA şi prin creşterea stocurilor de petrol.
Potrivit IATA, anul viitor companiile aeriene ar urma să transporte un număr total de 4,59 miliarde pasageri, în creştere faţă de cei 4,34 miliarde pasageri transportaţi în 2018. IATA a subliniat că numai companiile aeriene africane vor înregistra pierderi anul viitor, mai mici totuşi faţă de pierderile înregistrate în acest an, 300 milioane de dolari faţă de 400 milioane de dolari în 2018. Companiile aeriene din celelalte regiuni vor beneficia de o creştere a profiturilor, exceptând cele din Europa ale căror profituri vor scădea la 7,4 miliarde dolari în 2019, de la 7,5 miliarde dolari în acest an.
Companiile aeriene din America de Nord, care ar urma să fie responsabile pentru jumătate din profiturile înregistrate la nivel mondial de acest sector, ar putea înregistra o creştere a profiturilor de 12,9% în ritm anual până la 16,6 miliarde dolari.