ESTIMĂRI PENTRU PERIOADA POST-COVID-19: Economiile se vor redeschide, dar lucrul de acasă va fi menţinut multă vreme

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 mai 2020

Economiile se vor redeschide, dar lucrul de acasă va fi menţinut multă vreme

Companiile din tehnologie, servicii financiare şi asigurări au investit în instrumente de lucru la distanţă şi nu dau semne că vor reveni la vechiul model de afaceri

"Revenirea la locul de muncă se va produce mult mai încet decât arătau aşteptările", spune Liz Fealy, şef al departamemtului de forţă de muncă globală din cadrul EY

Experţii din diverse zone de activitate anticipează că odată ce se va încheia pandemia de coronavirus (Covid-19), viaţa nu va reveni la normal pe piaţa muncii, iar lucrul de la distanţă va fi menţinut o bună perioadă de timp, poate chiar pentru totdeauna în unele cazuri.

O analiză realizată de CNBC arată că, spre exemplu, în SUA, în timp ce preşedintele Donald Trump îndeamnă statele să permită reluarea activităţilor economice, companiile din tehnologie, servicii financiare, asigurări şi alte industrii care pot func­ţiona cu succes prin intermediul internetului aleg să îşi menţină angajaţii acasă.

Conform sursei, liderii corporaţiilor aşteaptă o combinaţie sigură de testare în masă, tratament eficient împotriva Covid-19, urmărirea contactelor şi, eventual, chiar un vaccin, înainte să ia în considerare revenirea angajaţilor la birou.

Chiar în rândul marilor companii, Facebook a anunţat recent că majoritatea angajaţilor săi vor lucra de acasă până la finele lui 2020, iar Alphabet, gigantul care deţine Google, are în plan să redeschidă birourile pentru mai puţin de 15% din totalul personalului în iunie, în timp ce restul salariaţilor vor lucra de la distanţă tot până la sfârşitul anului curent.

"Vom vedea că revenirea la locul de muncă se va produce mult mai încet decât arătau aşteptările, mai ales în organizaţiile în care conducerea consideră că angajaţii pot fi la fel de productivi de acasă", spune Liz Fealy, care conduce departamentul de forţă de muncă globală din cadrul grupului de consultanţă EY.

În opinia sa, companiile iau în calcul modalităţi diferite de a începe să recheme angajaţii la birou atunci când, potrivit lor, aceştia vor fi în siguranţă.

O altă abordare ar putea fi "gruparea angajaţilor în echipe", astfel încât, dacă există o infecţie cu Covid-19, să fie mai uşor de identificat persoanele cele mai expuse, respectiv cele care trebuie plasate în carantină, potrivit sursei.

Analiza arată că, spre exemplu, la Fidelity National Information Services, societate de tehnologie financiară care are 198 de birouri la nivel global, circa 95% dintre angajaţi lucrează de acasă. Directorul de risc din cadrul societăţii, Greg Montana, nu crede că această situaţie va fi menţinută pentru totdeauna, dar spune că în niciun caz lucrătorii nu vor reveni la birou aşa cum se întâmpla înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Montana sune că, iniţial, se vor întoarce la serviciu doar cei ce vor neapărat acest lucru, fie pentru că se simt izolaţi acasă, fie le lipseşte atât de mult contactul cu oamenii încât nu reuşesc să fie productivi. Însă, nici revenirea acestora nu va avea loc mai devreme de finele trimestrului al treilea sau începutul celui de-al patrulea.

"Dacă reuşeşti să fii productiv acasă, noi vrem să îţi oferim ceea ce trebuie ca să fii productiv", mai declară Montana.

La rândul său, Samantha Charleston, vicepreşedinte de resurse umane la gigantul produselor de consum Newell Brands, afirmă, potrivit CNBC, că lucrează alături de liderii locali ca să stabilească cum şi când va începe procesul de revenire la lucru.

"Deocamdată, Newell Brands va continua lucrul de la distanţă în majoritatea cazurilor. Reluarea procesului de muncă la birou va fi înceată, luând în considerare aspectele legate de sănătatea angajaţilor".

"În unele cazuri, productivitatea chiar a accelerat", remarcă Charleston, precizând: "Un beneficiu al noii situaţii este faptul că le-a oferit angajaţilor posibilitatea să încerce lucruri noi, să gândească diferit, să împărtăşească idei şi să găsească soluţii".

Recent, şi CEO-ul producătorului de dulciuri Mondelez Inc., Dirk Van De Put, afirma că societatea sa recurge la unele ajustări care vor face ca aceasta să treacă mai uşor printr-o eventuală recesiune economică, iar printre măsurile avute în vedere se numără regândirea modalităţii de lucru.

"Poate că nu avem nevoie de toate birourile pe care le avem acum la nivel mondial. Facem un efort major care are în atenţie costurile noastre", subliniază CEO-ul Mondelez.

La fel, CEO-ul băncii de investiţii Morgan Stanley, James Gorman, susţine că este incert deocamdată modul în care instituţia va desfăşura munca după pandemie, dar cu siguranţă va avea nevoie de mult mai puţine proprietăţi imobiliare în viitor. Circa 90% dintre angajaţii Morgan Stanley au lucrat de acasă pe perioada pandemiei.

Şi CEO-ul băncii britanice Barclays, Jes Staley, spune că este posibil ca amplasarea a mii de salariaţi într-o clădire de birouri să nu se mai întâmple vreodată.

Boom al instrumentelor de lucru la distanţă

Experţii spun că şi atunci când pandemia de coronavirus va trece, mulţi dintre noi vom lucra în continuare de acasă.

Acum, când atât de multe companii au fost nevoite să funcţioneze cu personalul la distanţă şi să adopte tehnologii care să permită colaborarea de la distanţă, au investit sume mari pentru ca totul să fie operaţional, iar drept urmare, acestea vor dori să menţină investiţiile, mai ales că ştiu că pot economisi bani în privinţa costurilor legate de munca de birou şi proprietăţile imobiliare.

Potrivit Global Workplace Analytics, angajatorii pot economisi 11.000 de dolari anual pentru fiecare angajat care lucrează de acasă jumătate din programul său.

Pe lângă servicii de videoconferinţă precum Zoom, Slack şi Microsoft Teams, produsele utilizate pentru lucrul de acasă sunt tot mai multe, conform analizei, care menţioenază că dezvoltarea acestora accelerează.

Alex Konanykhin, care deţine compania TransparentBusiness, furnizor de servicii de siguranţă pentru lucrul de la distanţă, spune că i-a crescut cu 800% numărul de abonaţi de la 1 martie.

Chris Bedi, director de informaţii la furnizorul de software de automatizare IT ServiceNow, spune că termenii "la distanţă" şi "muncă de acasă" vor dispărea. "Vom vorbi doar de lucru şi de lucru de oriunde", subliniază Bedi, precizând că "războiul talentelor" se va schimba, de asemenea, fundamental, deoarece angajatorii vor realiza rapid că pot să înceapă să angajeze de oriunde şi vor avea noi perspective. Acesta mai afirmă că de acum se vor reduce mult călătoriile de afaceri, pentru conferinţe, după ce s-a dovedit eficienţa evenimentelor desfăşurate online.

Temeri de securitate în cazul muncii de la domiciliu

În noul context, unii specialişti atrag atenţia asupra faptului că lucrul de la distanţă nu este atât de sigur precum cel din companie.

OneLogin, furnizor de servicii de identitate globală şi management al accesului, a lansat un studiu pe tema implicaţiilor de securitate a lucrului la distanţă. Realizat pe un eşantion de 5.000 de persoane care lucrează de acasă, localizate în Germania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi SUA, studiul arată că măsurile de securitate şi cele mai bune practici de parolare nu au avut prioritate în multe regiuni.

Analiza, preluată de dealerscope.com, menţionează că aproape 1 din 5 respondenţi (17,4%) de la nivel global spun că parolele de pe dispozitivele pe care lucrează sunt cunoscute de membri ai familiei, ceea ce poate expune datele companiei angajatoare. Ameninţările externe au fost, de asemenea, un factor adus în atenţie, 36% dintre respondenţi recunoscând că nu şi-au schimbat parola Wi-Fi de acasă de mai bine de un an, lăsând dispozitivele corporative expuse unei posibile încălcări de securitate.

Potrivit analizei, 63% dintre cei chestionaţi spun că angajatorii lor vor dori să continue modalitatea de lucru de acasă după pandemie, iar specialiştii afirmă că, dacă această tendinţă se va păstra, multe companii îşi pun în pericol informaţiile.

"Organizaţiile de pretutindeni se confruntă cu provocări fără precedent, deoarece milioane de oameni lucrează de acasă", declară Brad Brooks, CEO şi preşedinte al OneLogin, adăugând: "Parolele reprezintă un risc şi mai mare în acest mediu al lucrului de la distanţă şi sunt veriga cea mai slabă în expunerea afacerilor clienţilor, respectiv a datelor către atacatorii cibernetici".

Un studiu realizat de Global Workplace Analytics din Carlsbad arată că mai bine de 75% dintre persoanele intervievate vor să lucreze în continuare de acasă, macar parţial, după terminarea carantinei impuse de pandemie. Acelaşi studiu notează că numai 6% vor să revină la birou.

Angajaţii chestionaţi afirmă că atunci când lucrează singuri la îndeplinirea sarcinilor sunt mai productivi acasă decât la locul de muncă. Aceştia mai spun că distragerea atenţiei şi întreruperile apar mai des la locul de muncă decât la domiciliu.

Analiza citată menţionează că 60% dintre angajaţi vor să renunţe la biroul pe care îl au la locul de muncă, în schimbul oportunităţii de a lucra de acasă o parte din program sau tot timpul.

În noul context, un studiu realizat de Reports and Data şi preluat de Globe Newswire, anticipează că piaţa mondială a soluţiilor de conectivitate la distanţă va însuma 71,85 miliarde de dolari în 2027, în condiţiile în care utilizarea tehnologiilor de acces la distanţă VPN (virtual private network) a crescut cu circa 33% de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. este binevenita munca de acasa!

    Pasul urmator - identiatea biometrica pentru munca la domiciliu.

    Sa nu te poti loga in VPNu firmei fara certificat digital personal adica Semnu FIAREI sau o componenta importanta a acestuia. Poate cipul nu se va introduce sub piele, asa peste noapte, dar vor fi cu siguranta componente ale lui - identitatea globala digitala, camere cu recunoastere faciala, 5G, adica toata infrastructura FIAREI.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb