• Valoarea unei acţiuni BRD, sub un euro
• Cădere abruptă a acţiunilor băncilor şi monedelor din Europa de Est
Acţiunile bancare s-au prăbuşit, ieri, pentru a doua zi consecutiv, cu până la aproape 15%, sub impactul celui mai recent raport al agenţiei "Moody"s", care a anunţat posibile reduceri de rating pentru subsidiarele din Europa de Est ale marilor grupuri bancare vestice.
Ştirea a coincis, potrivit analiştilor, cu al patrulea val de ieşire a străinilor de la Bursa de Valori Bucureşti, anunţat de vânzări masive încă de la începutul acestei săptămâni. Astfel, Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 12,6% în numai două zile de tranzacţionare.
Titlurile "Erste" au pierdut 14,91% pe piaţa noastră, ajungând la 34,33 lei, în timp ce la Viena au scăzut cu 13,8%, la 7,37 euro.
Acţiunile "BRD Groupe Societe Generale" au fost, de asemenea, "victime" ale panicii de pe bursă, depreciindu-se cu 13,22%, la 4,35 lei/titlu, în condiţiile celui mai mare volum de acţiuni tranzacţionate, ieri, la BVB.
Analiştii consideră că vânzările masive de titluri BRD indică eforturile de exit ale unuia dintre acţionarii minoritari, cel mai probabil un fond de investiţii străin.
Octavian Molnăr, director la "IFB Finwest", ne-a declarat: "Raportul Moody"s nu a făcut decât să amplifice vânzarea acţiunilor BRD. SIF-urile nu vând în acest fel pentru că au limite de preţ.s După stilul de vânzare, este vorba probabil despre un fond de investiţii care doreşte să iasă cu orice preţ".
Florin Cătinaş, broker la "WBS România", consideră că scăderile care au marcat în ultima vreme acţiunile bancare de la BVB s-au acutizat ieri şi pe fondul anticipărilor rezultatelor viitoare ale băncilor.
"Bursa anticipează cu 3-6 luni modul în care va evolua piaţa bancară. Dacă a avut sau nu dreptate, vom şti mai tîrziu", a declarat domnul Cătinaş.
Nici băncile cu capital majoritar românesc nu au fost ocolite de scăderile din ultimele două zile, cotaţia acţiunilor "Banca Comercială Carpatica" (simbol bursier BCC) afişând, ieri, o depreciere de 5,56%, la 0,0818 lei, în timp ce titlurile "Banca Transilvania" (simbol TLV) au înregistrat o scădere de 9,4%, la 0,675 lei/titlu.
• Acţiunile băncilor din Europa de Est - cea mai semnificativă scădere din ultimii şase ani
Acţiunile băncilor din Europa de Est au scăzut ieri la cele mai reduse valori din ultimii şase ani, pe fondul temerilor referitoare la deteriorarea economiilor şi la reducerea veniturilor cauzate de sprijinul insuficient primit de la băncile mamă din Europa Occidentală.
Michael Ganske, şeful departamentului pentru pieţe emergente din cadrul sucursalei "Commerzbank" AG Londra, a declarat: "Europa de Est este în mijlocul unei furtuni. Regiunea este mult mai integrată în economia reală din Europa Occidentală, iar perspectivele pentru întreaga Europă nu sunt prea grozave".
La sfârşitul săptămânii trecute, Ariel Emirian, economistul şef adjunct al "Societe Generale", a avertizat că riscul de ţară a revenit în Europa Centrală şi de Est, iar piaţa de capital românească este considerată închisă de investitori.
- Citiţi "Scad acţiunile băncilor europene"
- Citiţi "Moody"s: Scăderea finanţării către subsidiare ar putea duce la scăderea ratingului băncilor"
- Citiţi "Monedele din zonă se prăbuşesc la minime istorice"
1. PESIMISM DUS LA EXTREME
(mesaj trimis de alecu în data de 18.02.2009, 08:52)
Aceasta stare de spirit extrem de negativa este alimentata zi de zi de analisti,brokeri,ziare,tv cu scopul de a ingrozi lumea.Se duce pana in panzele albe teoria drobului de sare de care Creanga a scris.Nimeni insa nu cauta sa faca ceva in sens pozitiv toti cei enumerati formand un cor de babe care deschid baierele raului.Exista o teorie a cospiratiei in aceasta munca de distrugere a oamenilor.Asa e normal ??Fiinta umana trebuie sa lupte nu sa se jeleasca zi de zi ca va fi mai rau.Numai Dumnezeu stie viitorul.Sa dea Domnul sa apara si oamenii entuziasti care vor sa faca ceva pozitiv care vin cu solutii si invioreaza tara.
1.1. razboi modern (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de pavel în data de 18.02.2009, 09:41)
perfect de acord cu cea ce spuneti,cu amendamentul ca toate acestea sunt strategii ale rechinilor lumii,la care cu buna stiinta sau din prostie,(urmarindu-si interesele),participa si analistii autohtoni care fac jocul mai marilor la care servesc...aceasta nu este criza ci razboi economic prin care rechinii ataca banci ,institutii financiare si economice si chiar state in esenta lor.d-zeu sa ne ajute sa nu fim infranti.
2. Guri imputite
(mesaj trimis de Ristea în data de 18.02.2009, 14:21)
Sa vedem ce mai zice Placa Puturoasa adica Bogdan Baltazar. El care a condus banca ani de zile si acum Ia salariu gras ca membru al CA. El care a privatizat pe nimic Banca. El care s-a imbogatit de la privatizarea bancii. El care cere guvernului sa garanteze creditele bancii. Un om al vorbelor fara noima. Un gaunos. Dar Mugur Isarescu Garantul universal ce va face?