ETA predă o parte din armament justiţiei franceze

D.I.
Internaţional / 25 aprilie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Organizaţia separatistă bască ETA - care urmează să-şi anunţe în curând dizolvarea - a livrat astăzi justiţiei franceze mai multe lăzi cu armament şi muniţie, a anunţat procurorul Republicii din Bayonne (Pyrenees-Atlantiques), relatează AFP.

"O informaţie anonimă mi-a indicat că o cantitate de arme aparţinând organizaţiei teroriste ETA a fost depusă într-un loc în sudul Bayonne", a declarat pentru AFP Samuel Vuelta Simon, confirmând o informaţie dezvăluită de cotidianul spaniol El Mundo.

Aceste arme au fost recuperate de poliţie şi sunt în curs de analizare, a adăugat procurorul, care a sesiat imediat Parchetul antiterorist de la Paris.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, poliţiştii au recuperat patru lăzi, lăsate "în aer liber, în plin oraş", care conţineau "aproximativ 20 de arme de mână, câteva sute de (piese de) muniţie de 9 milimetri şi 38 specială, un fitil detonator de 20 de metri" şi numeroase detonatoare electrice.

Poliţiştii au mai găsit aproximativ 200 de numere de înmatriculare false şi material care poate servi la furtul de maşini.

Toate au fost depus "depuse recent" în locul indicat procurorului printr-un "e-mail anonim", a precizat această sursă.

ETA, înfiinţată în 1959, a renunţat în octombrie 2011 la lupta armată, după 40 de ani de violenţe în numele independenţei Ţării Bascilor şi Navarei.

Într-o etapă majoră şi spectaculoasă către pace, ETA (Euskadi Ta Askatasuna - "Ţara Bască şi Libertate") a livrat pe 8 aprilie 2017 autorităţilor franceze o listă de opt ascunzători de armament în Pyrenees-Atlantiques, un gest abil mediatizat de "artizanii păcii" la faţa locului.

"ETA s-a angajat pe lângă atrizanii păcii să efectueze investigaţii cu scopul de a găsi armamentul rătăcit în cursul ultimilor ani şi care nu era în posesia sa la 8 aprilie 2017", a declarat unul dintre ei, Jean-Noël Etcheverry, alias "Txetx", contactat de AFP.

"Această procedură de restituire, care rămâne confidenţială, este în curs", a adăugat el, fără să ofere alte precizări.

Iniţiativa de la 8 aprilie 2017 a fost salutată de Paris, dar a fost catalogată drept insuficientă de către Spania, care a îndemnat organizaţia să se autodizolve fără condiţii.

Pe 20 aprilie, ETA le-a cerut pentru prima oară "iertare" victimelor sale, un preambul necesar acestei dizolvări unilaterale.

Mediatori internaţionali au anunţat organizarea pe 4 mai, în apropiere de Bayonne, a unei "conferinţe internaţionale" prezentate drept crucială în procesul de pace din Ţara Bascilor şi care ar urma să coincidă cu anunţarea oficială a dizolvării.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb