ETORO: Investitorii individuali, pesimişti în privinţa perspectivelor economiei globale

S.B.
Piaţa de Capital / 19 ianuarie 2022

Investitorii individuali, pesimişti în privinţa perspectivelor economiei globale

Investitorii individuali sunt pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele economiei globale, pe fondul semnalelor de încetinire a redresării în multe economii majore, conform unui sondaj al platformei sociale de investiţii eToro.

Cel mai recentă ediţie a sondajului Retail Investor Beat al eToro arată că doar 46% dintre investitori sunt optimişti cu privire la perspectivele economiei globale. Ultima dată când eToro a adresat această întrebare investitorilor, la sfârşitul lunii septembrie, 47% dintre aceştia s-au declarat încrezători, iar în iunie, 50%.

Inflaţia este considerată a fi cel mai mare risc extern de către 47% dintre investitori, faţă de doar 38% în iunie, în timp ce circa unul din patru (26%) consideră că un conflict internaţional reprezintă un risc extern major, în creştere faţă de 23% în iunie.

Cu toate acestea, majoritatea (56%) investitorilor individuali, la nivel global, nu îşi repoziţionează portofoliile ca urmare a acestui fapt, ceea ce sugerează că sunt mulţumiţi de strategiile lor în ciuda riscurilor.

Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale al eToro, a comentat: "Scăderea încrederii investitorilor individuali în economia globală vine pe fondul semnalelor că redresarea îşi pierde din avânt în SUA, China şi Marea Britanie, în condiţiile în care băncile centrale iau în considerare majorări ale ratelor dobânzilor pentru a combate inflaţia.

Vântul schimbării suflă în mod clar peste pieţele de investiţii, după cum o demonstrează îndepărtarea de activele mai riscante pe pieţele globale. Având în vedere inflaţia, starea economiilor naţionale şi conflictele internaţionale, toate acestea fiind preocupări în creştere pentru investitori, a fost întotdeauna probabil să existe o anumită ajustare.

Cu toate acestea, datele noastre sugerează că majoritatea investitorilor de individuali îşi menţin strategiile de investiţii pentru moment. Deşi există anumite riscuri pentru pieţe în anul care urmează şi am observat în ultimele zile o oarecare pivotare către acţiunile care beneficiază de creşterea ratelor dobânzilor, există puţine indicii că investitorii de individuali încep să se abată semnificativ de la strategiile lor.

Investitorii de retail respectă, de fapt, cele mai bune practici de investiţii - evită să vândă la primul semn de turbulenţă şi se asigură că au o strategie corectă care ia în considerare o abordare pe termen lung, nu câştiguri pe termen scurt."

Inflaţia rămâne cea mai mare preocupare şi pentru investitorii români în următoarele 3 luni - 53% (faţă de 51% în T3), urmată de starea economiei româneşti (45%) şi cea a economiei globale (40%). În ciuda intensificării retoricii politice ameninţătoare din regiune, teama de conflicte internaţionale a scăzut printre investitorii din România de la 25% în T3 la 22% în T4.

Alte aspecte care îi preocupă pe investitorii români au fost creşterea taxelor (24%), precum şi temerile că economia românească se va înrăutăţi în următoarele 12 luni. În timp ce 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranţa locului lor de muncă şi 77% sunt încrezători în ceea ce priveşte veniturile şi nivelul de trai, investitorii nu prevăd o evoluţie pozitivă a economiei româneşti, 74% dintre aceştia nefiind încrezători în această privinţă. Totodată, 70% dintre respondenţi cred că Banca Naţională a României va majora dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult şi 19% au cumpărat mai multe criptoactive, însă 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de această posibilă evoluţie.

În timp ce 85% dintre români sunt încrezători în investiţiile lor, 56% şi-au repoziţionat portofoliile pentru a le proteja de riscuri.

La nivel global, investitorii sunt, de asemenea, încrezători că încetinirea redresării economice nu le va afecta investiţiile, arată datele. Astfel, 80% dintre investitori au declarat pentru sondajul eToro că sunt încrezători în ceea ce priveşte performanţa portofoliilor lor.

Ben Laidler a adaugat: "Cel mai recent studiu al nostru Retail Investor Beat sugerează că investitorii sunt încrezători în investiţiile lor, în ciuda perspectivelor economice tulburi. În ultimii doi ani, investitorii de individuali au luat-o înainte în multe privinţe faţă de concurenţii lor instituţionali şi par să îşi aloce investiţiile cu chibzuinţă, fără să scape din vedere evoluţiile viitoare.

În cele din urmă, nimeni nu cunoaşte mai bine situaţia "de pe teren" decât un investitor obişnuit, care trebuie să meargă la supermarket pentru a cumpăra alimente sau să-şi alimenteze maşina cu combustibil. Aceeaşi logică se extinde şi în cazul încrederii continue în acţiunile de tehnologie precum Microsoft şi Apple. Produsele şi serviciile acestor companii sunt folosite de toată lumea, în fiecare zi, ceea ce le face să fie acţiuni "defensive în domeniul tehnologiei", despre care oamenii cred că vor continua să fie folosite chiar dacă economia globală se confruntă cu dificultăţi."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb