ETORO: Investitorii individuali rămân fideli acţiunilor tech, în ciuda volatilităţii recente


Piaţa de Capital / 6 aprilie 2022

Investitorii individuali rămân fideli acţiunilor tech, în ciuda volatilităţii recente

Investitorii individuali rămân fideli acţiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, în ciuda faptului că sectorul a fost printre cele mai afectate de volatilitatea pieţei din ultima vreme. Datele furnizate de eToro arată că nouă dintre cele 10 cele mai deţinute acţiuni de către utilizatorii săi la nivel global la sfârşitul primului trimestru erau acţiuni din domeniul tehnologiei.

Singura acţiune din top 10 care nu este o acţiune din domeniul tehnologiei este GameStop, retailerul de jocuri video ale cărui acţiuni au crescut cu peste 40% în ultima lună. Acţiunile sale au primit un nou imbold săptămâna trecută, după ce compania a anunţat o divizare a acţiunilor.

Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale de la eToro, spune: "Acţiunile din domeniul tehnologiei au fost printre cele mai afectate în 2022, Nasdaq fiind într-o perioadă de corecţie şi cu mai multe nume mari considerabil subevaluate. Există mai multe motive pentru această situaţie. Evident, unul dintre motive este războiul din Ucraina, care a afectat încrederea investitorilor în general. Dar poate mai relevant pentru sectorul tehnologic este faptul că marile economii - şi în special SUA - au început să crească ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii ani.

Inflaţia ridicată şi creşterea ratelor dobânzilor tind să lovească acţiunile din sectorul de tehnologie mai puternic decât alte sectoare, deoarece evaluările lor se bazează pe câştigurile viitoare şi nu pe cele prezente. Problema este că, într-un mediu de inflaţie ridicată/creştere a ratelor dobânzilor, acele câştiguri viitoare valorează mai puţin şi, teoretic vorbind, fac sectorul mai puţin atractiv."

Datele eToro arată că producătorii de vehicule electrice Tesla şi rivalul său chinez Nio sunt cele mai deţinute acţiuni de pe platformă atât la nivel global, cât şi în România, ceea ce indică faptul că investitorii văd potenţialul pe termen lung al domeniului. Numărul investitorilor care deţin acţiuni Tesla a crescut cu 12% (17% în România) între T4 2021 şi T1 2022, în timp ce a existat o creştere de 6% (10% în România) a numărului de investitori care deţin acţiuni Nio în această perioadă de timp.

Amazon (+13% faţă de T4 2021) şi Apple (+12% faţă de T4 2021) s-au menţinut pe locurile trei şi, respectiv, patru la nivel global, în ciuda faptului că preţul acţiunilor ambelor companii a scăzut cu aproximativ 2% de la începutul anului.

Meta Platforms, compania mamă a Facebook (+48% faţă de T4 2021) a urcat un loc şi a devenit a cincea cea mai deţinută acţiune de pe platforma eToro, în ciuda faptului că acţiunile sale au scăzut cu peste 33% în ultimele trei luni.

Alibaba (+9% faţă de T4 2021), Microsoft (+27% faţă de T4 2021), producătorul de cipuri NVIDIA (+27% fa faţă de T4 2021), Alphabet, compania mamă a Google (+13% faţă faţă de T4 2021) şi GameStop (-3% faţă de T4 2021) au completat top 10.

Compania UiPath, născută în România, a coborât de pe locul al doilea pe locul al treilea în rândul investitorilor români în T1 2022, în timp ce Apple şi-a păstrat poziţia a patra. Meta a devenit, de asemenea, a cincea cea mai deţinută acţiune de către români (+62% faţă de T4 2021), iar Microsoft a intrat în top 10, arătând apetitul acestora pentru tehnologie.

Laidler adaugă: "Majoritatea acţiunilor de tehnologie sunt ciclice prin natura lor, ceea ce înseamnă că pot să fie acum la modă printre investitori şi apoi aceştia să-şi piardă interesul. Este adevărat că, din punct de vedere istoric, companiile de tehnologie au fost incredibil de populare printre investitori în cea mai mare parte a ultimului deceniu.

Deşi sectorul s-a clătinat în ultima vreme, faptul că indicele NASDAQ, care are o pondere mare în sectorul tehnologic, a crescut cu peste 12% de la mijlocul lunii martie sugerează că recenta corecţie ar putea fi de scurtă durată.

Bineînţeles, este foarte dificil să fim siguri că aşa se va întâmpla, având în vedere contextul economic incert. Dacă situaţia din Rusia se agravează sau dacă băncile centrale măresc ratele dobânzilor mai repede decât se estimează, atunci acest lucru ar putea avea ramificaţii negative pentru toate acţiunile, inclusiv pentru cele din sectorul tehnologic.

Cu toate acestea, mulţi investitori ignoră în mod clar factorii macro pe termen scurt şi investesc în sectorul tech din cauza oportunităţilor pe termen lung."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb