EUGEN RĂDULESCU, BNR: " Nu cred că dobânzile vor mai creşte semnificativ, dacă vor mai creşte"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 ianuarie 2023

" Nu cred că dobânzile vor mai creşte semnificativ, dacă vor mai creşte"

"Rata creditelor neperformante pentru Prima Casă este foarte aproape de zero"

Dobânzile la lei sunt probabil în zona maximului, astfel încât nu vor mai creşte semnificativ de aici înainte, dacă vor mai creşte, a spus ieri Eugen Radulescu, director în cadrul Direcţiei de stabilitate Wnanciară, în Banca Naţională a României (BNR), cu ocazia conferinţei de prezentare a "Raportului asupra stabilităţii financiare - decembrie 2022".

Excepţia sunt creditele de la IRCC, despre care se ştie exact când cresc, deoarece implică un decalaj de şase luni (n.r. faţă de Robor), mai crede oficialul BNR.

Legat de ceea ce ar trebui să facă cei care se gândesc să ia un credit pentru a-şi cumpăra o casă în această perioadă, Eugen Radulescu îndeamnă la prudenţă.

Domnia sa a spus: "Situaţia este complicată. Avem o rată a inflaţiei destul de ridicată, nu este cea mai ridicată din Europa dar rămâne cu două cifre. Probabil că anul acesta nu vom reuşi să scădem sub, decât spre sfârşitul anului. Cred că în acest moment oamenii trebuie să fie foarte prudenţi în deciziile investiţionale pe care le iau. Să nu credem că o casă este un lucru pe care poţi să-l faci astăzi, pentru că ai venituri mai mari. O casă este un lucru greu (...)".

Reprezentantul BNR a subliniat că, în momentul de faţă, există analişti care îi îndeamnă pe oameni să îşi privească foarte atent bilanţul veniturilor proprii, în sensul ca rata de credit să nu depăşească vreodată jumătate din veniturile pe care le au. "Pentru că dacă ajung să plătească mai mult de jumătate din venituri pentru credit, există riscul să nu facă faţă plăţilor până la sfârşitul perioadei. Într-o perioadă atât de tulbure cum este cea prin care trecem în momentul de faţă, i-aş îndemna la multă prudenţă pe cei care vor să se împrumute. Iar cei care cred că nu pot să facă faţă plăţilor, să negocieze cu băncile pentu o reeşaloare a creditului. Dar cu atenţie pentru că o asemenea soluţie nu este bună neapărat pe termen lung. Ea este bună pe termen scurt. Pe termen lung poţi să ajungi în situaţia să plăteşti mai multă dobândă şi mai puţin credit, ceea ce nu este de dorit", a spus Eugen Rădulescu.

Domnia sa a adăugat: "Cum spuneam, unii analişti îi sfătuiesc pe cei care nu au resursele financiare suficiente să analizeze dacă nu cumva a locui cu chirie o vreme este mai bine decât a se înhăma la un credit pe 30 de ani, pentru că un astfel de credit nu este ceva de glumă".

Despre programul Prima Casă, Eugen Rădulescu a subliniat că rata creditelor neperformante este aproape de zero.

"Până în prezent, datele pe care le avem pentru un mare număr de ani de când avem programul Prima Casă, arată că beneficiarii de credite au fost mult mai prudenţi şi au plătit datoriile pentru că oamenii chiar stau în prima casă. În timp ce oamenii care îşi iau a doua casă, care îşi iau credite pentru o casă de vacanţă, sunt mai puţin prudenţi. Deşi există un anumit risc, el nu s-a materializat până în momentul de faţă în niciun fel, în sensul că rata de credite neperformante pentru Prima Casă este foarte aproape de zero. Şi a fost tot timpul aşa, în primul rând pentru că omul are nevoie de un acoperiş deasupra capului şi este foarte prudent cu asta. Prima Casă a fost unul dintre cazurile win-win. A câştigat economia, industria constructoare de locuinţe, a câştigat şi bugetul până acum", a spus Eugen Rădulescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. problema este ca dobanzile vorm ramane ca medie tot sus ceva timp; chiar daca vor arata cv impulsuri de corectie.

    Plus ca am invatat ca ciclitatea dobanzilor bancare centrale: creeaza simultan un BARAJ ARTIFICIAL FINANCIAR pe partea de CERERE (O ACUMULEAZA IN SHADOW) si de OFERTA (O SUGRUMA / O LASA SA CURGA INCET OFERIND POSIBILITATEA SA SE ACUMULEZE PENTRU A SE INTERSECTA CU CEREREA); cand dobanzile se vor prabusii cererea si oferta se vor intersecta; la doua valuri de dobanzi banci centrale scutora cum trebuie TOT COVORUL FINANCIAR atat de partea ofertei cat si de partea cererei. 

    Pana cand rolurile au fost inversate si toata lumea "liniste si pace intre dobitoace". 

    PS: intrebarea este ce face AUR in LEI?! 

    s c cret 

    Nici nu va mai permiteti sa ridicati dobanzile, bagati economia in colaps.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb