EUGEN TEODOROVICI: "Astăzi, încheiem discuţiile cu ministerele pe rectificare"

T.V.
Politică / 10 iulie 2019

Eugen Teodorovici şi Viorica Dăncilă (Sursa foto: Twitter)

Eugen Teodorovici şi Viorica Dăncilă (Sursa foto: Twitter)

Actualizare Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, astăzi, că nu sunt prevăzuţi bani în bugetul de anul acesta pentru referendumul de modificare a Constituţiei.

Întrebat, la finalul unei dezbateri, cum comentează declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia ar fi bine ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie organizat odată cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Teodorovici a răspuns: "Dacă domnul preşedinte va identifica şi banii necesari, foarte bine. (...) Nu se spune când. Oamenii au votat, foarte bine, facem acest lucru, dar când anume nu se spune. Şi, dacă se doreşte în acest an, trebuie să spună cine decide lucrul ăsta şi de unde se iau banii pentru referendum. Pentru că banii nu sunt prevăzuţi pentru al doilea referendum în bugetul de anul acesta. Poate să fie anul viitor, de ce nu?", notează Agerpres.

În opinia sa, dacă se decide organizarea unui referendum, ceea ce este normal, trebuie să se facă într-o altă perioadă decât aceea în care se desfăşoară un anumit tip de alegeri, fie că sunt locale sau prezidenţiale sau de altă natură. "Trebuie să fim corecţi faţă de noi şi să acţionăm în consecinţă", a adăugat Teodorovici.

----

Actualizare Planul de finanţare de pe pieţele externe s-a depăşit, în sensul că a fost deja luată finanţare şi pentru anul viitor, iar banii se folosesc pentru a finanţa partea de deficit în ansamblul său, a declarat, astăzi, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

Acesta a fost întrebat la ce vor fi folosite cele 5 miliarde de euro atrase de pe pieţele externe, o sumă mai mare faţă de cea programată, de 4,2 miliarde euro.

"Mă întristează când văd presa economică punând astfel de titluri: s-a depăşit planul. De ce nu se spune invers: depăşindu-se planul, abordarea este una logică, Ministerul de Finanţe revine în sfârşit la o abordare logică, în sensul că îşi ia în timpuri mai bune finanţare chiar şi pentru următoarea perioadă şi nu se împrumută atunci când arde, pentru că asta creşte costul de finanţare. Planul s-a depăşit într-adevăr în sensul că am luat deja şi pentru anul viitor, deci prefinanţăm practic ceea ce avem anul viitor de finanţat. Adică este o abordare corectă pe care un stat normal o are", a explicat Teodorovici, potrivit Agerpres.

El a explicat că banii se folosesc pentru a finanţa partea de deficit şi pentru a onora obligaţiile de plată scadente din împrumuturile luate în trecut.

"Pentru a finanţa partea de deficit în ansamblul său (se folosesc n.r). Ministerul Finanţelor alocă ministerului de linie să spunem finanţările de care acestea au nevoie. Nu facem noi alocare în zona de pensii, pentru salarii sau pentru investiţii. Noi alocăm ministerelor care au de asumat nişte cheltuieli în timpul anului, acea finanţare necesară. Ştiţi foarte bine că multe finanţări se iau pentru a respecta nişte scadenţe pentru anumite sume care vin din trecut. (...) Unul dintre motivele principale pentru care ne împrumutăm este şi pentru a onora obligaţiile de plată pentru împrumuturile luate de anii trecuţi. Se rostogoleşte datoria publică. E o practică mondială", a spus ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, Teodorovici a subliniat că deficitul de cont curent este un subiect care trebuie să ne preocupe pentru a vedea exact pe fiecare zonă din structura acestui deficit cum putem acţiona astfel încât să fie inversat acest trend.

"Vrem să ţinem oamenii în România, forţa de muncă. Am spus de ani de zile, este nevoie de salarizare adecvată, care să determine cât de cât românii să rămână să cotizeze în România, şi atunci faci acest lucru, iei o măsură, iei o lege, fie salarizarea, fie legea pensiilor, multe astfel de chestiuni legate de zona socială, care costă. Acestea sunt coroborate cu partea de investiţii, asupra cărora am spus că nu o să avem niciun fel de abordare de limitare şi am declarat foarte clar ca ministru de Finanţe că vom deconta toate facturile legate de investiţii care vin până la sfârşit de an spre diferite ministere, de la caz la caz. Atunci, cele două combinate normal că îţi dau un deficit. Şi atunci trebuie să îţi asumi, pentru că eşti un Guvern politic, o astfel de abordare. Intensifici măsurile pe zona socială, ceea ce noi am făcut, creşti nivelul de investiţii, ceea sper să se facă din ce în ce mai agresiv în sensul bun şi atunci ai acest deficit", a spus şeful de la Finanţe.

Conform prospectului de emisiuni publicate pe site-ul MFP, pentru acest an ministerul are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe, prin emiterea de eurooblogaţiuni în volum de 4,25 miliarde euro (echivalent).

"Prin împrumuturile externe, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere reducerea riscului de refinanţare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiţii avantajoase de cost şi pentru diversificarea bazei investiţionale, precum şi consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziţia Trezoreriei Statului", se menţionează în prospect.

Anul trecut, România a "ieşit" pe piaţa internaţională de capital de trei ori, reuşind să atragă împrumuturi de 3,75 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari.

Costurile de finanţare au crescut uşor pe parcursul lui 2018, de la 2,5% pentru euro-obligaţiuni emise la început de februarie pe 12 ani, la 2,875% pentru euroobligaţiuni pe 10 ani lansate în toamnă. Pentru obligaţiunile în euro cu maturităţi mai mari, de peste 20 de ani, dobânzile au urcat de la 3,375% în februarie la 4,125% în octombrie.

----

Actualizare Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, preşedinte executiv al PSD, a declarat, astăzi, că este nevoie de un pact politic privind Sănătatea.

"În România, din păcate, orice are şi o cheie politică. Orice faci eşti acuzat că îţi faci campanie, asta e o chestiune care nouă ne face foarte mult rău. Noi politizăm orice. Sunt dispus să fac rost de finanţare pentru ca cele trei - cinci patologii cu rata cea mai mare de mortalitate, cu cele mai mari costuri generate în economia noastră, să ştim ce trebuie făcut pentru ca acest tip de patologie să nu mai fie o problemă pentru noi ca ţară. Dacă vii cu o idee bună, culmea vin şi te acuză tocmai cei care ar trebui să susţină aceste idei din partea politică, să zic Opoziţie. Poate ar fi indicat ca toţi factorii politici decidenţi să stea la aceeaşi masă, discutăm exact despre aceste lucruri, le punem pe hârtie cu calitatea obligatorie de a fi parcurse şi atunci indiferent de cine guvernează le aplică, fără ca cealaltă parte să primească huiduieli sau tot felul de mesaje astfel încât să nu se facă. Din păcate, asta e lumea politică, e meschină. E nevoie de un pact pe sănătate", a afirmat, într-o dezbatere, ministrul de Finanţe, notează Agerpres.

În opinia lui Teodorovici, lipseşte calitatea umană în toate domeniile, chiar şi în sănătate.

"Ce ne lipseşte? Poate ne supărăm dacă spunem aşa, direct, cred că totuşi calitatea umană sau nivelul acesteia lipseşte foarte mult în toate domeniile şi, desigur, şi în sănătate. Nu vreau să văd medici care îşi dau diplome. Pentru medici diploma în sine este pacientul a cărui problemă este rezolvată de medic. (...) Cred că, dacă facem un sondaj în rândul populaţiei, cam aproape de 100% va spune de această problemă a calităţii umane. Oricât de defect ar fi sistemul, din toate punctele de vedere, infrastructură, medicaţie, orice, când vezi totuşi un altfel de comportament cred că e un lucru de la care se pleacă. (...) Diferenţa enormă de la o cheltuire eficientă a banului public în sensul îndreptării spre pacient, ca şi calitate a serviciilor, şi până la cum se cheltuie astăzi, diferenţa este una foarte mare. Sunt lucruri care ţin de latura umană. De aceea spun: calitatea umană a celor care sunt în acest sector, de la zona publică, adică minister, case de sănătate, spitale şi până la medicul de familie. Asta e situaţia din păcate. (...) Poţi să fii un medic foarte bun, dar fără acest nivel al calităţii umane mai sus decât media nu cred că poţi să faci ceea ce omul aşteaptă de la tine", a susţinut demnitarul.

Eugen Teodorovici a subliniat că este "logic" să se investească pentru a preveni decât să se cheltuie apoi mai mulţi bani. "Dacă gândeşti economic, e logic să investeşti să previi, decât să stai să cheltui apoi sute de milioane de euro, poate chiar sume şi mai mari, în zona de sănătate", a arătat ministrul de Finanţe.

-----

Discuţiile cu ministerele privind rectificarea bugetară vor fi încheiate astăzi, iar mâine îi vor fi prezentate premierului Viorica Dăncilă primele rezultate, urmând ca pe 31 iulie să fie prezentată în Guvern propunerea de rectificare, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

" Azi, la Finanţe, încheiem discuţiile cu ministerele. Joi o să fie o discuţie cu doamna prim ministru pentru a prezenta care sunt primele rezultate şi pe 31 iulie o să avem în Guvern propunerea de rectificare bugetară. Dar, ca principiu, este clar, aşa cum am spus, tot ce înseamnă obligaţii legate de veniturile românilor, salarii şi pensii, vor fi asigurate. Tot ce înseamnă factura legată de investiţii, la fel, iar diferenţa se va reloca între ministere în funcţie de aceste două priorităţi. Tot s-a vorbit de scăderi de cheltuieli. Este abordarea corectă, abordarea de bun simţ pe care trebuie să o aibă orice demnitar, mai ales ministrul de Finanţe, să ceară ca banul public să fie cheltuit în mod justificat şi pe acţiuni care aduc creştere în economie, nu pe activităţi care nu se justifică", a explicat Teodorovici, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă are în vedere o majorare a ţintei de deficit, ministrul Finanţelor a răspuns că nu s-a luat acest subiect în discuţie şi se rămâne pe deficitul asumat, de 2,76%.

"Nu, n-am luat încă acest subiect în discuţie. Vreau să văd întâi discuţiile pe care colegii le-au avut bilateral cu fiecare minister în parte şi ce rezultă din această situaţie şi până pe 31 iulie vom lua decizia.(...) Rămânem pe deficitul asumat, de 2,76%", a spus Eugen Teodorovici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb