Eugen Teodorovici: "Avem nevoie de reacţii imediate contra fraudei şi corupţiei"

Alexandra Oancă
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 4 iunie 2014

Eugen Teodorovici: "Nu trebuie să utilizăm banii europeni doar de dragul de a face absorbţie. Fenomenul corupţiei împiedică dezvoltarea economică, sacrifică investiţiile pe termen lung pentru obţinerea de rezultate imediate, împiedică companiile competitive să fie recompensate, creşte în mod artificial costurile bunurilor şi serviciilor".

Eugen Teodorovici: "Nu trebuie să utilizăm banii europeni doar de dragul de a face absorbţie. Fenomenul corupţiei împiedică dezvoltarea economică, sacrifică investiţiile pe termen lung pentru obţinerea de rezultate imediate, împiedică companiile competitive să fie recompensate, creşte în mod artificial costurile bunurilor şi serviciilor".

Achiziţiile publice - cea mai mare provocare în lupta antifraudă şi anticorupţie din ţara noastră

În lupta împotriva fraudei şi corupţiei sunt necesare reacţii imediate şi prompte, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. Domnia sa a precizat: "Încă de la înfiinţarea sa, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a avut şi are ca abordare principală toleranţă zero faţă de fraude şi de oricare abatere de la bunele practici europene, de la cadrul legislativ sau de la regulamentele europene şi a dezvoltat o viziune pragmatică în sensul adoptării unor măsuri administrative, instituţionale şi legislative pentru a preveni şi a combate fraudele".

Eugen Teodorovici a mai reamintit că lupta împotriva fraudei este un obiectiv cheie şi în perioada de programare 2014-2020 şi că este nevoie de un efort comun din partea tuturor factorilor relevanţi pentru a implementa corect şi cu succes programele operaţionale în următoarea perioadă de programare, având la bază un sistem de management şi control cât mai riguros. "Nu trebuie să utilizăm banii europeni doar de dragul de a face absorbţie. Fenomenul corupţiei împiedică dezvoltarea economică, sacrifică investiţiile pe termen lung pentru obţinerea de rezultate imediate, împiedică companiile competitive să fie recompensate, creşte în mod artificial costurile bunurilor şi serviciilor", a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene. Acesta a reiterat că alocarea de fonduri din partea Uniunii Europene reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltarea economică a României şi un element de bază pentru sustenabilitatea bugetară.

"Pe de altă parte, să nu uităm că fiecare proiect atins de flagelul corupţiei este un proiect care nu îşi poate atinge obiectivele. România nu îşi permite să piardă oportunitatea de a se moderniza din cauza implementării eronate a acestor fonduri şi de aceea prima prioritate strategică din agenda mea este identificarea continuă şi implementarea rapidă a măsurilor necesare pentru prevenirea fraudelor", a încheiat Teodorovici.

În perioada 2014-2020, UE va investi 325 miliarde de euro în regiunile din Europa prin intermediul fondurilor structurale şi de investiţii europene, cu scopul de a promova creşterea economică, crearea de locuri de muncă, competitivitatea şi reducerea decalajelor de dezvoltare.

Walter Deffaa, Comisia Europeană: "Lupta antifraudă şi anticorupţie trebuie susţinută de societatea civilă şi de o cultură a transparenţei"

Asigurarea cadrului legislativ şi a instrumentelor de control pentru combaterea corupţiei şi fraudei cu fonduri europene sunt elemente importante, care trebuie susţinute de o societate civilă atentă şi o cultură a transparenţei, a declarat ieri Walter Deffaa, director general al Direcţiei Generale pentru Politică Regională şi Urbană din Comisia Europeană, la un seminar dedicat măsurilor de combatere a fraudei şi corupţiei.

Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, a specificat, de asemenea, că prevenirea este mai importantă decât controlul în cazul fraudei şi corupţiei în acest domeniu, cu condiţia ca toţi actorii implicaţi, la nivel naţional şi european, să aibă aceeaşi înţelegere asupra ceea ce înseamnă corupţie şi fraudă.

Principalele direcţii care trebuie îmbunătăţite sunt detectarea fraudei, sistemul achiziţiilor publice şi cooperarea între autorităţi, a subliniat, la rândul său Michel Servoz, director general al Direcţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune în cadrul CE. În opinia domniei sale, paşi importanţi în aceste sens au fost realizaţi prin posibilitatea detectării fraudelor pe parcursul procesului de accesare şi implementare a proiectelor cu fonduri europene, nu doar în urma declanşării unor urmăriri penale. Reprezentantul european a mai subliniat că reforma achiziţiilor publice adoptată la nivel european trebuie implementată cât mai repede la nivelul statelor membre. "Această reformă vizează chiar problemele cu care se confruntă România în achiziţiile publice, respectiv conflictele de interese, contractele publice mari şi achiziţiile electronice" a mai spus domnia sa, adăugând că reforma adiministrativ-politcă a României este esenţială pentru îmbunătăţirea capacităţii de absorbţie fondurilor UE.

Andrei Chendi, directorul Departamentului pentru Luptă anti-fraudă (DLAF) din ţara noastră, consideră că principalele măsuri de combatere a corupţiei şi fraudei sunt existenţa unor structurii de control puternice la nivelul autorităţilor de management, DLAF sau DNA, un cadru legal solid şi o cooperare interinstituţională reală şi eficientă. "O absorbţie sănătoasă a fondurilor europene trebuie să contribuie la reducerea dezechilibrelor şi decalajelor pe plan intern, dar şi între România şi alte state, precum şi să aibă efecte colective asupra societăţii", a spus domnia sa.

La rândul său, Giovanni Kessler, director general al Oficiului European de Luptă Antifraudă din cadrul CE, a susţinut că eliminarea a trei false contradicţii la nivelul felului cum abordăm absorbţia fondurilor UE este esenţială în lupta împotriva fraudei şi corupţiei. Cele trei dihotomii menţionate sunt managementul absorbţiei fondurilor europene versus controlul acestora, fonduri europene versus fonduri naţionale şi autorităţi publice versus societatea civilă. Potrivit domniei sale, funcţia de management şi cea de control trebuie să se completeze reciproc, precum şi activitatea societăţii civile cu cea a autorităţilor publice.

În ceea ce priveşte diferenţierea între fonduri naţionale şi fonduri europene, Giovanni Kessler a precizat: "Trebuie să privim fondurile europene ca fonduri naţionale, aceste reprezintă banii tuturor cetăţenilor europeni. Din cauza percepţiei că fondurile UE sunt ceva diferit şi a grijii că acestea vor trebui returnate în cazul unor nereguli, investigaţiile antifraudă nu sunt atât de riguroase precum cele privind fondurile naţionale".

Victor Ponta este de acord cu recomandările CE privind acţiunile contra corupţiei

Guvernul este total de acord cu faptul că acţiunile împotriva corupţiei trebuie continuate, fapt evidenţiat de CE, a afirmat premierul Victor Ponta, ieri, într-o declaraţie de presă. Executivul Uniunii Europene a publicat, luni, recomandări privind Programul naţional de reformă al României pentru 2014, care includ un aviz al Consiliului privind Programul de convergenţă al României pentru 2014. Comisia Europeană (CE) a avertizat că rezistenţa puternică la măsurile de combatere a corupţiei, frauda fiscală, scăderea veniturilor gospodăriilor, creşterea inegalităţilor în materie de venituri şi capacitatea redusă a administraţiei publice de a elabora politici rămân provocări majore pentru. Comisia Europeană a formulat opt recomandări pentru ţara noastră, care să fie puse în practică în perioada 2014-2015, printre care şi accelerarea absorbţiei fondurilor UE, consolidarea sistemele de gestiune şi de control, îmbunătăţirea capacităţii de planificare strategică, inclusiv a elementului bugetar multianual şi remedierea deficienţele persistente din sectorul achiziţiilor publice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cum naiba mai au curaj unii sa scoata perle in timp ce DNA nu mai pridideste cu arestarile . Vezi cazul APIA , unde furturile sunt generalizate . De ce nu s-a ales o entitate privata sa imparta banii pentru agricultori ? N-ar fi riscat nimeni sa piarda o afacere asa serioasa pentru furtisaguri tip romanesti . Dar , deh , de unde sa mai mulga unii pentru vile si conturi grase ? . Oricum , DNA rareste amatorii si daca o tine asa , in cativa ani nu vor mai fi amatori pentru politica de ciordeala . Doamne ajuta !

    Nu e de ici de colo sa seduci o asemenea Splendoare Blonda , si maritata si cu 2 copii ...

    Ramane intre noi ;), zau asa , cum ai reusit ? 

    Alexandra ai scrisun articol lung cu spusele lui Teodorovici nedigerabile de catre oricine care are putin habar de economie.Sa fiu sincer nu am avut rabdare sa-l citesc.

    Era mai bine sa-i fi cerut ca plansetul pe care ti l-a spus sa-l  

    puna zilnic in conclavul lor PSD-ist

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb