EUGEN TEODOROVICI: Diferenţa rezultată în urma noului indice de referinţă calculat pe baza tranzacţiilor interbancare e sub ROBOR

V.D.
Bănci-Asigurări / 3 aprilie 2019

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Diferenţa între ce rezultă în urma noului indice de referinţă calculat pe baza tranzacţiilor interbancare este sub ceea ce este astăzi ROBOR, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Diferenţa între ce rezultă în urma acestui nou indice de referinţă, calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, este sub ceea ce este astăzi ROBOR. Avem astăzi cred că 2,60, ROBOR la cotaţii este undeva la peste 3,2, deci este clar o scădere. Este o aplicare a acestei noi formule pentru noile credite, poate fi o aplicare pentru creditele în derulare şi atunci, pe baza acelei cereri de refinanţare, cerută de procedura bancară, pentru că nu poţi interveni - cel puţin aşa avem transmis în mod oficial de la structurile care avizează astfel de proiecte - deci pe baza unei cereri de refinanţare banca respectivă suntem convinşi că va dori să refinanţeze în baza noii formule de calcul. În caz contrar, alte bănci vor fi interesate şi atunci cota de piaţă a acelei bănci care ar refuza refinanţarea va scădea. Va fi o competiţie între bănci pentru că ăsta a fost scopul ordonanţei - să stimulăm băncile să finanţeze economia reală, în caz contrar taxa aceea li se va aplica", a precizat Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Precizarea sa a venit în contextul în care a fost întrebat despre faptul că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat o serie de observaţii pe marginea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea OUG 114, între altele şi pe tema dobânzilor medii care sunt calculate în funcţie de tranzacţiile zilnice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asta pana va fi lipsa de lichiditate in sistem si atunci sa vezi ce fericire va fi referinta la tranzactii.

    Sau atunci hotii vor da vina pe BNR?

    Oricum diferenta e mica si nu o acoperi din costurile de refinantare si umblatul pe la banci. 

    Se bucura ministrul de parca a descoperit America, e normal ca tranzacțiile sa se facă la un preț mediu intre cerere și oferta. Totuși cum e aia cu concurenta între bănci ( sau și pe asta a descoperit-o tot el), pana acum, nu era? Numai ca acum creditele de nevoi personale, se dau pe 5 ani, nu pe 30, analiza se va face pe noile criterii cu 40% din venituri, rezultând ca oamenii nu se vor încadra, rămânând captivi, în continuare, dar o sa poată spune, vedeți, noi am făcut, ca la majorarea salariilor, da, s-au majorat, dar la unii au scăzut, oricât de putini ar fi, sau sunt la minim pe economie......

    Pai Geniul Carpatilor originar din campiile Olteniei zicea ca scad ratele la jumatate :) Sa inteleg ca in MF nu se studiaza si aplica opera de inestimabila valoare a celui mai de seama fiu al partidului ? Pai nu era el acolo, langa Orlando , in prag de Craciun anuntand ordonanta solemn ? :)Nu va respectati valorile , mai pesedeilor :) Rusinica :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb