EUGEN TEODOROVICI: "Încadrarea în ţinta de deficit de 3% nu e o problemă dacă Executivul poate explica o depăşire controlată"

STELIAN BĂDESCU
Macroeconomie / 30 noiembrie 2017

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Încadrarea în ţinta de deficit de 3% din produsul intern brut (PIB) şi chiar depăşirea acesteia nu reprezintă o problemă dacă Executivul poate să explice Comisiei Europene depăşirea controlată a deficitului, a declarat, ieri, Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, după o şedinţă în care s-au discutat amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea legislaţiei fiscale, potrivit Agerpres.

Întrebat de jurnalişti despre bugetul pe 2018, Eugen Teodorovici a spus: "Se poate şi să ştiţi că nu este principala problemă (încadrarea în ţinta de deficit de 3%, n.r.). Eu am mai spus-o şi când eram ministru de Finanţe. Şi atunci toată lumea spunea că nu se poate trece peste acel 1%. Acum vedeţi că toată lumea vorbeşte de 3%. Nu este vorba să treci chiar şi peste 3% şi vă dau un exemplu. Am trimis astăzi (ierii, n.r.) o solicitare către ministrul de Finanţe să ne spună la Comisia de Buget Finanţe care este numărul total al hotărârilor instanţelor de judecată şi titlurilor executorii, de care Ministerul Finanţelor trebuie să ştie, în toată administraţia, deci pe toţi ordonatorii de credite, numărul şi cuantumul lor. Pentru că acelea sunt sume pe care eu, stat, trebuie să le plătesc şi faptul că tu, ca stat, vii şi împarţi în mulţi ani de zile obligaţia ta faţă de nişte oameni care au fost nedreptăţiţi de către stat în diverse forme... Tu trebuie să faci un calcul şi dacă anul viitor spui: uitaţi, am 1% depăşirea deficitului bugetar peste cei 3% deja conveniţi pentru că vreau să plătesc oamenilor ce li se cuvine, tu trebuie să o faci. Mergi frumos la Comisie (Comisia Europeană, n.r.), le explici că într-un an faci această depăşire controlată a deficitului pentru a plăti nişte drepturi care sunt corecte şi instanţa a spus că sunt obligatorii".

Un alt exemplu oferit de Teodorovici a fost cel al investiţiilor, fostul ministru precizând că se poate avea o discuţie cu Comisia Europeană pe o listă cu cheltuielile pentru investiţii.

"Discuţia aceasta despre 3%, sub sau deasupra, este o chestiune pe care o poartă cei care nu înţeleg spiritul, nu neapărat litera obligaţiei Tratatului semnat la Maastricht", a afirmat Eugen Teodorovici.

De asemenea, domnia sa a spus că trebuie făcută o analiză a prognozelor organismelor internaţionale cu privire la încadrarea în ţinta de deficit şi văzut dacă este sau nu un semnal de alarmă de care trebuie să se ţină cont.

Eugen Teodorovici a precizat: "Avem split TVA, avem Legea prevenirii, avem Ordonanţa 79. Nu ştiu cum arată bugetul. O să vedem ce este în buget. Deci nu sunt lucruri făcute foarte clar şi foarte bine fără să fie nevoie de intervenţie în Parlament. Acesta arată că sunt nişte sincope".

Deficitul bugetului general consolidat a coborât la 6,6 miliarde de lei (0,79% din produsul intern brut) după primele zece luni ale acestui an, de la 6,8 miliarde de lei (0,81% din PIB) în primele nouă luni, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Faţă de primele zece luni din 2016 deficitul bugetului general consolidat a crescut de cinci ori, de la 1,3 miliarde de lei (0,17% din PIB) în perioada ianuarie - octombrie 2016 la 6,6 miliarde de lei.

Pentru întregul an, ţinta de deficit bugetar este de 2,96% din PIB.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate de Comisia Europeană, deficitul public urmează să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult până la 3,9% din PIB şi să ajungă la 4,1% în 2019.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a trimis un comunicat potrivit căruia România nu a luat măsuri eficiente în urma recomandării Consiliului din luna iunie şi, în consecinţă, propune Consiliului European să adopte o versiune revizuită a recomandării adresate ţării pentru a-şi corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

În data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat României o recomandare potrivit căreia ritmul nominal de creştere a cheltuielilor guvernamentale primare să nu depăşească 3,3% în 2017, corespunzător unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB, în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP - Significant Deviation Procedure).

Acum, Executivul comunitar arată că ţara noastră urmează o politică fiscală prociclică pe fondul unei creşteri economice puternice. De aceea, în absenţa unor măsuri eficace din partea ţării, "Comisia propune o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puţin 0,8% din PIB în 2018".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb