EUGEN TEODOROVICI: "Nimeni nu va suferi, în ceea ce priveşte serviciile medicale"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 18 septembrie 2018

"Nimeni nu va suferi, în ceea ce priveşte serviciile medicale"

Nicio persoană nu va beneficia de servicii medicale mai puţine sau de o calitate mai redusă decât în prezent a precizat, ieri, Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, într-o conferinţă de presă, în contextul în care, zilele trecute, domnia sa a declarat că există nevoia de a avea mai multe variante de servicii medicale plătite de stat în funcţie de asigurările plătite de contribuabili.

"Nimeni nu va fi văduvit de vreun serviciu medical pe care--l primeşte astăzi. Se pleacă de la ceea ce este în prezent (...). Este o discuţie care se va purta cu doamna ministru al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea. Este important ca românii să primească din partea Guvernului cea mai bună opţiune, cea mai bună abordare şi mai multe alternative", a spus ieri ministrul finanţelor.

Eugen Teodorovici a precizat: "Domeniul sănătăţii este o zonă în care trebuie să stăm la aceeaşi masă: ministrul de finanţe, al sănătăţii, preşedintele Casei de Sănătate şi, poate, alţi factori implicaţi în această zonă - manageri de spitale, cei din asigurările medicale, pentru că sunt foarte multe speţe care trebuie să fie clarificate, fie că vorbim de legislaţie, de modul în care se cheltuie banii la nivelul Casei de Sănătate, de modul în care programele naţionale de sănătate sunt finanţate".

Ministrul finanţelor a precizat că sunt foarte multe fonduri în această zonă: "Undeva la 7 - 8 miliarde euro pe an, pentru zona de Casă de sănătate şi, totuşi, lucrurile care se fac cu aceşti bani parcă nu sunt tocmai cele care ar trebui sau nu suficiente".

Conform ministrului finanţelor, sunt analize care trebuie făcute cu ocazia noului buget pe 2019.

"Este şi cazul Sănătăţii şi a altor sectoare, că vorbim de transporturi, de ministere mari cu multe companii în subordine (...). Sunt foarte multe resurse financiare publice care se duc în anumite zone în mod nejustificat, pe diferite activităţi. Atunci banii, pentru a fi mai bine direcţionaţi şi cheltuiţi pentru nevoile românilor, trebuie purtată o astfel de discuţie", a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul finanţelor a adăugat: "Dădeam exemplu săptămâna trecută la şedinţa de Guvern. Am avut o discuţie foarte aprinsă vizavi de faptul că odată ce am stabilit cu doamna minis-tru Pintea pentru programul naţional de diabet nişte lucruri care să fie făcute până la final de an, sau în orice caz foarte repede, cineva din Ministerul Sănătăţii sau de la Casa de Sănătate şi-a permis să reducă din ceea ce noi am permis a fi făcut pentru cei bolnavi de diabet".

Eugen Teodorovici a precizat că în ţara noastră sunt 823.000 de oameni înregistraţi cu diabet, din care 3.500 de copii cu diabet tip I.

"Am spus foarte clar. Trebuie să stimulăm mecanismul, să avem 0 - 26 de ani (n.r. segmentul de vârstă), zona în care statul vine şi decontează cheltuielile necesare. Peste 26 de ani să avem un sistem de coplată pe această zonă (...). Chiar sunt curios să văd până la finalul lunii septembrie, pentru că aşa am pus în Hotărârea de Guvern respectivă, cu diabetul de tip I, ca toate actele normative secundare, la nivelul Casei să fie până la final de septembrie aprobate".

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a emis ieri un comunicat de presă în care solicită demisia ministrului de finanţe pentru declaraţiile controversate din ultima vreme.

Referitor la coplata serviciilor medicale, în comunicatul Cartel Alfa, se spune: "Domnul Orlando Teodorovici propune pachete de servicii de sănătate diferenţiate, în funcţie de suma plătită de contribuabil, probabil neînţelegând ce înseamnă dimensiunea socială a statului (proclamată în Constituţie) şi principiile universalităţii, echităţii şi solidarităţii pe baza cărora este construit sistemul de sănătate publică. Încercarea de a-şi nuanţa declaraţiile nu schimbă cu nimic esenţa lor. Preocuparea pentru tratamentul diferenţiat în funcţie de puterea financiară a cetăţenilor, este mult mai sus pe agenda domnului ministru decât, spre exemplu, preocuparea pentru lărgirea bazei de contribuabili şi asigurarea sustenabilităţii sis-temului sau preocuparea pentru combaterea evaziunii fiscale deosebit de mari".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. " Ministrul finanţelor a precizat că sunt foarte multe fonduri în această zonă..." . De ce nimeni nu vrea sa vorbeasca despre cresterea exploziva a cheltuielilor cu salariile in sistemul de sanatate si nici sa analizeze in ce masura acestea se fac in detrimental programelor de sanatate si in general a sustinerii actului medical. Si daca tot analizeaza cineva, poate vedem si in ce masura cetateanul de rand este ajutat/apasat de aceste masuri, in conditiile in care, spre exemplu, tarifele in sistemul medical privat s-au majorat semnificativ, personalul de acolo ( si nu este putin ) dorind la randul sau o crestere a salariilor, ramase acum la cca 1/3 din castigurile din sistemul de stat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb