EUGEN TEODOROVICI: "Sper ca decizia Comitetului de Macroprudenţialitate asupra ROBOR să fie cea pe care românii o aşteaptă"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 februarie 2019

Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici şi-a exprimat speranţa că decizia pe care Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) urmează să o ia în şedinţa din 18 februarie în legătură cu modul de calcul al indicelui ROBOR să fie cea pe care românii o aşteaptă.

Reprezentantul MFP a declarat, în conferinţa de presă referitoare la buget: "Discuţiile pe OUG 114 au fost pe fiecare sector în parte. Am avut discuţii şi săptămâna aceasta (n.r. săptămâ­na trecută) la BNR pe efectele ordonanţei. BNR ne-a pus la dispoziţie un studiu de impact, pe care îl ştiam în mare măsură atunci când am adoptat Ordonanţa în Guvern. Măsurile pe care le-am luat sunt cele corecte. Nu aş vrea să anticipez o modificare. Legis­laţia este modificabilă, dacă argumentele există".

Oficialul a adăugat, citat de Hotnews: "Discuţia se va purta în următoarea şedinţă (n.r. a CNSM), pe 18 februarie. Acel grup de lucru (n.r. care a fost constituit în şedinţa Comitetului din 4 februarie) va trebui să prezinte câteva scenarii, alternative. Să vedem clar dacă modul de calcul al ROBOR este cel mai bun, cel mai corect. Discuţiile au avut loc, au loc şi credinţa mea este că lucrurile se vor aşeza aşa cum le dorim cu toţii. (...) Pe 18 februarie, acest comitet va decide într-un fel sau altul. Speranţa mea e că acea propunere va fi cea pe care românii o aşteaptă, astfel încât în urma acestei decizii să scadă costurile cu ceea ce ei au de plătit către bănci pentru împrumuturile pe care le au în lei. După 18 februarie, se poate discuta de o eventuală adaptare a unui cadru legislativ astăzi în vigoare".

Referitor la declaraţiile Guvernatorului de joi cu privire la faptul că nu se poate modifica modul de calcul al ROBOR, Eugen Teodorovici a spus că nimic nu este imposibil: "Nimic nu este complicat. Pot să vă spun, ca persoană mai în vârstă decât domnia sa în ceea ce înseamnă lucrul în administraţie, că nimic nu este imposibil".

Eugen Teodorovici a declarat, vineri, că se aştepta ca Guvernatorul BNR Mugur Isărescu să spună, în cadrul briefingului de presă de săptămâna trecută, şi "ceva legat de modul în care Ministerul de Finanţe a lansant trei noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie cu dobânzi foarte atractive": "L-aş fi rugat să infirme sau nu ceea ce spun eu acum - că este o iniţiativă foarte bună a guvernului de a ieşi cu o astfel de emisuni de titluri de stat pentru populaţie, dobânzile sunt foarte atractive nefiind impozabile, reprezintă instrumente sigure de a investi din partea populaţiei".

Scandalul legat de calculul ROBOR, în funcţie de care se calculea­ză dobânzile celor mai multe credite în lei, a izbucnit odată cu invitaţia lansată de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care l-a chemat pe Guvernatorul BNR Mugur Isărescu în Comisia economică, pe care o conduce. Şeful BNR a anunţat că va merge mâine în comisiile reunite Economică şi de Buget din cadrul Senatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb