EUGEN TEODOROVICI:  "Toţi contribuabilii sunt asiguraţi din punct de vedere medical"

D.I.
Politică / 11 februarie 2018

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Facebook)

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Facebook)

Răspunzând unor întrebări referitoare la aplicarea formularului 600, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a confirmat ieri că toţi contribuabilii sunt asiguraţi din punct de vedere medical.

Prezent în cadrul unei emisiuni la Antena 3, Eugen Teodorovici a declarat: "Atunci când la nivelul Guvernului se declară un lucru, se anunţă foarte clar - cum a fost cazul acestui formular - amânarea lui şi lăsarea acelei date de 25 martie, adică nemodificată, înseamnă că Guvernul se încadrează perfect în ce are astăzi ca şi obligaţii. Cu alte cuvinte, acele discuţii că am amânat termenul, dar am uitat să amânăm termenul de plată, 25 martie, este o eroare şi cineva o tot rostogoleşte. În al doilea rând, toţi contribuabilii sunt asiguraţi din punct de vedere medical, pentru că se şi află în cele 90 de zile, din punct de vedere legal, între ultima plată din anul trecut şi data la care ar trebui să facă următoarea plată, adică 25 martie. Data până la care noi la nivelul Guvernului venim cu un act normativ care ne va schimba mecanismul într-unul foarte simplu".

Referindu-se la modificările aduse procesului de colectare a taxelor, ministrul a precizat: "Noul formular va fi unic, din cele cinci câte au astăzi persoanele fizice. Vom vedea care va fi cel mai corect termen de depunere, pentru ca oamenii să aibă timp, în special din punct de vedere online. Va fi pe estimare şi nu pe realizat, cum era până acum".

Totodată, Teodorovici a dat asiguirări că noua formulă de impozitare va aduce avantaje: "Toţi îşi păstrează calitatea de asigurat medical nu-şi pierde nimeni această calitate. Şi vor fi şi alte puncte utile".

La sfârşitul lunii ianuarie, după audierea sa în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Teodorovici a susţinut că Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200.

El preciza atunci că românii nu mai trebuie să depună Formularul 600, în condiţiile în care Guvernul va găsi soluţii în acest sens.

Guvernul a adoptat în 31 ianuarie Ordonanţa de Urgenţă privind prorogarea termenului pentru depunerea declaraţiei 600 de la 31 ianuarie, până în 15 aprilie. Ministerul Finanţelor va trebui apoi să găsească o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Tratamentul fiscal trebuie sa fie acelasi pentru diverse forme de venit: 25% CAS si 10% CASS pentru VENITUL REALIZAT. Declaratia 600 nu ,,loveste brutal" in nonsalariati, cum sustin liberalii, care probabil nici n-au citit-o, ci, mai degraba, ii discrimineaza pe salariati, conservand avantajul celor cu profesii liberale(avocati, notari, PFA, PFI, drepturi de autor) prin aplicarea unui tratament fiscal diferit la diverse forme de venit. Venitul net al unui angajat cu contract individual de muncă( bugetarul cel atat de mult hulit,de pilda) este cu aproape 9,5%/33% mai mic decât al unui angajat cu contract de drepturi de autor, la acelaşi venit brut. La sanatate primul contribuie cu 10% din venitul brut iar al doilea cu 10% din salariul minim brut(1900 de lei). In al doilea caz si la CAS are doua posibilitati: 25% din salariul minim brut sau 25% dintrun venit mai mare, optional. La un venit brut de 5.000 de lei, un angajat cu contract individual de muncă rămâne cu 2925 de lei net iar un angajat cu contract pe drepturi de autor(si alte categorii) castiga 3204 lei net(+9,5%), cu CAS platit optional la 5000 de lei (contributivitate la pensie egala cu cel cu contract individual) sau castiga 3901 de lei(+33%) cu CAS obligatoriu raportat la salariul minim brut, adica 1900 de lei (va avea o pensie mai mica). Cel cu profesie liberala (avocat, notar, etc.) indiferent de venitul anual, va plati, ANUAL, doar 2280 lei CASS. Exemplu: Conform unei postari din Gandu.Info, din 2015, Radu Tudor de la A3, foarte nemultumit de situatia din sanatate si de lipsa autostrazilor (pe buna dreptate ), a avut venituri de 448335 lei in 2014( 8500 euro/luna ), pe contract de drepturi de autor cu A3 ( conform declaratiei de avere a sotiei sale, consilier diplomatic la MAE). La un venit similar, in 2018, va plati ANUAL doar 2280 lei CASS ( cca. 0,5% din venit) in timp ce presedintele tarii va plati 2280 lei LUNAR ( 10% din salariu). Vi se pare corect? Din pacate, daca asa vor fi taxati cei cateva sute de mii de nonsalariati (ma refer si la CAS, care poate fi optional), tara nu va avea, prea curand, indiferent cine va fi la guvernare, nici autostrazi si nici infrastructura performanta in sanatate si educatie. Iar voi, politicienii, veti fi tapii ispasitori. Strigator la cer!

    1. Daca am deja salariu și nu cel minim de ce sa plătesc asigurare medicala pentru alte castiguri? Îmi oferă ceva in plus?

      Nu

      Rezultatul mergem în Cipru facem off-shore și de la anul căutați alte taxe 

    Am stat ieri la Urgente 4 h la 1 roman veneau 2 rromi. Ei nu platesc sanatate dar vin cu avioane de masini. La Urgente baga taxa de 500 ron sa deranjezi doctorul-asistenta pentru un rrom care nu are asigurare.

    E lege: rromi nu lucreaza pe carte de munca ! 

    Stiu ca sunt alegatori vostri dar eu care contribui cu taxe si impozite fara numar ma deranjeaza sa stau pentru un rrom care nu plateste sanatate.

    Indrumati-i spre d-na Merkel sau d-nul Junker. 

    1. Hai Băsescu la putere, scapă ţara de belele

      Toţi duşmanii tăi acum, să te ştie de jupân 

      Rapatâm, rapatâm... (vocal, din gură) 

      Scapă ţara de lichele, de perverşi şi mafioţi,  

      Pune-i la respect pe toţi 

      Pârţâpa, pârţâpa... (vocal, din gură) 

      Am să beau după votare, 44 de pahare 

      Şi Băsescu, Doamne ajută, să ia 70%. 

      Bărbate, după votare, am să-ţi fac nişte grătare 

      Şi Băsescu, Doamne ajută, să ia şi 80%. 

      Şi-l vom pune preşedinte, că Băsescu nu se minte

      Ascultaţi-mă pe mine, numa'şa vom trăi bine. 

      Te rog sa postezi si portativul.

      Campania a fost după ureche.

      Rezultatele s-au tranșat în sufrageria lui Oprea. D-na Kovesi a fost, dar nu poate să spună în fața comisiei parlamentare. 

      Tot după ureche se joacă și ea într-o funcție publică. Ca mai toată Securitatea.

      Pârţâpa, pârţâpa... (vocal, din gură) 

      Superb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb