Europarlamentarul Eugen Tomac a afirmat astăzi, la Iaşi, că Partidului Mişcarea Populară nu va încheia nicio alianţă cu formaţiuni politice extremiste sau antieuropene, potrivit Agerpres.
"Condamnăm, fără reţinere, aventurile din ultimele zile ale fostului preşedinte Diaconescu. PMP niciodată nu se va alia, nu va coopera şi nu va avea nimic în comun cu partidele extremiste şi antieuropene xenofobe. Acest discurs populist face foarte mult rău societăţii româneşti. Evident, pe cetăţeni îi poţi induce în eroare foarte uşor cu un discurs dispreţuitor la adresa NATO, UE, la adresa instituţiilor statului român mai ales în momente de criză. Însă oamenii politici sunt votaţi pentru a lua decizii. Nu aşa cum se întâmplă în clipa de faţă", a declarat Tomac, care a fost ales preşedinte al PMP sâmbătă, în cadrul unui congres extraordinar.
Acesta a mai afirmat că actuala conjunctură geopolitică din zona Ucrainei ar trebui să-i îndemne pe oamenii politici la responsabilitate.
"Suntem statul din Est care este cel mai expus la ora actuală. Avem cea mai mare frontieră cu Ucraina. După cum putem observa, solidaritatea NATO este expusă şi într-o serie de acţiuni concrete. România este în prima linie a NATO în ceea ce priveşte descurajarea acestui conflict militar. Din această perspectivă este esenţial să evităm aceste capcane livrate de Moscova prin diverşi politicieni care devin din ce în ce mai vocali în diferite state ale UE, nu doar în România. Partidele care au adus vectorii Kremlinului în Parlament trebuie să deconteze acest lucru. Un asemenea comportament nu poate fi tolerat", a mai spus Eugen Tomac.
În ceea ce priveşte o informaţie apărută în spaţiul public, conform căreia cinci dintre filialele PMP şi-ar dori fuziunea cu AUR, el a apreciat că este "o mare minciună".
"Este o mare minciună. Iar cel care a făcut acest enunţ pentru a proba că este un om onest şi integru trebuie să şi spună care sunt filialele la care face referire. Trăim într-o zonă a speculaţiilor politice destul de dăunătoare, care au făcut foarte mult rău PMP. Din acest moment nu mai tolerăm niciun fel de abatere de la disciplina de partid. Cine crede că se poate orice în PMP, începând din această zi se înşeală. Intrăm într-o nouă etapă în care respectăm reguli, luăm decizii şi ne conducem după reguli valabile într-un partid democratic, nu după opinii prin care încercăm să inducem în eroare opinia publică", a declarat Eugen Tomac.
La rândul său, Petru Movilă, ales preşedinte executiv al formaţiunii politice la congresul extraordinar de sâmbătă, a subliniat că nu se pune problema unei fuziuni cu un alt partid.
"Clar, PMP va ajunge în situaţia de a candida singur la alegerile din 2024. Nu se pune problema niciunei fuziuni. Este o decizie unanimă a tuturor liderilor organizaţiilor PMP. De asemenea, în situaţia în care va fi necesar, nu de salvare, PMP ar putea face parte dintr-o alianţă naţională, într-un proiect de dreapta în România", a declarat Petru Movilă.
Congresul Extraordinar al Partidului Mişcarea Populară l-a ales sâmbătă pe Eugen Tomac preşedinte al formaţiunii politice. El a candidat ca lider al moţiunii "PMP - un nou început pentru o Românie creştin-democrată".
Din conducerea aleasă în cadrul congresului mai fac parte preşedinţii executivi Petru Movilă şi Adrian Mocanu şi patru prim-vicepreşedinţi - Lucian-Ioan-Titus Morar, George-Mihail Neamţu, Costin-Sebastian Moise şi Emil-Marius Paşcan.
Pe 12 ianuarie, când a avut loc un Colegiu Naţional al PMP la care s-a decis convocarea congresului pentru alegerea unei noi conduceri naţionale, preşedintele în funcţie, Cristian Diaconescu, spunea că a avut "o surpriză neplăcută" să constate că "un grup de 'organizatori binevoitori' a convocat o adunare, pe care au denumit-o în mod ilegal Colegiu Naţional".