EURACTIV: SUA îşi mută armele nucleare din Turcia în România

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 august 2016

SUA îşi mută armele nucleare din Turcia în România

MAE neagă cu fermitate informaţia

------

Actualizare 16:15 Victor Ponta: "Ştirea despre arsenalul nuclear american în România, o minciună grosolană"

Victor Ponta a precizat că ştirea postată pe site-ul Euractiv.com, potrivit căreia SUA au început transferul de arme nucleare staţionate în Turcia spre România este o minciună grosolană.

"Această ştire falsă (o minciună grosolană) dată de Euroactiv.com este cu adevărat de natură să afecteze grav siguranţa naţională a României! Reacţia promptă a MAE de a demonta această dezinformare e binevenită, dar nu cred că este de ajuns (mulţi oameni nu mai citesc dezminţirea oficială - şi unii probabil oricum nu-i cred pe cei de la MAE)! Este clar nevoie de o acţiune legală contra autorilor şi de o analiză a modului în care a fost construită această ştire. Eu am motive să cred că a fost concepută într-un laborator din străinătate (poate Moscova?!), dată unui "tovarăş" de la Euractiv.com şi plasată în România printr-o reţea deja folosită anterior (EuroActiv are în Bucureşti acelaşi sediu cu ... Hotnews! Şi mai are câteva organisme de presă care îi preiau imediat relatările)! Dacă tot ne-am indignat faţă de povestea de la SkyNews (o simplă farsă a unor tăntălăi) şi am arestat oameni pentru asta, ştirea cu arme nucleare mutate în România este de 100 de ori mai gravă şi aptă de a aduce uriaşe prejudicii siguranţei naţionale. Şi aşa poate aflăm cu adevărat cine face în România "jocurile" altor ţări care ne sunt inamice! Ca cetăţean al României şi deputat în Parlament solicit public autorităţilor în drept să ia urgent toate măsurile necesare şi să informeze opinia publică!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

(G.F.)

--------

ACATUALIZARE 15:20 Ovidiu Raeţchi (PNL): "Este necesară întrunirea Comisiei pentru apărare, pentru a da un răspuns în chestiunea presupusului transfer al armelor nucleare"

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a solicitat întrunirea rapidă a comisiei din care face parte, pentru a oferi o replică fermă în chestiunea unui presupus transfer al armelor nucleare din Turcia în România.

"Informaţia prezentată de EurActiv.com, potrivit căreia Statele Unite ale Americii a început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România impune o replică fermă din partea ţării noastre, pe toate palierele. Informaţiile au fost deja respinse "cu fermitate" de către Ministerul Afacerilor Externe, dar în contextul în care propagarea acestora în spaţiul public poate avea consecinţe grave se impune şi un răspuns al Parlamentului pe această temă. Într-un context regional din ce în ce mai agitat, este important să infirmăm această presupunere aberantă şi este necesară întrunirea rapidă a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru un răspuns pe acest subiect, având în vedere expertiza, pregătirea profesională şi experienţa parlamentarilor din această comisie, conştienţi de implicaţiile şi consecinţele informaţiei prezentate de EurActiv", a precizat vicepreşedintele PNL.

Raeţchi a punctat că presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia în România nu este altceva decât un scenariu de tip hollywoodian.

"Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. Nu este intenţia mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la apariţia acestei informaţii în spaţiul public, dar România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României", a mai spus Ovidiu Raeţchi.

(G.F.)

--------

Actualizare 14:48 Ministrul Apărării, despre mutarea armelor nucleare în România: "O speculaţie"

Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale, a afirmat astăzi, despre informaţiile potrivit cărora SUA au început mutarea armelor nucleare din Turcia către ţara noastră, că "nu există niciun fel de planuri în această direcţie" şi că este vorba despre o speculaţie.

"Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie", a spus Mihnea Motoc, la Buzău, potrivit unor surse din media.

(I.S.)

-----------

Statele Unite ale Americii au început transferul de arme nucleare staţionate în Turcia către ţara noastră, în contextul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, informează site-ul EurActiv.com, care citează două surse independente.

Site-ul a precizat că Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul purtătorului de cuvânt, a negat "cu fermitate" această informaţie.

"Că răspuns la solicitarea dumneavoastră, Ministerul român de Externe dezminte ferm informaţiile la care aţi făcut trimitere", a precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

Potrivit uneia dintre cele două surse, este vorba de transferul a cel puţin 20 de arme nucleare de la baza aeriană de la Incirlik spre România.

O altă sursă a declarat pentru site-ul citat că relaţiile SUA - Turcia s-au deteriorat atât de mult după lovitura de stat eşuată încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui armele. Acestea sunt mutate la baza aeriană Deveselu din ţara noastră, a precizat sursa.

Potrivit unei relatări recente a Simson Center, circa 50 de arme nucleare tactice au fost staţionate din perioada Războiului Rece la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 km de graniţa cu Siria.

În timpul puciului eşuat, la Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau aterizeze. În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat şi acuzat de implicare în puci. În ce măsură SUA ar fi putut menţine controlul asupra acestor arme în eventualitatea unui conflict civil prelungit în Turcia este o întrebare fără răspuns, mai scrie Simson Center.

La baza de la Deveselu, situată în apropiere de Caracal, a fost amplasat un scut antirachetă american, ceea ce a înfuriat Rusia, notează EurActiv.

Ţara noastră a fost aliată a Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece, dar nu a găzduit niciodată arme nucleare în acea perioadă. Este probabil ca amplasarea de arme nucleare tactice americane în apropierea graniţelor Rusiei va înfuria Moscova şi va duce la o escaladare a tensiunilor. Amplasarea de rachete nucleare ruseşti în Cuba în 1962 a fost momentul din Războiul Rece cel mai aproape de a declanşa un război nuclear la scară mare.

EurActiv a solicitat reacţii de la Departamentul de Stat al SUA, precum şi din partea Ministerului de Externe de la Ankara şi a MAE de la Bucureşti. Oficiali americani şi turci au promis că vor furniza răspunsuri. După câteva ore, Departamentul de Stat a declarat că subiectul ar trebui deferit Departamentului Apărării. EurActiv menţionează că va publica reacţia Pentagonului de îndată ce o va primi.

NATO a răspuns solicitării Euractiv într-un mod diplomatic, menţionând că "aliaţii se vor asigura că toate componentele nucleare de apărare ale NATO rămân în siguranţă şi eficiente".

"La întrebarea Dumneavoastră, va rugăm să verificaţi Comunicatul Summitului NATO de la Varşovia (publicat pe 9 iulie 2016), paragraful 53: «Abordarea de descurajare a NATO se bazează, de asemenea, în parte, pe armele nucleare ale SUA prepoziţionate în Europa şi pe capabilităţile şi infrastructura furnizate de Aliaţii implicaţi. Aceşti Aliaţi vor asigura ca toate componentele de descurajare nucleare ale NATO să rămână sigure şi operaţionale»", a transmis un purtător de cuvânt al NATO către EurActiv.

Riscurile pentru focoasele nucleare americane de la Incirlik au mai fost legate şi de proximitatea războiului din Siria şi de numeroasele atacuri teroriste care au avut loc în Turcia în ultimele luni, unele atribuite de Ankara Statului Islamic, altele PKK.

Potrivit practicii ce datează din vremea Războiului Rece, scurgeri de informaţii referitoare la prezenţa de arme nucleare americane pe sol european nu au fost confirmate niciodată în mod oficial. Cu toate acestea, este de notorietate publică faptul că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc arme nucleare ale SUA, mai notează EurActiv.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. asta ne mai lipsea.fereasca Dumnezeu.prietenia cu USA ramane.dar pana aici.

    Dăm PRAȘTII pe nucleare.

    Avantaj: pWtiN? 

    fara arme nucleare in Romania si cu atat mai putin la Deveselu

    Ovidiu nu ai aflat ca esti un pion care a fost eliminat de pe tabla de sah?

    1. Acele Bombe pot sa fie oriunde in lume pentru ca butonul se afla tot la Washingtown....

    Cred ca era mai indicat sa comentati de dupa grati cu sentinta pe viata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb