Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, pe pieţele internaţionale, ajungând la nivelul maxim al ultimelor trei săptămâni faţă de dolar, pe fondul optimismului generat de speculaţiile privind viitorul sprijin care va fi acordat Greciei.
Euro a avut un curs de 1,4404 dolari la ora 10.10, pe piaţa din New York, cu 0,9% mai mare decât în ziua precedentă. Mai devreme, moneda europeană a urcat la 1,4424 dolari, cel mai ridicat curs din 9 mai până în prezent. Pe întreaga lună mai, însă, euro s-a depreciat cu 2,7% în raport cu moneda SUA.
Ieri, dinamica euro a fost influenţată în mod pozitiv şi de anunţul privind creşterea vânzărilor retail în Germania, în luna aprilie, în condiţiile în care numărul şomerilor a scăzut sub 3 milioane pentru prima oară în ultimii 19 ani. În această situaţie, investitorii cred că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea semnala o viitoare majorare a dobânzii.
• Cotaţiile petroliere, în creştere
Preţul ţiţeiului brut a urcat ieri, pentru a doua zi la rând, în contextul deprecierii monedei americane. Trendul ascendent a avut la bază şi închiderea unei conducte care transportă petrol către cel mai mare centru de depozitare din SUA, în urma unei scurgeri.
Cotaţia petrolului cu livrare în iulie a crescut cu 2,3% la ora 09.55, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 102,92 dolari/baril. Preţul a trecut de 102 dolari barilul pentru prima oară după data de 11 mai. Însă, pe întreaga lună mai, preţul a scăzut cu 10%.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 1,6%, la 116,56 dolari/baril. Pe piaţa londoneză, cotaţia a pierdut 7,9% în luna mai.
Menţionăm că "TransCanada" Corp. a închis conducta Keystone care porneşte din Alberta şi ajunge în Cushing, Oklahoma, unde este stocat ţiţeiul tranzacţionat la New York. Conducta transportă 591.000 de barili pe zi, iar în săptămâna încheiată în 20 mai, stocurile din Cushing însumau 40 de milioane de barili, faţă de 37,6 milioane de barili în anul anterior, conform datelor Departamentului Energiei.