Euro, la doar 1,20 dolari?

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 martie 2010

Euro, la doar 1,20 dolari?

Moneda unică europeană (euro) s-ar putea deprecia până la un curs de 1,20-1,25 dolari, pe fondul temerilor generate de problemele financiare ale Greciei, dar şi în condiţiile în care economia SUA "arată un pic mai bine decât cea europeană", susţin specialiştii fondului de hedging "FX Concepts" Inc.

Ieri, în cea de-a doua parte a zilei, euro s-a mai redresat în raport cu dolarul, după ce executivul de la Atena a anunţat că va anunţa, astăzi, noi măsuri de reducere a deficitului bugetar. Euro a avut un curs de 1,3572 dolari la ora 9:10 a.m., pe piaţa din New York, cu 0,1% mai mare decât în ziua precedentă.

Anterior anunţului guvernului elen, euro s-a depreciat faţă de dolar, atingând cel mai redus curs din luna mai 2009 până în prezent, din cauza temerilor legate de situaţia Greciei. Astfel, euro coborâse, la Londra, la 1,3436 dolari - cel mai mic curs consemnat după data de 18 mai 2009.

Amintim că, luni, comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a declarat că Grecia trebuie să prezinte, în următoarele zile, noi măsuri prin care să înlăture temerile oficialilor UE legate de succesul planului de austeritate elaborat de autorităţile elene.

Deprecierea euro, din prima parte a zilei de ieri, a fost determinată şi de apelul la grevă lansat de sindicaliştii greci, care vor protesta, pentru a treia oară în acest an, faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare pregătite de guvern.

Analiştii arată că, în Europa, sentimentul investitorilor este unul puternic negativ, iar pieţele vor favoriza vânzarea euro.

780 milioane euro, mită dată în Grecia, în 2009

Mita şi nepotismul sunt la ordinea zilei în Grecia, potrivit Transparency International (TI), care arată că fenomenul corupţiei în această ţară "începe chiar de la eliberarea unui permis de conducere". Transparency International susţine că, în ultimii doi ani, valoarea mitei date în Grecia a crescut spectaculos, în 2009 fiind vorba de o sumă de circa 780 de milioane de euro. Cifra priveşte doar mita dată funcţionarilor, publici sau privaţi, pentru înlesnirea unor servicii.

Premierul de la Atena, George Papandreou, se va întâlni, la data de 5 martie, cu cancelarul german Angela Merkel. Oficialii de la Berlin sunt reticenţi în privinţa salvării Greciei, în parte din cauză că o astfel de măsură ar fi considerată "nepopulară", întrucât germanii au aplicat reforme în ultimii ani pentru menţinerea deficitului bugetar sub control.

Lira, în declin pentru a şasea zi

Lira s-a depreciat ieri, pentru a şasea zi consecutiv, în raport cu dolarul, pe fondul temerilor potrivit cărora britanicii vor avea probleme în alegerea unui guvern capabil să reducă datoria ţării. Lira a coborât la 1,4909 dolari la ora 8:55 a.m., pe piaţa din Londra, de la 1,4991 dolari în ziua anterioară, la New York. Luni, pe piaţa americană, moneda britanică a înregistrat cursul minim de după 1 mai 2009: 1,4784 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb