Euro se redresează

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 ianuarie 2012

Euro se redresează

Depozitele overnight la BCE au depăşit 500 de miliarde euro

Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de cea a Statelor Unite ale Americii, după două zile de declin, în condiţiile în care au scăzut costurile de împrumut ale Spaniei şi Greciei. Declinul randamentelor titlurilor de stat spaniole şi elene au mai înlăturat din temerile investitorilor privind obţinerea finanţelor de care aceste state au nevoie pentru reducerea deficitelor bugetare.

Euro a urcat cu 0,5% la ora 10.28, pe piaţa din New York, la 1,2736 dolari.

Dinamica monedei europene a fost influenţată şi de anunţul potrivit căruia a crescut încrederea investitorilor în economia Germaniei, în ianuarie. Indicele ZEW privind încrederea în economia germană a ajuns la -21,6 puncte în ianuarie, de la -53,8 puncte în decembrie, aceasta fiind cea mai mare creştere de la lansarea indexului, în 1991.

Un alt motiv pentru avansul monedei europene a fost plasarea cu succes, de către Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), a unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa la şase luni, în sumă de 1,5 miliarde euro (1,9 miliarde dolari), conform ţintei stabilite în acest sens. Titlurile au fost vândute chiar după ce, în ziua precedentă, agenţia de evaluare Standard & Poor's a redus calificativul EFSF la "AA+", de la "AAA". Cererea pentru titlurile EFSF a fost mult mai mare decât oferta: 4,66 miliarde euro.

Menţionăm că, ieri, depozitele overnight constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europeană (BCE) au depăşit pentru prima oară pragul de 500 de miliarde euro, pe fondul lichidităţii excesive din sis-tem, dar şi al temerilor privind criza datoriilor suverane.

Conform datelor anunţate ieri de BCE, depozitele au urcat la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro, luni - recordul precedent.

Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record după operaţiunea de finanţare pe trei ani derulată în premieră de BCE la mijlocul lunii decembrie. Băncile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobânzi foarte mici, apropiate de 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb