Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, lăsând în urmă cursul maxim al ultimelor şase luni atins în prima parte a zilei, faţă de dolar. Declinul a avut la bază temerile legate de faptul că statele "de la periferia Europei" vor avea probleme în obţinerea de finanţări, în condiţiile în care cererea pentru activele din regiune este mai redusă.
Euro a scăzut cu 0,7% la ora 08:53, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3689 dolari, de la 1,3791 în ultima zi a săptămânii trecute. În dimineaţa zilei de ieri, euro urcase la 1,3807 dolari - cel mai ridicat curs de după 17 marti. Scăderea a venit după ce publicaţia britanică Financial Times a informat că deficitul bugetar al Irlandei ar putea fi, în acest an, mai mare decât aşteptările. În plus, piaţa a fost influenţată de faptul că profesorul de economie Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, a afirmat, citat de Sunday Telegraph, că viitorul euro este "trist".
În opinia lui Stiglitz, nevoile diferite ale unor ţări cu excedente comerciale mari, cum este Germania, diferă de cele ale altor state, precum Portugalia, Irlanda şi Grecia, care înregistrează deficite, ceea ce face ca moneda unică să fie supusă unor presiuni intense, cărora s-ar putea să nu le supravieţuiască.
Joseph Stiglitz consideră că un mod de salvare a monedei euro ar fi ca Germania să părăsească zona euro, permiţând acestei valute să se devalorizeze şi să ajute astfel statele care fac eforturi ca să exporte mai mult.
"Atât timp cât nu se produc şocuri, euro va fi liniştit. Testul va urma atunci când una sau mai multe ţări vor fi confruntate cu o recesiune", a subliniat Joseph Stiglitz.
Pe de altă parte, potrivit spuselor laureatului premiului Nobel, relansarea economiei europene este ameninţată de valul măsurilor de austeritate, care pot duce la o revenire a crizei.
"Sunt atât de multe ţările care aplică prematur reduceri ale cheltuielilor, încât cererea agregată mondială riscă să scadă, iar creşterea va încetini, ducând poate chiar la un nou val de recesiune", a afirmat Joseph Stiglitz.
În opinia analiştilor, pe piaţă se resimt temerile cu privire la situaţia financiară şi economică a zonei euro.
1. Depinde de China
(mesaj trimis de xxx file în data de 05.10.2010, 08:38)
Depinde de China si de modul in care isi va cheltui rezerva de 10 mii mld USD, iar daca directia va fi Europa si datoriile ei, domnul Stiglitz va trebui sa-si revizuiasca teoriile. Nu degeaba apeleaza la Germania ptr a iesi din zona Euro. Si nu uitati de biblie, care poate fi si o carte de economie . Interpretati-o ! Succes !