Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de majoritatea valutelor importante, după anunţul guvernului german privind declinul important al producţiei industriale din ţară, în august (-4%). Această evoluţie subliniază riscul încetinirii economiei regiunii, care pune presiune pe Banca Centrală Europeană (BCE) în sensul extinderii gamei de stimulente, ceea ce nu este favorabil monedei unice.
Datele de ieri vin după ce, luni, apăruse informaţia conform căreia comenzile industriale din Germania au scăzut cu 5,7% în august, faţă de iulie, declinul fiind cel mai important din 2009 până acum.
La data de 9 octombrie urmează să fie anunţate cifrele referitoare la evoluţia exporturilor germane în august, iar analiştii anticipează, de asemenea, că acestea au scăzut.
Euro a coborât cu 0,2% ieri, la ora 10:50, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2629 dolari. Totodată, moneda împărţită de 18 state din UE a pierdut 0,6% faţă de cea niponă, ajungând la 136,82 yeni.
"De câte ori Germania strănută, restul zonei euro răceşte, astfel că acesta este principalul motiv pentru care euro s-a depreciat uşor", a declarat, conform Bloomberg, Kathleen Brooks, director de cercetare pentru Europa în cadrul Forex.com din Londra.
John Hardy, şef de departament la "Saxo Bank" A/S, arată că datele privind economia germană, care sunt "foarte slabe", şi politica monetară europeană diferită faţă de cea din SUA alimentează declinul euro. În opinia sa, euro ar putea ajunge la 1,20 dolari în numai câteva săptămâni.
Conform "Royal Bank of Canada", euro va avea un curs de 1,23 dolari la finele anului, iar în 2015 va ajunge la 1,17 dolari.
De menţionat că "Deutsche Bank" AG anticipează un curs de schimb al monedei euro de 0,95 dolari în 2017, ceea ce înseamnă că moneda unică va reveni sub paritate faţă de dolar pentru prima dată în ultimul deceniu.
Raportul "Deutsche Bank" arată că nivelul redus al randamentelor investiţiilor şi excedentele comerciale mari vor duce la ieşirea capitalului din Europa, iar în aceste condiţii euro se va deprecia semnificativ.
Banca britanică "Barclays" Plc a prognozat că euro va coborî până la 1,10 dolari în decurs de un an şi va continua să se deprecieze ulterior, iar "Goldman Sachs Group" Inc. preconizează că euro va ajunge la paritate cu dolarul în 2017.
Fondul Monetar Internaţional /(FMI) şi-a redus ieri estimările privind evoluţia economiei globale, anticipând o expansiune de 3,3% anul acesta, faţă de 3,4%, cât preconiza în iulie. Pentru 2015, FMI estimează o creştere de 3,8%, faţă de 4%, cât anticipa anterior.
În zona euro, FMI aşteaptă o creştere economică de 0,8% în 2014, nu de 1,1%, cât previziona anterior.