Euro, tras în jos de situaţiile tensionate din Spania şi Italia

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 24 octombrie 2017

Euro, tras în jos de situaţiile tensionate din Spania şi Italia

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, din cauza situaţiilor tensionate din Spania şi Italia. Euro a pierdut mai bine de 0,3%, afişând un curs de 1,1747 dolari.

Ieri, partidul de extremă stânga din Catalonia (Candidatura Unităţii Populare - CUP) a ameninţat că va organiza o campanie de "nesubordonare civică masivă" dacă guvernul central de la Madrid va prelua controlul asupra regiunii, în timp ce purtătorul de cuvânt al formaţiunii politice Junts pel Si a anunţat că parlamentul regional se va întruni joi în sesiune plenară ca să stabilească răspunsul pe care îl va oferi executivului central.

Amintim că, sâmbătă, Consiliul de Miniştri de la Madrid a decis să declanşeze aplicarea Articolului 155 din Constituţie, care mai trebuie autorizată de Senat în vederea preluării controlului direct asupra Cataloniei. Ulterior, executivul catalan va fi demis, iar parlamentul şi media publice vor fi puse sub tutelă. În acest context, partidul CUP, aliat-cheie al coaliţiei liderului separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, susţine că decizia Madridului este "cea mai mare agresiune" împotriva regiunii de la dictatura lui Francisco Franco (1939-1975), care i-a retras autonomia.

Catalonia s-a exprimat pentru independenţă într-un referendum organizat la 1 octombrie, însă acesta a fost declarat ilegal de autorităţile centrale.

CUP cere proclamarea "cât mai rapid" a unei republici independente, bazată de rezultatele referendumului: 90% - în favoarea independenţei.

Pe de altă parte, regiunile Lombardia şi Veneto din Italia vor o autonomie mai mare faţă de Roma, liderii celor două regiuni susţinând că 90% dintre cei care s-au prezentat la referendumul de duminică au spus "da".

Lombardia, regiune din nord, în care se află capitala financiară a Italiei, şi Veneto, în care se află oraşul Veneţia, realizează 30% din PIB-ul ţării.

Guvernatorii celor două regiuni vor o autonomie mai mare pe motiv că nordul Italiei, mult mai bogat, susţine regiunile mai sărace din sud.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu Catalonia sau fara,cu Lombardia sau nu,moneda unica devine moneda mica,tot mai mica,si mai mica,foarte mica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb