România a avut până acum o relaţie specială cu NATO şi că, dintr-o dată, aliaţii se tem că Călin Georgescu, un populist de extremă-dreapta şi anti-NATO, ar putea deveni preşedintele ţării, o funcţie care, conform constituţiei ţări noastre, deţine puteri uriaşe, transmite Euroactiv.
România găzduieşte cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, mai mare decât Ramstein din Germania, şi găzduieşte un element important al scutului antirachetă al SUA. Conform unui sondaj din 2024, 81% dintre români ar vota pentru a rămâne în NATO, în timp ce doar 8% ar vota pentru a părăsi alianţa, un nivel foarte ridicat de susţinere în rândul statelor membre.
Românii au avut o teamă constantă faţă de Rusia încă din perioada sovietică. Chiar şi sub dictatura comunistă a lui Nicolae Ceauşescu, România a fost relativ independentă faţă de Moscova. A fost singura ţară din Pactul de la Varşovia care nu a trimis trupe pentru revolta de la Praga din 1968.
În România, NATO pare să simbolizeze puterea la cel mai înalt nivel naţional. Preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, a fost candidat pentru funcţia de secretar general al NATO. Mircea Geoană, fost ministru de externe al României şi fost secretar general adjunct al NATO, a fost un candidat independent pentru a deveni preşedintele României. Aceste planuri, însă, s-au dovedit a fi un eşec pentru amândoi. În iunie anul trecut, Iohannis s-a retras, deschizând drumul lui Mark Rutte pentru a prelua funcţia, iar Mircea Geoană a obţinut doar 6% după ce a fost acuzat în campanie de utilizarea unei ferme de trolli împotriva concurenţilor săi, plagiat şi altele, notează Euroactiv.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminica trecută a fost extrem de strâns, iar sondajele preconizau că prim-ministrul în exerciţiu, social-democratul Marcel Ciolacu, va face faţă politicianului de extremă-dreapta George Simion, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina. Însă nimic din ce se aştepta nu s-a întâmplat. Primele rezultate au arătat apariţia lui Călin Georgescu, un critic al NATO, pe care sondajele nu l-au detectat. Pe măsură ce numărarea voturilor avansa, Georgescu părea să fie cel care va intra în al doilea tur alături de Ciolacu. În cele din urmă, Ciolacu a fost eliminat din al doilea tur, iar Elena Lasconi a reuşit să obţină locul pentru al doilea tur. Rezultatul final a fost 23% pentru Georgescu şi 19,15% pentru Lasconi. (Simion a terminat pe locul patru cu 14%, iar Ciolacu a obţinut 19,15%, dar doar cu 2.740 de voturi mai puţin decât Lasconi).
Georgescu, potrivit Euroactiv, a întruchipat cel mai bine revolta împotriva unui sistem politic asociat cu corupţia, favoritismul şi ineficienţa, sub masca euro-atlantică, care în cele din urmă îşi pierde atracţia. Candidaţii anti-elite sunt într-o ascensiune puternică, nu doar în România. Nu în ultimul rând, rata inflaţiei din România pentru 2023 a fost de 10,40%, una dintre cele mai mari din UE.
Georgescu şi-a dus lupta politică pe un teren diferit faţă de curentul principal. Nu a fost nici măcar invitat la dezbateri televizate, dar a fost surprinzător de eficient pe TikTok.
Aşa cum a scris Alexandru Gussi, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Universitatea din Bucureşti, Georgescu "s-a dovedit a fi cel mai credibil naţionalist, cel mai articulat ortodox, cel mai abil speculator al temerilor adânci, care ştia cum să vorbească despre pace, într-o perioadă în care întreaga elită politică nu a reuşit să vorbească articulat despre război de aproape trei ani."
Ca şi alţi comentatori, Gussi atenuează imaginea pro-Putin pe care presa occidentală a desenat-o rapid despre Georgescu. Deşi există videoclipuri în care face judo sau călăreşte, el a spus o singură dată că Putin este un lider puternic - nimic mai mult de atât.
"Rusia nu putea şi nu poate spera să stârnească un val de simpatie în România. Este displăcută şi temută. Memoria colectivă funcţionează în acest sens", scrie Russi.
Alţi comentatori subliniază cariera lui Georgescu, care a avut un trecut "mainstream", ceea ce poate duce la descrierea acestuia ca un "cameleon politic". Georgescu a făcut, de asemenea, declaraţii controversate despre Garda de Fier şi regimul fascist din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dan Luca de la Euractiv avertizează că clasa politică cade în propriile capcane atunci când denigrează figura lui Georgescu, care se disociază rapid de astfel de probleme şi joacă pe partea independenţei.
"Vrea să apară ca un om providenţial, nu ca unul care polarizează sau aduce forme extreme. Vorbeşte despre pace, iubire şi verticalitate naţională. Este asemănător unui magician, şaman, lider spiritual şi chiar religios", spune Luca.
Curtea Constituţională a ordonat un nou număr de voturi,iar motivele oficiale ale instanţei sunt percepute ca o intervenţie electorală din partea Rusiei. Totuşi, mulţi suspectează că scopul real este reinstaurarea lui Ciolacu pentru al doilea tur şi posibil descalificarea lui Georgescu, având în vedere că partidul său Social Democrat a numit mai mulţi judecători în Curtea Constituţională, remarcă Euroactiv.
În final, Euroactiv scrie că este clar faptul că Curtea Constituţională riscă să adâncească mai mult problemele decât să le rezolve şi adaugă: "Într-o democraţie, alegerile duc la rezultate surprinzătoare. Acesta nu a fost cazul în România comunistă. Dar poate că fantoma lui Ceauşescu este încă vie?".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 11:43)
Daaaaaa.Don Quijote din Imparatia Apei Libere de Nanoboti
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 11:53)
Cine nu se sta in genunchi ca sclavul,
este extremist,nazist,putinist,anti UE si NATO,
etichetele deja devin neproductive,chiar contraproductive
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 12:13)
Felicitari!Tocmai te-ai demascat!Exact punctajele trolilor de la alegerile moldovenesti.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Conu di pisti Prut în data de 30.11.2024, 12:30)
În română expresia corectă e "cine nu stă ..."; Agramat tipic basarabean, de genul "se vinde" vs de vânzare". Un lucru nu mi-e clar - ești dodonist, de-a lui Usatîi, sau de-a lui Șor ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Kremlin Geolgău în data de 30.11.2024, 12:36)
Ascultați-mă ce vă spun... atât am avut de spus.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Conu di pisti Prut în data de 30.11.2024, 12:56)
Elegant. N-are cum. Poporul român.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 12:39)
"Nu a fost nici măcar invitat la dezbateri televizate"
hehe, așa o minciună gogonată numai propagandiștii sovietici pot scorni.
Georgescu nu a acceptat invitațiile la dezbateri televizate pentru că nu este capabil să răspundă la întrebări fără să scape stoluri întregi de dume.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 12:44)
sa via sa dezvolte ideea cu nanobotii din cola. unii spun ca dc bei cola prinzi 5g ul direct, altii ba nu ca trebuie sa scufunzi telefonul in cola. ar fi bine sa vina sa ne lamureasca
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 12:46)
romanii sunt anti rusi, nu toti, 20% sunt pro rusi sadea.
am unul in familie , numai rusi viseaza.
poate fi si biserica ortodoxa, rusii sunt si ei ortodoxi, pe cand UE si US sunt in mare parte catolice, poate fi nostalgia ceausista, dar sunt destui pro rusi in Romania din pacate
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2024, 13:34)
Da,omul care lupta cu sistemul.Probabil ca e vorba de sistemul nervos.
E video pe yt in care zice ca desfiinteaza partidele.
In stilul lui schizoid maine parca il vezi la vot.Desigur nu sa voteze independenti.
O sa spuna ca nu s-a inteles declaratia,a fost figura de stil.
Vrea dezbateri doar ca nici la alea in care dezbate singur nu mai apare video live.
Daca a zis vreodata ca prin calorifer curge curent,o sa spuna pe urma ca de fapt caloriferul curge prin curent.
Si sa inchidem geamul ca se face cuent si zboara caloriferele wireless prin galaxie.
Lorin Fortuna era monument de echilibru psihic pe langa asta.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 30.11.2024, 14:37)
da,cred ca o sa va doara capul dupa alegeri!
cum poti sa votezi o reportera cu o inteligenta submediocra,care nu a reusit sa si educe singurul copil sa fie o femeie normala,cu copii,banuesc ca daca seamana cu maicasa,e frumoasa si ce bine ne ar sta ca in loc de catei plimbati pe strazi de asemenea oameni sa vedem copii frumosi care au cu cine sa semene!
sa nu mai vedem atatia nepalezi,peste tot de iti vine sa fugi de aici cand ii vezi!
mai nou,la mare,ii vezi dupa 12 noaptea cu cate o sticla de 2 litri de bere 3.4 nepalezi,beau si asculta tare muzica lor pe langa locurile de promenada!
as reintroduce celibatul,ca pe vrenea lui Ceausescu,pt cresterea natalitatii!
cine poate procrea si nu are copii,sa plateasca 10% din venituri,bani ce sa mearga direct la parintii cu multi copii,ce frecventeaza scoala!
7. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 30.11.2024, 14:36)
Cei care politicieni fiind sunt dovediti afiliati Rusiei asa cum s-a dovedit in cazul Sosoaca trebuiesc scosi din jocul politic .Cei care sunt prezentati si care au beneficiat ilegal de voturi mutate indiferent daca s-a schimbat sau nu s-a schimbat scorul final trebuiesc scosi din joc la fel si toti cei care nu au respectat legsilatia romanesca in materie si nu si-au declarat averile , cheltuielile s.a.m.d . Functia de Presedinte nu este bataia de joc a nimanui .Institutiile statului trebuie sa pedepseasca toate aceste derapaje .Ideea ca ne jucam de-a politica si unii fraieresc pe altii trebuie eliminata .Alegerile nu sunt povesti cu baronul Munchausen iar Romania nu poate permite nimanui nici macar un minimal amestec .Cetateanul este suveran la vot in masura in care totul este corect prezentat si desfasurat .In momentul in care corectitudinea nu mai exista cetateanul trebuie informat .Legile sunt clare .Cine sfideaza democratia si eludeaza legislatia nu poate fi parte a demersului politic . Parerile personale sunt valabile atita timp cit legislatia este respectata .Aidoma doamnei Sosoaca trebuie sa o pateasca si altii care cred ca pot manipula alegerile . Nu de joaca .