Doar 35% din populaţia ţării noastre are acces combinat la telefonia fixă şi mobilă, potrivit Eurobarometru, care subliniază că media europeană la acest capitol este de 62%. În urma României se află Lituania (33%), Slovacia (27%), Finlanda (17%) şi Cehia (15%).
În acelaşi timp, 98% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană au acces la cel puţin un telefon. În şapte state membre (Olanda, Regatul Unit, Malta, Cipru, Suedia, Luxemburg şi Slovenia) procentul este de 100%, în timp ce ponderea cea mai scăzută se întâlneşte în România (89%). Acest lucru înseamnă că 11% dintre gospodăriile româneşti nu au acces la telefon.
Românii şi bulgarii au cele mai puţine telefoane mobile din UE, pe număr de gospodării. 82% din gospodăriile din România şi Bulgaria au acces la cel puţin un telefon mobil. În partea de jos a clasamentului se mai află Germania (83%) şi Spania (85%), iar în top este Cehia (96%).
România se află printre ultimele locuri şi în ceea ce priveşte gospodăriile care deţin un computer. Procentul de gospodării din România cu cel puţin un computer este de 53%, faţă de media europeană de 68%. Cu acest procent, ţara noastră se plasează penultima în clasament, înaintea Bulgariei. La capitolul gospodării cu conexiune la internet, România este pe ultimul loc, la egalitate cu Bulgaria (44%), media europeană fiind de 62%.
Potrivit anchetei Eurobarometru, 42% din cetăţenii UE preferă serviciile grupate de televiziune, internet şi telefonie. Totodată, 65% dintre res-pondenţi au declarat că îşi limitează, în prezent, apelurile telefonice din cauza preocupărilor legate de costuri. De asemenea, jumătate din persoanele care au acces la internet prin smartphone îşi limitează navigarea din cauza costurilor.
Sondajul privind comunicaţiile electronice la nivel de gospodării a fost realizat în perioada 9 februarie - 8 martie 2011, pe un eşantion de 27.000 de gospodării reprezentative pentru populaţia UE.