EURODEPUTAŢII EUROPENI: "O politică de extindere consolidată este cel mai puternic instrument geopolitic al UE"

G.D.
Politică / 23 noiembrie 2022

"O politică de extindere consolidată este cel mai puternic instrument geopolitic al UE"

Eurodeputaţii europeni fac apel la UE să depăşească status quo-ul şi să revigoreze procesul de extindere atât în interiorul său, cât şi în ţările candidate, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, având în vedere ameninţarea tot mai mare a Rusiei la adresa păcii şi stabilităţii europene, o politică de extindere consolidată rămâne cel mai puternic instrument geopolitic de care dispune UE, susţin eurodeputaţii europeni printr-o recomandare adoptată astăzi în plen.

Pentru a fi un actor global mai credibil şi mai eficient, UE ar trebui să îşi reformeze procedurile decizionale privind aderarea unor membri noi şi să elimine necesitatea unanimităţii, înlocuind-o cu majoritate calificată. Eurodeputaţii solicită, de asemenea, statelor membre să respecte angajamentele UE faţă de ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul estic şi să se asigure că nu sunt oferite alternative ţărilor candidate în locul statutului de membru cu drepturi depline al UE.

Eurodeputaţii solicită ca reforma democratică şi statul de drept să fie priorităţi în procesul de extindere, alături de îmbunătăţirea monitorizării, a raportării, a evaluării şi a condiţionalităţii, subliniază sursa citată.

Recomandarea privind noua strategie de extindere adoptată de PE îndeamnă UE să facă mai vizibile finanţarea UE şi rezultatele sale tangibile în ţările implicate în procesul de aderare. Deputaţii doresc, de asemenea, ca UE să depună eforturi pentru a preveni imixtiunea părţilor terţe în procesele politice, electorale şi în alte procese democratice ale acestor ţări.

În acelaşi timp, asigurându-se că orice stagnare sau regres în procesul de reformă legat de UE este sancţionată în timp real, UE ar trebui, de asemenea, să recompenseze ţările candidate atunci când fac progrese durabile, inclusiv prin introducerea treptată a acestora pe piaţa unică a UE. Aceştia solicită termene clare pentru încheierea negocierilor cu ţările în curs de aderare şi insistă ca acestea să se încheie cel târziu la sfârşitul deceniului actual.

Subliniind că este important ca UE să acorde prioritate alinierii ţărilor în curs de aderare la politica externă şi de securitate comună a UE, eurodeputaţii afirmă că negocierile de aderare a Serbiei ar trebui să avanseze numai dacă ţara sprijină sancţiunile UE împotriva Rusiei şi face progrese semnificative în ceea ce priveşte reformele legate de UE. PE salută decizia excepţional de rapidă a Consiliului European privind cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei şi solicită acestor trei ţări să avanseze prin reforme substanţiale.

Parlamentul salută, de asemenea, recomandarea condiţionată a Comisiei privind acordarea statutului de ţară candidată Bosniei şi Herţegovinei şi invită Consiliul European să dea curs recomandării cât mai curând posibil, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb