Europa.Conectată: Construim în România un sistem educaţional conectat

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România
Ziarul BURSA #Companii / 26 ianuarie 2021

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România

Ultimele luni ne-au arătat un peisaj economic, social şi geopolitic foarte dinamic la nivel mondial, determinat de pandemie şi efectele sale de durată. Acest context, din ce în ce mai volatil, în care ne aflăm cu toţii, s-a tradus în riscuri mai mari şi impredictibilitate, atât pentru oameni, cât şi pentru organizaţii. În acelaşi timp, uitându-mă unde suntem astăzi, sunt impresionată şi recunoscătoare să văd cât de eficiente au fost eforturile comune de mobilizare. Totodată, sunt mândră de măsurile pe care le-am luat noi, ca parte a angajamentului nostru de a sprijini Guvernul şi societatea românească în ansamblul ei. Ne-am adaptat peste noapte la munca de acasă pentru a proteja sănătatea şi siguranţa angajaţilor noştri şi ne-am ajustat ofertele şi serviciile pentru a răspunde mai bine nevoilor urgente ale clienţilor noştri rezidenţiali şi de business. Ne-am consolidat reţeaua pentru a asigura o capacitate sporită şi am oferit sprijin autorităţilor prin conectarea spitalelor de campanie, a personalului medical şi prin furnizarea unor soluţii digitale relevante ca răspuns la noile nevoi ale societăţii.

Însă, decalajele au crescut, lăsând persoanele vulnerabile şi mai mult în urmă. La Vodafone, aspirăm către o lume în care nimeni nu e lăsat în urmă şi ne străduim să conectăm cât mai mulţi oameni pentru un viitor mai bun pentru toţi. Credem în colaborarea cu societatea în ansamblul ei pentru a reduce decalajele digitale şi pentru a creşte numărul conexiunilor şi gradul de digitalizare, şi exact asta am făcut la Vodafone România.

Şcoala din Valiză: Conectăm elevii şi profesorii

Una dintre iniţiativele noastre de susţinere a societăţii este Şcoala din Valiză. Condus de Fundaţia Vodafone România, acesta este un proiect care ajută la dezvoltarea educaţiei digitale în România printr-o abordare inovatoare şi cuprinzătoare. Pe măsură ce şcolile au fost închise şi educaţia s-a mutat din ce în ce mai mult în mediul digital, procesul educaţional a devenit o provocare tot mai mare şi adesea de nedepăşit pentru mulţi elevi care nu aveau resurse pentru accesarea educaţiei digitale - dispozitive, abilităţi, cunoştinţe digitale şi chiar conexiune. Acesta a fost, în special, cazul elevilor din zonele rurale sau izolate.

Şcoala din Valiză a fost lansat în 2018 pentru a sprijini educaţia digitală şi pentru a contribui la reducerea decalajului dintre comunităţile urbane şi cele rurale. Proiectul constă în furnizarea gratuită a unei "valize" IT ce conţine tablete, laptop-uri şi echipament pentru conexiunea la internet, dar şi în asigurarea accesului la conţinut educaţional digital, totul integrat într-o platformă de eLearning modernă. Platforma reuneşte numeroase resurse educaţionale în concordanţă cu programa şcolară oficială şi o zonă specială în care profesorii îşi pot crea propriile lecţii digitale şi, de asemenea, pot participa la seminarii web dedicate pentru a-şi perfecţiona abilităţile digitale şi chiar pentru a împărtăşi din experienţa lor altor profesori. Astfel, platforma de eLearning Şcoala din Valiză este continuu îmbunătăţită şi adaptată nevoilor utilizatorilor.

La începutul pandemiei COVID-19, am extins rapid proiectul pentru a sprijini încă 35 de şcoli din mediul rural în doar câteva luni. Deoarece nevoia de educaţie digitală a crescut enorm în România, am apelat la sprijinul oamenilor. Prin intermediul campaniei "Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă", toţi utilizatorii de servicii de telecomunicaţii, inclusiv angajaţii noştri, au donat pentru a contribui la extinderea acestui proiect prin achiziţionarea mai multor tablete pentru elevi şi îmbogăţirea conţinutului digital de pe platforma de eLearning. Fundaţia Vodafone România a dublat toate donaţiile făcute şi Vodafone România a oferit conexiune gratuită la Internet.

Acum, programul Şcoala din Valiză este deja activ în 50 de şcoli rurale, permiţând, astfel, celor aproximativ 17.000 de elevi şi sutelor de profesori nu doar să îşi continue activitatea educaţională, ci să o facă într-un mod interactiv şi eficient, pregătindu-se în acelaşi timp pentru piaţa locurilor de muncă din viitor.

Construim prin digitalizare

Există, cu siguranţă, multe lucruri pe care le-am învăţat în contextul acestei crize. Unul dintre primele aspecte pe care cred că această pandemie le-a scos la iveală au fost vulnerabilităţile. De asemenea, ne-a arătat cât este de important să avem reţele de telecomunicaţii robuste şi soluţii digitale. Dar, mai presus de toate, ne-a arătat cât de puternici putem fi dacă ne unim forţele şi lucrăm împreună - oameni, organizaţii, guverne.

La Vodafone, aspirăm la un viitor mai conectat pentru toată lumea. Împreună cu guvernele, putem contribui la construirea unei societăţi mai reziliente şi vom continua să sprijinim Guvernul României în adoptarea de noi tehnologii, oferind soluţii inovatoare, de ultimă generaţie pentru educaţie şi sănătate.

Tehnologia nu ar trebui să fie în detrimentul, ci în beneficiul oamenilor. Suntem conştienţi de faptul că oamenii şi companiile au nevoie de îndrumare şi sprijin pentru tranziţia lor către un mod de viaţă şi de lucru în care tehnologia joacă un rol important. De aceea, vom avea grijă să asigurăm accesul digital pentru cei mai vulnerabili şi să îi ajutăm să îşi dezvolte abilităţile digitale. De asemenea, ne vom sprijini clienţii companii, în special IMM-urile, oferindu-le soluţii dedicate şi expertiza noastră, în călătoria lor spre adoptarea la scară largă a soluţiilor digitale, pentru a face faţă vremurilor pe care le trăim. Suntem, de asemenea, hotărâţi să continuăm să dezvoltăm parteneriatul cu guvernul pentru a susţine o redresare economică sigură şi durabilă, graţie soluţiilor digitale.

Europa.Conectată

Pe măsură ce parcurgem următoarea etapă a crizei, iar incertitudinea se menţine, mai sunt încă multe de făcut. Trebuie să ne redresăm şi ar trebui să profităm de această şansă pentru a reconstrui mai bine. Avem în faţa noastră o oportunitate unică de a crea o societate care să se bazeze mai mult pe tehnologie, o societate mai durabilă şi mai prosperă, reducând astfel diferenţele dintre comunităţi şi oferind mai multe şanse de creştere tuturor.

De asemenea, avem şansa generaţiei noastre de a realiza acest lucru prin intermediul Fondurilor de Redresare oferite de UE care ar putea conduce la un viitor digital, mai conectat şi sustenabil. Aceste planuri ar permite tuturor statelor membre să îşi accelereze creşterea economică, rezilienţa economică şi socială, creând noi locuri de muncă şi reducând decalajul. Toate acestea pot deveni posibile într-o Europă Conectată, în care planurile naţionale şi europene sunt armonizate.

România, de exemplu, poate beneficia de o infrastructură nouă şi îmbunătăţită, cu "autostrăzi" conectate la internet de mare viteză. Priorităţile noastre aici sunt extinderea serviciilor 4G în zonele izolate, lansarea 5G şi oferirea de servicii de telecomunicaţii de înaltă calitate prin reţele Gigabit prietenoase cu mediul. În plus, suntem pregătiţi să implementăm şi să dezvoltăm soluţii IoT pentru sectorul public şi privat pentru reducerea consumului de energie, optimizarea şi accelerarea proceselor acestora, digitalizarea educaţiei şi furnizarea de soluţii de telemedicină spitalelor, începând cu Unităţile de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi.

Planul european de redresare este o oportunitate semnificativă de a reporni economia României pe drumul plin de provocări al ieşirii din această criză. Pentru o naţiune care încă se luptă cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale Produsului Intern Brut pe cap de locuitor din Europa, utilizarea eficientă a fondurilor alocate de UE în Planul Naţional de Redresare va contribui la modernizarea societăţii şi la accelerarea călătoriei noastre de digitalizare către revenirea societăţii. Sunt încrezătoare că acest lucru va contribui la o creştere şi mai dinamică a capitalului uman al României şi îi va impulsiona pe cetăţenii săi, în special generaţia următoare care va face parte din Deceniul Digital al Europei.

DESI 90 pentru 27

Pe măsură ce criza COVID-19 conduce la o Europă din ce în ce mai conectată, UE va beneficia de o infrastructură digitală mai bună, susţinută de strategia potrivită. Este posibil să nu avem toate soluţiile imediat, dar este important pentru redresarea şi rezilienţa UE ca statele membre să îşi stabilească obiective îndrăzneţe pentru digitalizare.

Prin urmare, Vodafone invită toate naţiunile UE să îşi concentreze eforturile pentru îmbunătăţirea Indicelui Economiei şi Societăţii Digitale (DESI), astfel încât UE să atingă un scor de 90/100 pentru toate cele 27 de state, cu rezultate bune pe agenda sa digitală şi "verde".

Este cu siguranţă o provocare uriaşă, dar pas cu pas şi prin colaborări şi parteneriate public-privat, fiecare ţară ar putea face o mare diferenţă. Mai mult, guvernele pot face un salt important în domeniile în care e nevoie de îmbunătăţire, adoptând o abordare de perspectivă în momentul alocării fondurilor de redresare. De exemplu, numai programul nostru Şcoala din Valiză a contribuit până acum la indicele "Utilizarea serviciilor de internet" şi, pe termen lung, la indicele "Capitalul uman", ambele fiind zone în care România se situează la un nivel foarte scăzut şi intenţionăm să dezvoltăm programul pentru a veni în sprijinul mai multor beneficiari. Dacă astfel de iniţiative ar fi extinse, sunt încrezătoare că aceşti doi indici s-ar îmbunătăţi în mod semnificativ şi scorul mediu DESI al României ar creşte.

Când unele uşi se închid, altele se deschid. Acum ne aflăm chiar în faţa uneia care duce către un viitor "verde", digital şi durabil pentru toţi, într-o Europă.Conectată. Şi avem cheia pentru a o deschide.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb