Ţara noastră are de câştigat de pe urma acordului de liber-schimb dintre UE şi Canada, CETA, atât în ceea ce priveşte relaţiile comerciale directe şi indirecte, cât şi din ridicarea vizelor, ce însoţeşte acest tratat, au declarat în cursul unei întâlniri, la Bruxelles, europarlamentari români din PPE.
Europarlamentarul PPE Iuliu Winkler a subliniat că, în prezent, relaţiile comerciale din România şi Canada sunt foarte modeste, dar ar putea să crească, transmite News.ro. În acest sens, el a îndemnat Ministerul Economiei să trimită nişte consilieri comerciali în Canada.
Theodor Stolojan a amintit, în marja întâlnirii: "Din păcate, noi am pierdut o relaţie economică pe care o aveam cu Canada extrem de bună, care era pe tot ce însemna domeniu nuclear. Aveam acorduri de transmitere a tehnologiei, aveam şi noi întreprinderi care făceau părticele din ceea ce se cheamă tehnologica nucleară Cernavodă".
Winkler a insistat şi pe efectele indirecte pentru România ale acordului dintre UE şi Canada.
El a spus: "Primii comerciali ai României sunt Germania, Italia, Franţa. Germania este cel mai important jucător pe relaţia bilaterală UE-Canada. Deci, dacă Germania beneficiază de efectele acestui acord, probabil şi livrările firmelor româneşti vor creşte".
Un alt beneficiu al CETA pentru ţara noastră îl reprezintă reglementarea situaţiei vizelor, a explicat Winkler, referindu-se la ridicarea acestora pentru români în două etape, de la 1 mai pentru unele categorii şi de la 1 decembrie pentru toţi cetăţenii.
Europarlamentarul PPE a precizat că în CETA apare şi chestiunea recunoaşterii reciproce a calificărilor, un aspect foarte important pentru ţara noastră, în condiţiile în care majoritatea românilor care se află în ţara nord-americană reprezintă forţă de muncă înalt calificată.