EUROPARLAMENTARUL ANA - CLAUDIA ŢAPARDEL: "Brexit se va transforma în motivaţia de care avem nevoie pentru a ne apropia mai mult"

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2017

"Brexit se va transforma în motivaţia de care avem nevoie pentru a ne apropia mai mult"

Reporter:Care este opinia dumneavoastră cu privire la viitorul României în urma Declaraţiei de la Roma a liderilor europeni? Cum ar trebui să acţioneze România în cadrul UE?

Ana - Claudia Ţapardel: Declaraţia de la Roma marchează un moment important în istoria Uniunii Europene - sărbătorirea a 60 de ani de la crearea Comunităţii Economice Europene, dar şi şase decenii de pace, libertate şi prosperitate economică.

Totodată, liderii politici actuali au vrut ca prin acest document să contureze viitorul UE pentru următoarele generaţii.

Declaraţia de la Roma face apel la mai multă unitate şi solidaritate, precum şi la o Europă ale cărei priorităţi sunt incluziunea socială şi combaterea şomajului şi a sărăciei.

Din păcate însă, documentul prevede că statele membre vor «acţiona împreună», dar «cu ritmuri şi la intensităţi diferite». Din punctul meu de vedere, acest lucru este contrar intereselor europene şi contravine principiului egalităţii dintre membri.

A acţiona cu ritmuri diferite înseamnă a avea o Europa cu două viteze, iar eu mă opun unui asemenea scenariu care ar fi un pas înapoi în raport cu tot ceea ce s-a realizat în ultimii 60 de ani. Eu sper totuşi că liderii europeni vor reuşi să treacă peste orgoliile naţionale sau considerentele electorale şi vor abandona această idee pe care o consider sortită eşecului.

În contextul politic actual, România ar trebui să mizeze pe contribuţia pe care a adus-o Uniunii în cei zece ani de la aderare şi să se opună ferm oricărei iniţiative care subminează unitatea europeană şi drepturile cetăţenilor români. Fie că muncesc sau studiază, cetăţenii noştri aduc plusvaloare ţărilor europene unde se află, iar liderii noştri au obligaţia de a spune răspicat acest lucru, mai ales în lunile care vor urma.

Aş vrea să subliniez că este important ca pe viitor să nu avem un complex de inferioritate la masa negocierilor - pentru că în primul rând nu avem de ce - şi să colaborăm cu partenerii europeni pentru a ne atinge obiectivele.

Niciun stat nu merită să fie lăsat în urmă; dimpotrivă, eu cred că toate aceste crize prin care am trecut în ultima vreme - de la Brexit şi până la migraţie - ar trebui să ne îndemne să ne concentrăm pe recuperarea decalajelor dintre statele membre. De aceea mi se important să ne asigurăm, de exemplu, că politicile de coeziune vor continua, pentru ca ţări precum România sau Bulgaria să poată să ajungă cât mai repede la un nivel de dezvoltare comparabil cu cel din vest.

În cadrul UE, ar trebui să urmărim întărirea solidarităţii dintre statele UE şi să intensificăm cooperarea în domenii cheie precum lupta împotriva terorismului, migraţia şi creşterea economică.

Reporter:Care este opinia dumneavoastră cu privire la declanşarea Brexit?

Ana - Claudia Ţapardel: Invocarea Articolului 50 de către Guvernul Marii Britanii este o evoluţie fără precedent pentru UE. Marea Britanie este primul stat care decide să părăsească familia europeană şi nimeni nu ştie cum se va întâmpla exact acest lucru.

Totodată, este un mare pas înapoi în acest lung proces de integrare şi extindere al UE, proces care a avut o influenţă pozitivă incontestabilă asupra tuturor statelor.

Este regretabil ceea ce se întâmplă, dar aceasta este opţiunea pe care a exprimat-o majoritatea britanicilor în referendumul organizat anul trecut şi trebuie să o respectăm. Acum, Europa trebuie să se regrupeze şi să meargă mai departe în formula de 27 de state.

Departe de a fi un prevestitor al dezintegrării proiectului European - aşa cum pretind populiştii din diverse state - eu cred că Brexit se va transforma în acea motivaţie de care avem nevoie pentru a ne apropia mai mult, dar şi de a reforma ceea ce nu merge aşa cum ar trebui.

Reporter:Cum va fi afectată România de ieşirea Marii Britanii din UE?

Ana - Claudia Ţapardel: Este greu de estimat care vor fi consecinţele Brexit pentru fiecare stat membru. Sunt multe lucruri care trebuie clarificate şi suntem abia la începutul unui lung proces de negocieri care ar trebui să se încheie cu o serie de acorduri: un acord de retragere, un acord asupra unor măsuri tranzitorii şi un acord final.

Vestea bună este că România, prin reprezentanţii ei în instituţiile europene, dar şi prin liderii din ţară, va avea un cuvânt de spus în aceste negocieri. Pentru noi, prioritatea este menţinerea garanţiilor privind drepturile cetăţenilor români care trăiesc în Marea Britanie, contribuie la economia acestei ţări si aduc valoare adăugată unor domenii importante din economia britanică, precum sistemul de sănătate, sectorul IT sau sectorul financiar.

Este regretabil faptul că românii care lucrează în Regatul Unit trebuie să sufere consecinţele campaniei urâte duse de partidele populiste din această ţară. De aceea, trebuie să insistăm pe principiul reciprocităţii în garantarea drepturilor şi pe nediscriminarea între cetăţenii britanici care locuiesc în UE şi cetăţenii europeni stabiliţi în Marea Britanie.

În ceea ce mă priveşte, eu voi sesiza şi sancţiona orice derapaj în procesul de negociere care nu conduce la garantarea şi protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie.

Nu în ultimul rând, aş vrea să atrag atenţia că România şi UE vor fi afectate negativ dacă Marea Britanie încheie acorduri bilaterale cu unele state membre. Din acest motiv, dar şi pentru a evita ca Brexit să devină un exemplu de urmat şi de alţi membri, este esenţial să menţinem unitatea celor 27 de state UE pe tot parcursul negocierilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Inca una spalata pe creieri

    Mentineti UNITATEA celor 27 de State prin ...Hora Unirii ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb